Meslek hastalığı nedir ve nasıl tespit edilir?
Çarşamba günü okurumuzun sorusunu yanıtlarken meslek hastalığı tanımı ve tespiti ile ilgili süreci bir sonraki yazımızda işleyeceğimizi belirtmiştik. Meslek hastalığının tanımı ve tespiti süreci 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiştir. (madde 14) İşinin niteliğinden kaynaklanan ve tekrarlanan bir nedenle ya da yaptığı işin koşulları yüzünden sigortalının uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik haline meslek hastalığı diyoruz. Meslek hastalığının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından belirlenmesi zorunludur. Sağlık Kurulu meslek hastalığı tespitini iki şekilde yapabilir:
a) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi veya b) Kurumca gerekli görüldüğü hallerde, işyerindeki çalışma şartlarını ve buna bağlı tıbbi sonuçlarını ortaya koyan denetim raporları ve gerekli diğer belgelerin incelenmesi ile.
İşveren, işçinin meslek hastalığına tutulduğunu öğrendiğinde, üç iş günü içinde durumu, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundadır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen ya da eksik veya yanlış bilgi ile yerine getiren işverene Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından meslek hastalığı nedeni ile yapılan masraflar ve ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri için rücu edilir.
Hangi hallerin meslek hastalığı sayılacağı Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğine ekli listede açıklanmıştır. İlgili Yönetmelikte belirtilen meslek hastalıkları dışında bir hastalığın meslek hastalığı olarak nitelendirilebilmesi, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu kararına bağlıdır. SORUNYANITLAYALIM calismahayati@aydinlikgazete.com