Kissenger’lı ‘üst akıl’ devrede Batı'da yükselen öneri: Ukrayna toprak verip savaşı bitirsin

Rusya’nın Ukrayna özel operasyonunun 100. Gününde, Batı başkentlerinde durumun kendileri açısından ne kadar kötü olduğuna dair fikirler hızla ortaya çıkmaya başlıyor. Hemen her gün, Batı merkezlerindeki çok önemli eski devlet adamları ve onların danışmanları, Ukrayna’nın artık uyanıp, savaşı kaybettiğini ve bir çıkış yolu bulması gerektiğini ifade etmekteler.  ABD’nin en ünlü eski Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’in konu ile ilgili yaptığı çok açık ve hatta şok edici açıklamalardan sonra, bu savaş bitirilsin korosuna katılan yeni aktörler de sahneye çıktılar. Hatta Başkan Joe Biden bile Kissenger’in söyledikleri paralelinde bir açıklama ile bu konunun gelecekte hız ve önem kazanacağının sinyallerini vermiş oldu.

Gerek dünya ekonomisinin içine düştüğü genel bunalım, gerekse Rusya’ya uygulanan tüm yaptırımların bile etki yapmaması, Batı dünyasında politik infiale sebep olunca, Avrupa ve ABD’nin önde gelen siyasileri bu savaşın mutlaka bitirilmesi gerektiğine inanmış görünmekteler. Savaşın yarattığı ekonomik zorluklar ve önüne geçilemeyen enflasyonun kısa zaman sonra Batı halkları arasında büyük isyanlara yol açabilecek önemde olması sebebiyle, politik arena iyice kızışmaya başladı. Batı’da Ukrayna’yı kurban edip bu savaşı ve onun getirdiği ekonomik çöküntüyü bir an önce atlatabilme stratejisi, her geçen gün daha kabul edilebilir bir seçenek olmaya başladı.

Rusya operasyonunun 100. Gününde, Delaware eyaletindeki açıklamasında, ABD Başkanı Biden dahi artık soruna kısa zamanda bir çözüm bulunması gerektiğini ifade eden cümleler kurdu. Biden, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir pazarlık sonunda bitirilebileceğini ifade etti. Çözüm için, Ukrayna’nın bazı topraklarından vazgeçmesi konusu sorulduğunda da, ABD’nin Ukrayna toprakları konusunda Ukrayna’nın katılmadığı bir karar vermeyeceğini belirtti. Biden, soru üzerine “bu onların toprağı ve ben onların ne yapıp yapmamaları gerektiğini söylemeyeceğim Ukraynalılara” diyerek, bir bakıma çözümün ucunu toprak vermeye kadar açık bıraktığını ifade etmiş oldu.

ABD SİYASETİNİN BÜYÜKBABASI KİSSENGER: VER KURTUL!

Hatırlanacağı üzere, daha geçen haftalarda ABD’nin eski Dışişleri Bakanı 99 yaşındaki Henry Kissinger, Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline son vermek için, Ukrayna'nın topraklarının bir kısmını Rusya'ya vermesini teklif etti. Ve bunun iki ülke için de en doğrusu olduğunu savundu. Bu konudaki düşüncelerine felsefi bir yorum da getiren Kissenger, Rusya'nın Ukrayna'da Batı için utanç verici bir galibiyet almasının, uzun vadede Avrupa'nın istikrarı için tehlikeli olabileceğini söyledi.

Kissenger, Rusya’nın Avrupa için tarihi önemini de hatırlatarak, “Rusya, 400 yıldır Avrupa'nın vazgeçilmez bir parçası. Kıtanın içinden geçtiği kritik zamanlarda güç dengesine katkıda bulundu. Bu yüzden Batılı ülkeler, Rusya'nın önemini hatırlamalı ve anın havasına kapılmamalı" şeklinde uyarılarda da bulundu. Hatta çözüm önerilerini açıklama konusunda daha da ileri giden Henry Kissinger, "Önümüzdeki iki ay içinde Rusya ve Ukrayna arasında müzakereler yapılmalı. Ukrayna'da işgal öncesine dönülmeli" dedi, Rusya'nın Kırım'ı ilhakının kabul edilmesini önerdi.

REAGAN’IN PENTAGON DANIŞMANI LUTTWAK: DOĞU UKRAYNA’DA REFERANDUM YAPILMALI!

Eski Dışişleri Bakanı Kissenger’in bu konuda yaptığı ses getiren açıklamaların üzerinden bir hafta ancak geçmişken, 6 Mayıs günü de, ABD eski Başkanı Ronald Reagan’ın Dışişleri ve Pentagon danışmanı Edward Luttwak aynı doğrultuda açıklamalar yaparak, Batı’nın Rusya operasyonundan ne derin şekilde etkilendiğini açıkça ortaya koymuş oldu.  Luttwak, Almanya’nın önde gelen siyasi dergilerinden Die Welt’e yaptığı açıklamada, Rusların Avrupanın en büyük milleti olduğunu belirtti. Rusya aynı zamanda Uzak Doğu, Orta Doğu, Arktik ve Karadeniz dahil, dünyanın her yerinde varlık göstermekte diyen Luttwak, Ukrayna’nın Rusya karşısında kesin zaferininin hiçbir şart altında mümkün olmadığını söyledi. Bu savaşı bitirecek tek kişinin Putin olduğunu da sözlerine ekleyen Luttwak, savaşı bitirmenin yolunu da tanımladı:

Lüttwak’a göre, bu sorunu çözmenin en uygun yolu, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde, 1919 kurallarına göre ve binlerce gözlemci eşliğinde bir referandum yapılması. Buna benzer bir dönem, Birinci Dünya Savaşı sonrasında görüldü ve Belçika, Danimarka, Polonya ve Macaristan’da benzer referandumlar savaşla sonuçlanmadan başarıldı. Luttwak, böyle bir referandum çözümünün, Ukrayna tarafından bile reddedilemeyeceğini, bu nedenle de tek çözümün tartışmalı bölgelerde referandum olduğunu vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

Sadece son iki haftada ortaya çıkan bu “ver, kurtul” çözümü, Rusya’nın çok yakında Doğu Ukrayna’yı tamamıyla kontrol altına alması ile daha da ivedilik kazanacağa benzemekte. Özellikle de ABD’deki Kasım 2022 seçimlerine sadece 5 ay kala, bu son gelişmelerle, Rusya ile bir yolunu bulup bu savaşın bitirilmesi için, Batı’nın tüm “üst akıl” çevrelerinin koordineli şekilde çalıştığını açıkça görmek mümkün olmaktadır.