Kaddafi’nin rüyası gerçek oluyor

Vatan Partisi Trabzon İl Başkanı Sn. Osman Saral ile telefon görüşmesi yaptık. Güncel konulardan söz ettik. Yazılarımda ve TV programlarımda zaman zaman PETRO YUAN’dan bahsediyorum. Bir gün konu hakkında daha bilgilendirici bir yazı yazacağımı da söylemiştim. Konuşurken konu buraya geldi, Sn. Saral ile konuştuk, yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm.

Herkesin dilinde Kovid-19 sonrası bizi nasıl bir dünya bekliyor sorusu var.

Kahve ve lokantalarda daha önce 100 kişi oturabiliyorsa, Kovid-19 sonrası 20-30 kişi oturacak, fiyatlar daha pahalı olacak.

Marketlere istediğimiz zaman gidemeyeceğiz, önce telefon ile randevu alacağız. Tatile uçakla değil, kendi arabamızla gitmeyi tercih edeceğiz.

Bunlar fantazi öneriler ve beklentiler.

Gerçek değişiklik ne olacak?

SİSTEM NASIL YERLEŞTİ?

Dünya rezerv para sisteminin adı şimdilik PETRO DOLAR.

PETRO DOLAR nasıl başımıza sistem olarak yerleşti?

Özet olarak; Bretton Woods anlaşması ile altına endekslenen (1 ons altın = 35 USD ) Amerikan doları (USD), Vietnam saldırısı sonrası para sıkıntısı çeken Amerika’nın para basma kısıtını aşması için altın-dolar bağını, 1971 yılında, Nixon başkan, Kissenger da ABD Dışişleri Bakanı iken kopardı.

Artık Amerikan devleti sınırsız para basabilirdi. Ama parasına ihtiyaç duyulması gereken bir çıpaya ihtiyaç vardı. Kissenger git-gel yaparak Arap şeyhlerini petrol fiyatının dolar ile belirlenmesi konusunda ikna etti. Rezerv para doların artık altın bağımlılığı yoktu ancak özellikle petrol ithal eden ülkelerin dolara ihtiyacı vardı.

2008 yılına kadar 900 milyar dolar ile yetinen ABD, 2008 yılında başlayan Subprime (Kötü) mortgage kredileri krizi ile 2015 yılına kadar 900 milyar dolar bastığı parasını 4 trilyon dolara çıkardı. Tam paralarını geri çağırmaya başlarken sistem bunu kaldıramadı. Eylül 2019; ikinci krizin başlangıcı.

Sonrasını biliyoruz; Kovid-19.

Şimdi belki 6-10 trilyon dolar daha basılacağı konuşuluyor. Sözün özü ABD DOLARI itibarını yitirdi. Zaten uzun zamandan bu yana gerekip gerekmediği konuşuluyor, alternatifinin ne olabileceği tartışılıyordu.

SEÇENEKSİZ DEĞİL

PETRO YUAN nedir? Ne işe yarar?

Çin 2019 yılında 238.7 milyar dolar petrol ithalatı ile dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı. Türkiye’nin 2019 yılı ham petrol ithalatı 17 milyar dolar dersek, Çin’in ham petrol ithalatının büyüklüğü daha doğru anlaşılır.

Çin, petrol ithal ettiği ülkelere; “Ben sizden petrol alıyorum, siz de benden muhtelif malların ithalatını yapıyorsunuz. Aramızda yaptığımız bu ticarette ben size yuan vereyim, siz benden ithalat yapacağınız zaman bu yuan ile mal alabilirsiniz” dedi. Buraya kadar her şey normal. Peki, Çin’e ham petrol satan ülke “ben o yuan ile sizden mal almak istemiyorum” derse ne olacak? İşte Petro Yuan’ın altın karşılığı burada devreye giriyor. İsteyen Petro Yuan kontratı karşılığında altını alabiliyor.

26 Mart 2018’de Çin ilk Petro Yuan uzun vadeli petrol kontratını piyasaya sürdü. Çin’e petrol satan Rusya, Venezuela ve İran için bu çok önemli bir seçenekti.

Petro Dolar artık seçeneksiz olmaktan çıkıyordu.

Çin’e karşı başlatılan gümrük savaşlarının esas nedeni işte budur. ABD’nin dayandığı Petro Dolar sistemi son demlerini yaşıyor.

KADDAFİ NEDEN HEDEFTİ?

Libya lideri Muammer Kaddafi 2011 yılında ABD tarafından katledildi. Kaddafi neden katillerin hedefi olmuştu?

Petro Dolar yıkılırsa çökecek olan ABD yönetiminin dünya halklarının dostu Albay Muammer Kaddafi’yi televizyon ekranlarından görülebilecek şekilde katletmesinin sebebi; 2000’li yılların başında, Afrika ülkelerinin altın destekli para birimi çıkararak (Gold Dinar), petrol ticaretini bu para birimi ile yapmak istemesi ve bunun için de yaklaşık olarak (Wikileaks’e göre) 143 ton altın stoklaması idi.