Kürecik balistik füze tehditlerinde ABD’ye hizmet ediyor

RTX (Kürecik Radar Sistemlerini üreten firma) firmasına bağlı “Raytheon” işletmesinin geliştirdiği “Atmosfer Dışı İmha Aracı (Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV))”, 11 Aralık 2023 tarihinde Kara Tabanlı Balistik Füze testi sırasında Orta Menzilli Balistik Bir Füzeyi başarılı bir şekilde imha etti. Bu haberin dünya basınında önemli bir şekilde yer alması ve Türkiye basınında yer almaması dikkat çekmektedir. Bu aracı geliştiren işletmenin (Raytheon) başkanı ve ABD Hava Kuvvetleri’nin eski bir görevlisi olan Wes Kremer tarafından yapılan açıklamada, "Bu test, ABD balistik füze savunma sisteminin çalışır durumda, güvenilir ve ülkeyi korumaya hazır olduğunu gösteriyor" ve "Raytheon atmosfer dışı imha araçları, şu anda yaklaşık 50 uzay müdahalesini başarıyla tamamladı; bu da gelişen tehdidi yenmek için bu sistemleri tasarlama ve geliştirme konusundaki uzmanlığımızın ve yeteneğimizin altını çiziyor" ifadeleri yer aldı.

Geliştirilen bu sistemi, atmosfer dışından gelebilecek tehditleri önceden tespit edebilen ve uzayda imha edebilen bir sistem olarak özetleyebiliriz.

RAYTHEON’UN AN/TPY-2 RADARINI KONUŞLANDIRDIĞI ÜLKELER

AN/TPY-2 Radar Sistemi, Türkiye, İsrail, Güney Kore, Japonya, Guam ve Katar’da konuşlandırılmış olup, bu radarlardan gelen veriler doğrultusunda tehdit tespiti yapılabilmektedir. Bu sistemler birbirleriyle iletişim kurabilmekte ve tehdit imhası için hava savunma sistemi olan THAAD ile koordinasyon sağlayabilmektedir. Radarlar tehdit unsurunu fark ettiklerinde, unsura angaje olup sensörleriyle takip edebilmekte ve tehdit olmayan unsurlardan ayrıştırabilmektedir.

AN/TPY-2’NİN DÜĞMESİ ALMANYA’DA

Geçen haftaki yazımızda hava savunma sistemlerini özetlemiş ve çalışma şekillerini izah etmiştik. Bu yazımızda hava savunma sisteminin iki temel parçasını ele alıp Türkiye üzerinde etkilerini inceleyeceğiz. Hava savunma sistemlerinin (HSS) en önemli parçalarından birincisi “Radar” sistemleridir. Tehdidi tespit edip angaje olurlar, izlerler ve tehdit olmayan unsurlardan ayrıştırırlar. HSS’nin bir diğer önemli parçası ise “Lançer (füze fırlatma sistemi)” sistemleridir. HSS, radar ile tehdide angaje olur ve lançer ile imha eder. Türkiye’de iki radar sistemi de mevcuttur. Bunlardan birincisi NATO kapsamında çalışan THAAD hava savunma sisteminin bir parçası olan AN/TPY-2 radar sistemidir. Bir diğer sistem ise S400 hava savunma sisteminin bir parçası olan 92N6E radar sistemidir.

AN/TPY-2 sistemi THAAD savunma sistemi ile entegreli çalışır. NATO bünyesinde çalışan bu sistemin radar sistemleri Kürecik Radar Üssü’nde yer almaktadır. Batı Asya ve Asya kaynaklı gelebilecek Balistik Füze ve Kıtalar Arası Balistik Füzelere angaje olabilmektedir; ancak burada bir durum dikkatimizi çekmektedir, Kürecik Radar Üssü’nde yer alan AN/TPY-2 radarı tehdit unsuruna angaje olabilmekte ve en yakın THAAD lançerlarına veri iletebilmekte. İmha komutu ise Almanya'daki NATO üssü Ramstein’den verilebilmektedir. Yani Türkiye’yi korumak için kurulduğu iddia edilen Kürecik Radar Üssü’nün düğmesi Almanya’da.

92N6E (S400) DÜĞMESİ TÜRKİYE’DE

Gelelim 92N6E radarına, hareketli araçlarla taşına bilen ve S400 hava savunma sistemi ile entegre çalışan bu radar sisteminin basit tabirle düğmesi ise Türkiye’dedir. Bu iki hava savunma sistemi arasındaki temel fark düğmelerinin nerede olduğudur. Kürecik Radar Üssü’nün düğmesi Almanya’da, 92N6E radarının düğmesi ise Türkiye’dedir!

KÜRECİK ABD’NİN ‘EKV’YE VERİ SAĞLAYACAK MI?

ABD menşeili Raytheon firmasının yaptığı açıklama doğrultusunda, 11 Aralık 2023 tarihindeki testte Atmosfer Dışı İmha Aracı (EKV)’na, AN/TPY-2 radarlarının da destek verdiği dikkatimizi çekmektedir. ABD’nin kıtalararası balistik füzeleri atmosfere girmeden uzayda imha edecek olan EKV sistemi, AN/TPY-2 radar sistemleriyle entegreli bir şekilde çalışacağı açık kaynaklardan duyurulmuştur. Biraz daha açacak olursak düğmesi Almanya’da olan Kürecik Radar Üssü’nün, ABD ve AB’ye karşı uzaydan gelebilecek kıtalararası balistik füze tehditlerini tespit etmesi ve bu verileri EKV sistemine göndermesi Türkiye’nin Milli Güvenliği açısından tehlikeli bir durumdur. Türkiye’ye defalarca darbe yapmış ve son niyetleri ülkemizi bölmek olan NATO’nun AN/TPY-2 radar sistemi ile Türkiye’den ABD’ye veri iletmesi, bağımsızlığımız açısından tehlikeli bir durumdur. Dolayısıyla Yüksek İrtifa Milli Hava Savunma Sistemimizin uygulamaya geçmesi, Türkiye’nin Milli Güvenliği açısından bin yıllık bir meydan okuma olacaktır!