Kadri Kayabal ve Tha (1921- 1979)

Gazetecilik mesleğine 1938 yılında “Haber Gazetesi”nde başladı. 1941’de Tasvir-i Efkar gazetesine geçti. 1950 yılında, Türkiye’nin ilk özel haber ajansı olan Türk Haberler Ajansı’nı kurdu. Atatürk’ ün kurmuş olduğu Anadolu Ajansı’ndan sonra Kayabal’ın kurduğu THA Türk basınına en uzun hizmet veren haber ajansı olmuştur. Türk basınında özel bir yeri bulunan Kadri Kayabal kurucusu olduğu Türk Haberler Ajansı (THA)’yla özdeşleşmiştir,
1950 yılında Kadri Kayabal tarafından kurulan ajans ispirtolu teksirle basılan ve elden dağıtılan bir haber bülteni ile işe başlamıştı. Oğlu Bedri Kayabal ise ajansı 1970’lerde bölgede uluslararası televizyon kuruluşlarına görüntülü haber sağlayan konuma getirdi. Şimdi Kadri Kayabal’ın iki torunu Ferit ve Kadri dünyanın dört bir yanındaki yayıncılara prodüksiyon ve uydu hizmetleri sağlamaktadırlar.
İlerici, yenilikçi girişimleriyle THA modern dünyanın medya gereçlerini ilk sağlayıp kullanan ajans oldu.
Kayabal, 1961’de Londra Express Sendikası’nda Ortadoğu müşaviri olarak görev aldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde de yöneticilik yapan Kayabal, 1956 yılında “Büyük Afrika” röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti’nin büyük ödülünü kazandı. 1975’te Ercan Arıklı ve İsmail Cem ile birlikte Politika gazetesini kurdu.
Kadri Kayabal habere ilk ulaşıp, yayan haberci gazeteci olarak kendi kuşağında övgü ile söz edilen bir isim olmuştur. Babıali’de bir haberi ondan önce kimse duyamazdı. O bir bakıma bir ilk haber kaynağı idi. Onun haber alma konusundaki yenilikçi yöntemleri Türk Basınının gelişmesine büyük katkı sağladı
Ben onunla gazeteciliğe başladığım 1953 yılında Cemiyet’teki bir basın toplantısı öncesi tanıştım. O sıralarda henüz Cemiyet üyesi değildim ama sık sık yapılan toplantılara katılıyordum. Böylece adını çok duyduğum bu değerli gazeteci ile konuşup onun habercilik konusundaki fikirlerini dinlemek fırsatını buldum. Onun habercilik mesleğindeki öncülüğünü zaten ilgiyle izliyordum. Çünkü iyi bir gazeteci olmaya karar vermiştim. Ondan aldığım bilgiler beni haber gazeteciliğine, bilginin kaynağına inerek, araştırma temelli gazeteciliğe yönlendirdi.
Onun Panaromik bir bakış açısıyla gazeteciliği ve haberciliği ele alışı kültür ve sanatı da ajansın ilgi alanı kapsamına sokuyordu. Böylece bu çok yönlü ajansla benim de yolum kesişti. Sanat haberleri ve yorumları ile uzun yıllar ben de yardımcı oldum.
19 Mayıs 1979’da geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Unutulmaması gereken basın dostlarımdan ve büyüklerimden biri olan değerli gazeteci Kadri Kayabal’ı saygıyla anıyorum.