Kutuplaşma iş dünyasını da sardı

Pazar günü yayınlanan köşemizde Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın sözlerine yer verdik. Türkiye Bilişim Vakfı'nın “Geleceğin Paradigması: Kırılım ve Sürdürülebilirlik Manifestosu”nu açıklayan Faruk Eczacıbaşı, “Perspektifi değiştirince kamu dinliyor sizi. Yeter ki polarizasyon (kutuplaşma) perspektifinden konuşmayalım. Diyalog birbirimizi anlayacak şekilde olunca sizi dinliyorlar.” dedi. İş dünyasını kendisini kamuya dinletmenin yolunu buldu ancak kendi içinde ne kadar doğru iletişim kurabiliyor?

KONSEY SEÇİMLERİ MAHKEMELİK OLDU!

Geçenlerde duyduğum iki kulis beni hayrete düşürdü. Bunlardan ilki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) iş konseyi seçimlerine ilişkindi. Seçimler tamamlandı. Ukrayna'daki yoğun katılım ve çekişme genelde medyanın ilgisini çekti. Konuyu DEİK Başkanı Nail Olpak'a da sorduk. Başkan Olpak, Ukrayna ilgisinin iki adayın kişisel çekişmesinden kaynaklandığını ve sonrasında tatlıya bağlandığını bizlere aktardı.

İş konseyi seçimleri ile ilgili yakında zamanda ise başka kulisler duyduk. Örneğin Finlandiya İş Konseyi ve Gürcistan İş Konseyi seçimlerinde hayret uyandıran gelişmeler olmuş. Finlandiya'ya başkan adayı olanlardan birinin bu ülkede herhangi bir işinin olmadığı ve kuruma uydurma bir belge sunduğu iddiaları üzerine seçim değerlendirmeye alınmış.

Gürcistan tarafında da buraya seçilen başkan adayının düğün salonu olduğu ve bu ülke iş konseyi başkanlığına seçilecek yetkinliğinin olmadığının öne sürülmesi üzerine burada da seçime itiraz edilmiş. Konsey seçimleri bildiğiniz mahkemelik olmuş!

DEİK Üyeleri konsey seçimlerinde ASKON'un agresif tutumundan da rahatsız. İki önceki seçimlerde MÜSİAD ve ASKON kapışmasını sizlere köşemizde aktarmıştık. MÜSİAD bu seçimlerde uzlaşmacı bir tavır sergilerken ASKON'un birçok konsey başkanlığı için aday dayattığı öne sürüldü. Bu da öteden beri iş konseylerinde yer alan iş insanlarını rahatsız etmiş.

SANAYİCİLER SEVGİLİLER GÜNÜ'NDE KÜSTÜ

Bir diğer kulis ise Türkiye'nin en büyük sanayi odasından. Dün İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın katıldığı İstanbul Sanayi Odası (İSO) toplantısında İSO Meclis üyesi sanayicilerle sohbet ederken laf arasında geçti. İSO'da kutuplaşma yaşanmış. Meclis üyelerinin yoğun eleştirilerinden rahatsız olan yönetim kurulu odanın ortak haberleştiği WhatsApp grubundan hem de Sevgililer Günü olan 14 Şubat'ta ayrılmış. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan bu ayrılığı bir mesaj ile üyelere beyan etmiş. Meclis üyeleri ile konuştuğumuzda bu ayrılığı doğru bulmadıklarını yönetimin, hakaret boyutuna varmadığı sürece, her türlü eleştiriye açık olması gerektiğini ifade ettiler. Meclis WhatsApp grubunda çok sert eleştiriler olmasa da imaların bulunduğunu, bunun yönetimi rahatsız ettiğini ve öteden beri gelen bazı sürtüşmelerin de yansıması olabileceğini kaydeden İSO Meclis Üyeleri, grupta doğrudan İSO Meclisi'ni bağlamayan çok fazla şeyin de yazılmasından genel itibarıyla kendilerinin de rahatsız olduklarını anlattılar. Nihayetinde memleketteki kutuplaşma gibi bir durum İSO'da da oluşmuş.Konuyu eski ve mevcut yönetim kurulundan üyelerle konuştuğumuzda eleştiriye her zaman açık olduklarını ama maksadını aşan, kırıcı söylemler karşısında, İSO'nun kurum kültürüne yakışmayacak bir şekilde karşılıklı atışmaya mahal vermemek için bu yöne inisiyatif alındığını ifade ettiler.

ŞİMŞEK'İN ZİYARETİ MEMNUN ETMEDİ!

İş dünyasının sorunlarının ortak olduğunu dile getiren Meclis Üyeleri, “TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na da herkes her şeyi söylüyor. Ama arayıp; nasılsın iyi misin diye soruyor, derdini dinliyor, işi tatlıya bağlıyor. Bir bardağın dolu tarafı boş tarafı tartışması olmuş tabi.” dediler.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen haftalarda İstanbul Sanayi Odası Meclisi'ne yaptığı ziyaret de tartışma yaratmış. Öğrendiğimize göre sanayiciler ziyaret sonrası kendi aralarında, şu yorumları yapmışlar: “Şimşek boşa gelip gitti. Bilmediğimiz bir şey söylemedi. Anlattıkları başka bizim gerçek hayatta yaşadıklarımız başka.” Bir üye ise konuyu sormamız üzerine şunları söyledi: “Şimşek gelmiş yukarıda iki saat yemek yemiş. Bir saat daha gelip bizleri dinleseydi. Her dakka Bakan'a ulaşamıyoruz. O zaten gaz alıp gidecek de sanayici kime konuşacak. Nihat Zeybekci de çay kahve muhabbetine gelmiş. Bakan iken yapmadıkları şeyleri gelip anlatıyor. Sekiz senedir ekonomi kurulunda ne yaptınız diye sormak lazım. Burada gelip şov yapıyorlar. Önemli olan yetkin varken bazı şeyleri yapmak. Her geçen gün zincir sıkıyor. Kolay değil. Zarar ediyoruz. Bir yandan işçi çıkarıyoruz.”