Kenevir mucizesi
Geçen yıllarda kenevir ile ilgili bir yazı daha yazmıştım. O günden bu yana bu bitkiye olan ilgim azalmadı. İlgimin azalmamasının nedeni, sadece bu bitkinin birazdan sayacağım sanayi kollarına hammadde olabileceği değildir. Türkiye’nin yaklaşık Konya vilayeti kadar bir yüzölçümünde, tarım alanı olmasına karşın, ekim dikim yapılmamasıdır. Bunun nedeni nadas, verimliliği düşük toprak, sulama yapılamaması vs. olabilir. Sonuçta ekilebilir arazidir. Bu arazi kenevir ekimi için rahatlıkla kullanılabilir. Ama halen 20 ilimiz haricinde ekim ve dikimi yasaktır.
***
Keneviri mucize kılan sebeplerden birisi; verimli veya verimsiz toprak, çok fazla bakım istemeden, sadece ekim öncesi tarla temizliği ile ekilebilen ve nisan yağmurları ile çimlenen, akabinde gün ışığı ile beş ayda beş metre yüksekliğe ulaşıp hasada hazır hale gelmesiyle ve hiçbir tarım ilacı ihtiyacı olmadan yetiştirilebilir olmasıdır. İsrail’de kenevirin, seralarda yetiştirilerek, yılda dört mahsul alınacak şekilde ekiminin yapılması çok anlamlı bir ipucu olması gerekir. Kenevir endüstriyel üretimde beş ayda bir mahsul veriyor. Tıbbi üretimde indoor dediğimiz ortamda her üç ayda bir hasad ediliyor..
***
2 MAYIS 2021 Pazar günü EKOPOLİTİKA.COM sitesinin etkinliği olarak, youtube üzerinden “UYUŞTURUCU MU? MUCİZE Mİ? Başlığı ile bir sunum düzenledik. Bu sunumu ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı Sn. Dr. Erdem Ulaş’tan rica etmiştim. Erdem Ulaş bana çok ilginç bir ismin daha kendisi ile birlikte sunum yapabileceğini söyledi. Medyadan çok yakından tanıdığımız bir isim, Sn. Abdurrahman Dilipak. Ben Sn. Dilipak’ın kenevir ile bağlantısını bilmiyordum. Erdem Ulaş bana, Dilipak’ın çok ciddi bir kenevir savunucusu ve anlatıcısı olduğunu söyleyince, hemen kabul ettim. Sunum sonrasında, her iki sunucunun da tüm bilimsel yönleri ile tanıttığı mucize bitkinin sadece bir adım ötemizde olduğunu bilmek, sadece arkasına devlet iradesinin alınmasının yeterli olacağını duymak, benim için çok mutluluk verici ve öğretici idi.
***
Sunum çok ilgi gördü. Olumlu ve bazıları nükteli olarak birçok eleştiri aldı. Ama yurdun dört bir yanından Z kuşağı dahil olmak üzere yoğun bir katılım vardı program süresince de devam etti. Kenevir üreticisi olan katılımcılar vardı. Ekopolitika sitesi olarak en çok önem verdiğimiz üreticinin de webinara katılması bizim için çok değerliydi.
***
Bu arada aldığımız bir takım duyumlar bizi üzmedi değil. Örneğin bir üreticinin elinde mahsulünün kalması, mahsulü zorla değerlendirmesi üzücü oldu. Bunun yanın da öğretici de oldu. Devlet eğer müdahale etmez ve ürünün ekiminden, son kullanıcıya kadar müdahil olmazsa, çiftçimiz; patates, soğan, domates vb. gibi ürünlerde de yaşadığımız gibi bir yıl bekleyerek emeğinin karşılığını eli böğründe karşılayabilirdi.
***
Sn. Cumhurbaşkanı'na rağmen, devlet içerisinde bazı kümelenmiş lobiler yine karşımıza yakıcı olarak çıktı. Mucizeye, mucize olma özelliğini verecek olan, ancak insanlığın en yüksek organizasyonu olan DEVLET’in müdahil olması idi handikap.
***
Mucize ile neler yapılabileceğinin bir kaçını aşağıda sıraladım. Daha fazla detay verebilecek kadar ne biyoloji, ne de mühendislik bilgim var. Beni aşan yerlere girmeden mucize ürünleri sıralıyorum.
- Akaryakıt (çok verimli biyodizel, biyobenzin (etanol), metanol üretiliyor)
- Petro-kimyanın her alanında (Doğaya uyumlu ve doğada yok olan, akarsu, denizlere atık olarak karışmayan plastik hammaddesi)
- Tekstil Endüstrisi ( Organik, yerli üretim, her ürün yapılabilir, yüzde 100 yerli)
- İlaç endüstrisi (Kanser ilaçlarında da kullanılıyor, 250 civarı hastalıkta etkin çalışıyor)
- Yapı endüstrisi (hafif ve yüksek izolasyon yeteneği olan tuğla, villa evlerin tamamen organik yapımında, endüstriyel inşaatlarda vs.)
- Selüloz (Kağıt üretim hammaddesi olan selüloz, kenevirde yüzde 85 üzerinde selüloz var, tüm hammadde yerli ve milli, tek 1 ağaç kesmeye gerek kalmıyor)
- Hafif çelik alaşımları. (Otomobilin yüzde 80 aksamını biyo kompozitler olarak yapılıyor)
- Uçak gövdelerinde (Uçağa, radar ışınlarını emme özelliğinden dolayı görünmezlik verir)
- Mürekkep, boya, vernik (Her alanında)
- Halı, sunta, kozmetik, şampuan ... (Hem kozmetikte cilde faydalı hem ucuz üretim hem organik hem şifa deposu içeriğindeki yağ asitleri ile)
- Hayvan yemi (Verim arttırıcı, besin değerleri çok yüksek, Omega 3-6-9 deposu)
- Gıda Sektörü (Ekmek, Pide, Pasta, Pizza, Dondurulmuş Gıdalar, tohum tozları vs..her alanda birçok ülke kullanıyor)
Daha birçok kullanım alanı var. Benim gibi tam bilmeyen biri şunu diyebilir. SÖYLENENLERİN YARISI DOĞRU OLSA....
Ağaçtan daha fazla oksijen üretmesi (ABD verileri 20-25 kat fazla oksijen ürettiği yönünde), doğal bir radyoaktif ışın süzgeci olması da üstüne hediyesi.
***
Devletimize ölçek ekonomisi olarak her yıl milyarlarca dolar kazanım sağlayacak, çiftciyi kalkındıracak, üreticiyi memnun edecek, ekonomik darboğazımıza can suyu verecek, topraklarımızı bereketlendirip, kalabalık şehirlerden köye dönüşümüzü gerçekleştirecek ve binlerce yıldır Anadolu topraklarında ekilen bu mucize nebata ivedilikle el birliği ile sarılmalı, Sn. Cumhurbaşkanımız'ın ifade ettiği gibi kenevir seferberliği de yapmalıyız.
***
Sn.Dilipak ve Sn Ulaş’a sitemiz EKOPOLİTİKA.COM olarak teşekkür ederiz.
Bu arada;
Geçen haftaki yazımın başlığını burada da paylaşmak istiyorum. Bu başlık anlayana çok anlam ifade ediyor.
2023 SEÇİMLERİ YAKLAŞIYOR. İŞSİZLİK VE CARİ AÇIK EN ÖNEMLİ EKONOMİK SORUNLARIMIZDIR.
Not: Bu yazı Sn.Erdem Ulaş’ın katkıları ile yazılmıştır.