Mehmet Şimşek bombaladı!

Yıllardır iç talebe dayalı hormonlu büyüme ve büyümenin borçla finanse edilmesi hususunda kaygılarını dile getirenlere “felâket tellallığı yapmayın” diyenler, aylardır birer birer durumun vahametini idrak etmiş olup yapısal dönüşüm gerektiği hususunda uyarılara başladılar. Bunlardan biri de ekonomin başındaki Mehmet Şimşek.

BAHAR HAVASINA ALDANMAYIN!
Şimşek “Forum 2016” toplantısında öyle bir karamsar tablo çizdi ki şaşırmamak elde değil.
Ekonomimizin çok ciddi ve temel sorunları var.
Türkiye bugüne kadar iç talebe dayalı bir büyüme modelini tercih etti. Bu da cari açık sorununu yarattı.
Orta vadeli büyüme için gerekli reform yapılmadı. Yapısal reformlar yapmadan ve verimliliği artırmadan yüzde 5 büyümeyi yakalayamayız.
Problemlerimiz ciddi. Buna rağmen bahar havası yaşanıyor. Yapısal sorunlara çözüm üretmeden bahar havasına aldanmayın.
Bu tespit ve uyarıları görünce Şimşek’in sanki yıllardır AKP’nin ekonomisini yönetenlerden biri değil de muhalefetten biri olduğunu sanıyorsunuz. Bu tespitler aslında ekonominin geldiği nokta ile ilgili bir itiraftır.

ŞİMŞEK’İN KAYGILARI
Şimşek bu uyarıları yaparken ekonomimizin geleceği ile ilgili kaygıları da ortaya koydu.
Küresel para politikasında yaşanacak değişim büyümemiz üzerinde etkili olacak. Şimşek burada Fed faiz politikasına da gönderme yapmış oluyor.
3 milyon Suriyelinin de yer alacağı istihdam alanında bu düşük büyümelerle işsizlik ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Cari açık dolar cinsinden düşen ithalat nedeniyle daralıyor ama turizm gelirlerindeki bir düşüş cari açığın daralmasını etkileyecek.

ULUSLARARASI MALİ KURULUŞLARIN UYARILARI
Şimşek bu tespit ve uyarıları yaparken uluslararası kuruluşlar da uyarılarını arka arkaya yaptı.
IMF siyasi risklerin ekonomik büyümeye etkisinin olacağını vurguladı. JP Morgan son siyasi gelişmeler nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimine gidebileceğini belirtti. Bank of AmericaMerill Lynch, Türkiye’de risklerin arttığını ve Moody’s tarafından verilecek “yatırım yapılabilir” notun düşebileceğini ve yatırımcıların yüksek risk primi talep edeceğini belirtti. Standar&Poors, BB+ olan kredi notunu değiştirmeyip görünümü negatiften durağana dönüştürdü. Ancak siyasi belirsizliğe de dikkat çekerek faizlerin yükselebileceğinin uyarısını yaptı.

BAHAR HAVASININ NEDENİ?
Ekonominin içinde bulunduğu ağır hastalık ve AKP çevrelerinin de tehlikeye işaret ederek itiraflarda bulunmalarına rağmen bahar havası neden var? Bunun en önemli nedeni ekonomik göstergelerin haftadan haftaya siyah beyaz gibi değişiklikler göstermesi. Bahar havasında olan herkesin ağzında olan şey şu: “Dolar yükseldi ama düşer, düşer”- “Faizler bak düşüyor” - “Fed Haziran’da faiz artırmaz”- “Türkiye’ye bir şey olmaz. Kayıt dışı para çok” - “Allah Erdoğan’a hastalık ve ölüm vermesin. Erdoğan sıhhatte oldukça korkmayın!”
Ekonomik gerçeklerden uzak olan yüzeysel değerlendirmeler yanında yeme-içme alanlarının dolu olması, insan kalabalıklarının harcama yapmaya devam etmesi, inşaat terörünün göz boyaması ekonomi de bir canlılık varmış gibi ilizyon yaratıyor. Oysa Şimşek haklı. Ekonomimizin temel sorunları var. Büyüme modeli yanlış. Büyümenin finansman biçimi yanlış. Bu nedenle hafif hastalıktan yıllardır ağır hastalık haline giren ekonomide halkın ilizyondan kurtulması için kredi kartını kullanamaz, dışarı çıkamaz ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmesi lazım. Yalnız uykudan uyandığımızda iş işten geçmiş olacak, haberiniz olsun...