Kadın işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz
| Kadın işçilere yönelik iş güvenliği uygulamaları nelerdir?
İş kazalarını önlemede yapılan işin fiziksel ve ruhsal yapımıza uygun olarak seçilmesi önemli bir etkendir. Kadın işçilerimizin fiziksel ve ruhsal yapıları göz önünde bulundurularak çeşitli yasaklar ve haklar uygulanmaktadır.
1) SU VE YERALTI İŞLERİ
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 72. maddesine göre kadınlar yeraltı ve sualtı işlerde çalıştırılması yasaktır. Yeraltında veya sualtında kadın işçi çalıştıran işverenlere para cezası uygulanmaktadır.
2) GECE ÇALIŞMA
Gece çalışması mesleki ve fizyolojik risklerin artmasını ve işçinin psikolojik düzeninin bozulmasını sağlayabilir. Bu sebeplere dayanarak kadın işçilerimizin gece çalışması yaptırılmasına çeşitli kısıtlamalar getirilmiştir. Kadınlarımız gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Gece postasında çalışan kadınlarımız işveren tarafından sağlanan araçlarla ikamet yerlerine en yakın yerden işe getirilip götürülmek zorundadır. Yine aynı işyerinde çalışan kadın ve kocasının olabildiğince çok, aynı gece postasında çalıştırılmamalıdır.
3) AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER
Kadın işçilerin fiziksel olarak erkek işçilerden daha yetersiz olması sebebi ile kadın işçilerimizin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaklanmıştır. İş kazalarına sebep olan önemli etkenlerden biri çalışana uygun işin verilmemesidir. Bu düzenleme ile bunun önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
4) HAMİLELİK VE ANALIK DURUMLARI
Kadın işçilerimizin 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası olmak üzere toplam 16 hafta hamilelik ve doğum izinleri vardır. Çoğul gebelik durumunda bu süreye iki hafta daha eklenir. Hamilelik durumunu öğrenen kadınlar doğuma kadar, doğumdan sonra ise 6 ay gece postalarında çalıştırılamazlar. Doğumdan sonra ise kadın işçilerimize günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninde gerçekleşen kazalar iş kazası kapsamına girmektedir.
* Sorularınızı adresine gönderebilirsiniz.