Koltuğu bırakmayanlara 'merkezi başkanlık' modeli!

Nisan ayı iş dünyası açısından hayli hareketli geçecek. İhracatçı birlik seçimlerinde bu dönem hiç olmadığı kadar aday var. Türkiye'nin ihracatı 225 milyar doları aşarak 250 milyar dolar hedefine ilerlerken birliklerde yapılacak genel kurullarda kimi başkanlar koltuklarını korumak isterken kimileri de iki dönem kuralı gereği veda etmek zorunda kalacak. Seçim süreci öyle ilginç gelişmelere sahne oluyor ki; örneğin iki dönem kuralı gereği başkan adayı olmayan kişiler bile adaylık açıklayabiliyorlar. Geçen hafta bu olayı sizlere “Eski başkan kuralı unuttu adaylık açıkladı” haberimizle duyurduk. Bir de kural gereği başkan seçilemeseler de destekledikleri adaylarla birliklere şekil veren eski başkanlar hatta eski Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanları var. Haberimize yorum yapan, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği'nin eski başkanı Burak Önder, “Merkez valilikleri vardır. Görevi biten valiler merkeze çekilir. Başkanlıktan vazgeçemeyenler için de 'merkez başkanlığı' açılmalı. Bir unvan verelim herkes rahat etsin.” sözleriyle, koltuktan kalkamayanlara espirili bir gönderme yaptı.

METALDE KADIN ADAY

Gelişmeleri zaman zaman kaleme aldığımız haberlerle sizlere aktarıyoruz. Geçen hafta içerisinde yeni adaylar da sahneye çıktı. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nde (İDDMİB) Ayşegül Çapan seçim yarışında varım dedi. Mevcut yönetimde Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi olarak görev yapan Çapan, basına geçtiği yazılı açıklamada, “Ben ve ekibim, sektörün sadece duayenleri ve önde gelen isimleri ile değil, hemen hemen tüm bileşenleriyle istişare ettik. Talepleri, ihtiyaçları ve önerileri topladık. Bu çerçevede yönetim kurulu listemizi ve projelerimizi belirledik. Elbette, bir kadın başkan adayı olmanın özel bir sorumluluğu olduğunu hissediyorum.” dedi. Çapan ayrıca, “Sektörün ağabeyi” olarak bilinen İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki’nin yeni dönem için oluşturulan yönetim kurulunda yer alacak olmasının da bir yenilik olduğu belirtti. Böylece seçimlerde İDDMİB Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu ile İDDMİB Muhasip Üyesi Ayşegül Çapan yarışacak.

MÜCEVHERDE GENÇ ADAY

Mücevher İhracatçıları Birliği'nde (JTR) mevcut başkan Mustafa Kamar önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olduğunu duyurmuştu. İkinci bir aday geçen günlerde sahneye çıktı. Sektörün genç isimlerinden Burak Yakın, “Yılda 100 ton altın, 250 ton gümüşten mamul takı ve 400 milyon dolar pırlantalı mücevher ihracatı” hedefi ile aday olduğunu açıkladı. Burak Yakın basına geçtiği bilgi notunda, “ons üzerinden değeri artan ihracat verilerinin yanıltıcı olduğunu; aslında ihracatın artmadığını, azaldığını” ifade etti. Kur ve ons dalgalanmaları arasından azalan ihracatı artmış gibi göstermeyeceklerini ve 72 ton değerindeki işlenmiş altın ihracatını 100 tonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yakın, “Unutmayalım ki ihracatımız kilogram bazında artarsa, ihracat ve istihdam artacaktır. İhracatçılarımız, has altın değerinden değil, işçilikten para kazanmaktalar.” dedi.

Önceki dönem JTR Başkanı Ayhan Güner de, genç aday Yakın'a tam desteğini açıkladı.

MADENDE SAFLAR BELİRGİNLEŞTİ

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nde (İMİB) de mevcut başkan Aydın Dinçer, geçen hafta yönetim kurulu listesini de açıklayarak adaylığını kamuoyuna duyurdu. Rakibi İMİB Başkan Yardımcısı ve TİM Sektörler Konseyi'nde maden sektörünü temsilen yer alan Rüstem Çetinkaya ise il il sektör STK'larını ziyaret ederek desteklerini alıyor. Çetinkaya, Bursa'dan aldığı desteğin ardından maden sektörünün bir başka üretim merkezi olan Bilecik'te temaslarda bulundu. Bilecik Mermer ve Granit Sanayicileri Derneği'nin (BİLMER-DER) düzenlediği istişare toplantısında BİLMER-DER Başkanı Turgut Özen ve Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şükrü Keskin ise seçimlerde Çetinkaya'ya destek açıkladı.