Konyalı sanayici Topuz'dan ezber bozan mesajlar

Son dönemde döviz fiyatları yatay seyredince ihracatçılar, enflasyon oranında artmayan kur yüzünden fiyat tutturmakta zorlandıklarını bu yüzden pazar kaybettiklerini belirtiyorlar. Hükümet cephesi ise kurdan ziyade geleneksel ihracat pazarı Avrupa'daki durgunluk yüzünden ihracatın yavaşladığını öne sürüyor. Yakın zamanda sohbet ettiğim Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bir Yönetim Kurulu Üyesi doların 35-36 TL olması halinde aylık ihracat tutarının 25 milyar doları geçeceğini ifade etti.

BİR AVUÇ İHRACATÇI MI BÜTÜN ÜLKE Mİ?

Bu tartışmalar sürerken, KKTC'de düzenlenen ve markanın davetlisi olarak takip ettiğimiz bayi toplantısında Empero Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz farklı bir değerlendirme yaptı. Bir ihracatçı olarak kur konusundaki siteme hak verse de kur geçişkenliğinin yüksek olması yüzünden enflasyonun öncelikli mesele olduğunu dile getiren Topuz, "Kur yükselsin demekle iş bitmiyor. Şahsi olarak bakınca kur 50 TL olsun ama bakınca Türkiye'de kaç tane ihracatçı var. Bütün bir ülkeyi düşünmek lazım." dedi.

DEVLET İHRACATÇIYA DAHA NE YAPSIN!

Giderlerin döviz bazında yüzde 52 arttığını kaydeden Topuz, "Bir milyon dolar bozdurarak genel gider sağlıyordum. Şimdi 1.5 milyon dolar bozdurmak zorunda kalıyorum. Ama dövizin çok artmasını da istemiyorum. Çünkü bütün her şeyin fiyatı artacak. Devlet ihracatı desteklemek için belki, Çin'de de o model var, yüzde 2'lik döviz desteğini yüzde 5-6'ya çıkartabilir. İhracatçıya özel kurla bu çözülebilir." mesajı verdi. "İhracat için devlet bence gerekenden de çok şey yapıyor." diyen Empero Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, "Artık daha ne yapacak? Cebimize para mı koyacak? Uzak pazarlara çok destek veriyor. Vereceği her şeyi veriyor." ifadelerini kullandı.

Bekir Topuz

'BİZE VASIFSIZ ADAM LAZIM'

Nitelikli iş gücü tartışmalarına ise "Bize vasıfsız adam lazım." şeklinde bir açılım getiren Bekir Topuz, "Herkes bilgisayar başında oturayım, çok para alayım istiyor. Benim fabrikamda usta yok artık. Her şey bilgisayarda planlanıyor. Cıvata sıkmaya insan lazım. Bizde 100 kadın çalışan var. Ev hanımları, erkeklerden daha iyi iş yapıyorlar. Hiçbir şey bilmeyen biri gelsin iki ayda usta yaparız." diye konuştu.

'ÇIKARILAN İŞÇİLERİ İSTİHDAM EDİYORUZ'

Paslanmaz çelik kullanan sektörlerin hem kur hem de ilave gümrük vergisi yüzünden zorlandığını ve sadece Konya özelinde birçok firmada işten çıkarmaların başladığını söyleyen Topuz, "Çıkarılan işçileri biz işe alıyoruz. İç pazarda tüm sektörlerde daralma var. Bu sebeple de işten çıkarmalar başladı. Bu anlamda işçi bulunabiliyor ama birçok sektörün işi kötü gidiyor. Zaten işçi arayanlar olduğu için istihdamda sert bir düşüş olmayabilir." bilgilerini verdi.

SEKTÖR İTHAL İKAMEYİ SAĞLADI

Endüstriyel mutfak sektörü olarak ithal ikameyi sağladıklarını anlatan Bekir Topuz, "Ülkeye ithal mal gelemez artık. Sadece benim şirketim 30 milyon dolar ithalata engel oluyor. Pişirici, buzdolabı vs ithal giremez. Avrupa'dan daha kaliteli mal üretiyoruz. Amerika kıtasında uygun ürünler geliştirdik. Amerika'ya satış için 50'ye yakın üründe belge aldık ABD'de pazar payımız yüzde yarım yoktur. Fiyatla ilgili problem yok ama Türkiye olarak tanınmama sorunu var. Bir ürüne belge almak için 50 bin dolar harcıyorsunuz ama ne kadar satacaksınız belli değil. Farklı bir fırın veya et kesme makinesi mesela ABD için ürettik. ABD'de benim burada ürettiğim ürün maliyetler yüzünden 20 bin dolara satılıyor. Ben onu dörtte bir fiyatına satabiliyorum. Amerika pazarında Çin malları da var ama onun benzerini üretmedik." ifadelerini kullandı.

ZOR DÖNEMDE KONYA'YA DEV YATIRIM

Sektörde kendileri de dahil birkaç firmanın yeni yatırım kararı aldığını dile getiren Empero Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, Konya'da başladıkları 20 bin metrekarelik yeni fabrika yatırımının bittiğini, şimdi de 100 bin metrekarelik bir yer aldıklarını bildirdi. Topuz, toplamda 2 milyar liraya yakın bir yatırımla tüm imalatı bu alanda toplayacaklarını anlattı. Yeni yatırımla kapasiteyi ve istihdamı iki katına çıkaracaklarını vurgulanan Topuz, çalışan sayısının bin 300'lere yükseleceğini kaydetti. Rusya pazarı konusunda da sorularımızı yanıtlayan Topuz, "Rusya pazarı iyi gidiyor. Ama ödemelerde sıkıntı var, sağlıklı bir para akışı yok." bilgilerini paylaştı.