Kamu yatırımları Batman’ı kanatlandırıyor

Türkiye İnternet Gazetecileri Derneği (TİGAD)’nin düzenlediği Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı Batman’da yapıldı. 23-25 Mayıs tarihleri arasındaki çalıştay ve şehir gezisinde 100’e yakın gazeteci bir araya geldi. Bu yazıda etkinliklerden ve daha önemlisi Batman’daki hızlı değişimden bazı notlar aktarmaya çalışacağız

FARKLI VALİLER

Aydınlık’ta 2 Eylül 2023’teki bir haberimizde dönemin Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’nun makam odasının ortasındaki, tarımsal ürünlerin yer aldığı mahsul tezgahına, dikkat çekmiştik. Aydoğdu ‘Valilik ekibi olarak üretime odaklandık. Ürünler gözlerimizin önünde olsun ki hedefler koyalım, hırsla çalışalım.’ demişti. Geçen sene söyleşi yaptığımız Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in de sahadaki özgün çalışmalarını duyurmuştuk.

Batman Valisi Ekrem Canalp kendini makam odasına hapsetmeyen valilerden biri. Batman sokaklarında vatandaşlara görüşlerini sorduğumuzda şu ortak kelime kullanıldı: Çalışkan. Nitekim Vali’nin Batman’daki 289 köyün hepsine tek tek gidip, taleplerini dinlediğini ve sorunları çözmeye çalıştığını, sürekli sahada olduğunu öğrendik.

Vali Canalp, TİGAD Çalıştayı’nın açılışında çoğunluğu yerel medya temsilcisi olan gazetecilere ‘Sizde fabrikasyon haber olmaz. Vatandaşın nabzını yansıtırsınız.’ sözleriyle seslendi. Valilik Konağı’ndaki buluşmada basın mensuplarına: Anılar önemli. Aklınızda kaldıysa ciddi dersler vardır. Bu yüzden söz alacak gazeteciler önce bir anı anlatsın’ kuralı koydu. Böylece toplantı renklendi, tebessüm dolu dakikalar yaşandı. Vali’nin Çalıştay’ı baştan sona izlediğini ve notlar aldığını da ekleyelim. Bu paragrafı şöyle bağlayabiliriz: Valilerin tarzında ciddi bir değişim yaşanıyor.

Okan Geçgel

HAKİKATIN GÜR SESİ: YEREL BASIN

Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı’na katılan gazetecilerin büyük bölümü yerel medya emekçileriydi. Çalıştay’a 100’e yakın gazeteci katıldı. Türkiye’nin böyle bir gizil gücü var. Her ilde mutlaka bir yerel gazete ve yerel haber sitesi mevcut. Bu kurumların çoğunu eski kuşak gazetecilik terbiyesini içselleştirmiş, kalemini kamu çıkarı için kullanan mesleğin emektarları yönetiyor. TİGAD, yerel gazete ve internet sitelerinin sözcüsü konumuna geldi. TİGAD’ın etkinliklerinde gazeteciler tanışıyor, sorunlarını paylaşıyor ve çözüm önerilerini yetkililere aktarıyor. Batman’daki Çalıştay bu bakımdan çok önemliydi. TİGAD Başkanı Okan Geçgel dijital dönüşüm sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı bir de müjde verdi:

‘Dijital mecralar tehdit, şantaj ve dezenformasyon odakları oluyor. Buyurgan, dayatmacı değil paylaşmacı, dayanışmacı olmalıyız. Geleneksel medyanın mesleğimizin itibarını koruyan kurallarına sahip çıkmakla birlikte çağa ayak uydurmak gibi bir görevimiz var. Bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hatta Türk Dünyası İnternet Gazeteciliği Federasyonu’nun temellerini atacağız.’

Çalıştay’da konuşmacılar dijital dönüşüm sürecinde yapılması ve dikkat edilmesi gereken noktaları aktardılar. Böyle bir etkinliğin Batman’da olması bile şehrin ufkunun ne kadar geniş olduğunu gösteriyor. Batman’a biraz yakından bakalım:

PETROL ÜRETİMİ KÖYÜ KENT YAPTI

Batman 1948 yılında sadece 10 hanenin yaşadığı küçük bir köy iken bugün 650 bin nüfusuyla hızla büyüyen bir kent. Bunu sağlayan temel etken petrol kuyuları. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar 2023 yılının sonunda Batman / Gabar’da günlük petrol üretiminin 30 bin varile ulaştığını, hedefin 100 bin olduğunu açıklamıştı. Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin kişi istihdam ediliyor. 70 tesisin inşaatı devam ediyor. Bu tesislerin bitmesiyle birlikte istihdam sayısının 20 bini bulması bekleniyor. 150’yi aşkın tekstil atölyesinde de 30 bin kişi ter döküyor.

Batman Teknokent'te doluluk oranı da 2 yılda yüzde 70'e ulaştı. Teknokent'te çoğunluğu yazılım alanında faaliyet gösteren 16 firmada 150 kişi istihdam ediliyor. 15 ayrı sektörde ayrıntılı gelişim planları yapılmış. Vali Canalp amacı şöyle ifade ediyor: “İlk işimiz Batman’da işsizliği ortadan kaldırmaktır. Batman’da her hafta ortalama 450 gencimiz 18 yaşına basıyor. Yani bizim her hafta 450 gencimize istihdam sağlayacak yolu, yöntemi bulmamız gerekiyor. Biz, bunun için 1,5 yıl önce 5 adet endüstriyel alan kurmak için yola koyulduk. Bunlardan 3 tanesi OSB olacak. 2 tanesi küçük sanayi sitesi olacak. Ayrıca 2 lojistik kent kuracağız. Bunları kurduğumuzda işsizlik bu şekilde son bulacak. Batmanlılar artık iş aramayacak, iş onları arayacak.” Sohbet ettiğimiz Batmanlılarda da bu heyecanı gördük: Terör ezildikçe güçleniyoruz!

Batmanlılar petrolün yanında kütüphaneleriyle de anılmak isteniyor. TİGAD Batman İl Temsilcisi Hatice Türkan şehirlerinde kurulan bölgenin en büyük kütüphanesini tanıtmamızı özellikle istedi:

Ekrem Canalp ve M. İlker Yücel

KÜTÜPHANEYİ HER GÜN İKİ BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR

PKK’lı teröristlerin katlettiği Aybüke öğretmenin ismi şehir merkezinde yapılan dev kütüphanede yaşıyor. Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi’nde sinema ve sergi salonları, internet erişim birimi, çocuk bölümü ve yetenek geliştirme atölyeleri yer alıyor. Kütüphaneyi günde 2 bini aşkın kişi kullanıyor. İl Turizm Müdürü İhsan Arslanlı’nın gazetecilere kütüphaneyi tanıtırken yaşadığı heyecanı görmeliydiniz.

Kütüphanede İstanbul kütüphanelerinde bile pek göremediğimiz kitap temizleme cihazları ve 7/24 otomatik iade sistemi de yer alıyor. Arslanlı, her ilçede bir kütüphane inşa edildiğini, tüm kütüphanelerin birbirleriyle etkileşimli bir çalışma içine gireceklerini ve her kütüphaneye ayrı bir tema belirlediklerini belirtti. Şu rica ona ait: "Biz Batman’ı kütüphaneler kenti yapacağız. Şehrimizin böyle anılmasını istiyoruz. Bu dev yapıyı ve ayrılan kaynakları Türk milletine anlatınız."

Şehit Aybüke Yalçın Kütüphanesi’nin Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonunca (IFLA) 2021'de düzenlenen yarışmada, dünyada "tanınmayı hak eden" 32 kütüphane arasına girdiğini ekleyelim. Kütüphane Batmanlı gençler için sadece okuma ve araştırma değil bir sosyalleşme merkezi olmuş. Batman turizm alanında da bir atak içerisinde. Hasankeyf’teki çalışmaların boyutu ve kapsamı kamuoyunda yeterince ele alınmış değil. İlçe, binlerce yıllık mağaraları, tarihi eserleri, gözünüzü alamayacağınız bir manzara eşliğinde yapılan tekne gezileri ve mutfağıyla bölge özel ilgiyi hak ediyor. Aydınlık’ta başta Hasankeyf olmak üzere tarihi ve turistik bölgeleri özel haberlerle yakında tanıtacağız.