Messi infiale yol açtı

Hong Kong’da 4 Şubat’ta oynanan hazırlık maçı infiale yol açtı. Stadı dolduran 40 bin futbolseverin tek beklentisi Inter Miami’de oynayan Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi’yi izlemekti. Ancak Messi sakatlık gerekçesiyle Inter Miami'nin ilk 11'inde yer almadı. Binlerce taraftarın "Messi'yi istiyoruz" tezahüratına ve "Paramızı geri verin" diye bağırmasına rağmen, ikinci yarıda da oyuna alınmadı. Messi'nin Barcelona'daki takım arkadaşlarından Uruguaylı Luis Suarez'i de sahada göremeyen taraftarlar, Inter Miami'yi protesto etti.

Hong Kong Kültür, Spor ve Turizm Bakanı Kevin Yeung, "Büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını" ve Messi'nin sahaya çıkması için maç boyunca dile getirdikleri taleplerin karşılıksız kaldığını söyledi. Basın toplantısı düzenleyen Yeung, hükümet ile Tatler XFEST isimli organizatör arasındaki 2 milyon dolarlık kontrata göre Messi'nin en az 45 dakika oynaması gerektiğini belirtti. Yeung, ikinci yarının başında Messi'nin hâlâ yedek olduğunu gördüklerinde organizatörle iletişime geçtiklerini anlattı. Messi'nin sakatlığı nedeniyle sahaya kısa süreliğine bile olsa çıkamayacağının son 10 dakikada kesinleştiğini aktaran Hong Konglu yetkili, bu noktada en azından taraftarlarla vakit geçirmesinin veya maç sonunda ödülü almasının istendiğini söyledi. Bu talep de kabul görmedi.

Yerel basının aktardığında göre, Hong Konglular 'Messi mania'yı aşamadı. Maçın ardından bir grup taraftar, Inter Miami'nin hazırlık maçlarındaki bir sonraki durağı olan Japonya'ya hareket etmesinden önce Messi'yi son bir defa görmek üzere otelin önüne gitti. Elinde "İade dolandırıcılığı" yazan bir pankart ile otelin önünde yabancı basına konuşan taraftar Ada Kam, "Dolandırılmış hissediyoruz çünkü para ödedik ve çoğu kişinin Messi'yi görmek için bilet aldığını düşünüyorum. Maç da özellikle Messi'nin oynayacak olması üzerinden pazarlanmıştı" dedi.

JAPONYA’DA SAHADAYDI

Yıldız futbolcunun, birkaç gün sonra, 7 Şubat'ta, Inter Miami'nin Japonya'da Vissel Kobe ile oynadığı özel maçta 30 dakika forma giymesi Çin'de tepkilere yol açtı, hatta öfkeyi katladı. Hong Konglu üst düzey yetkili Regina Ip, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Hong Kong halkı, kasıtlı aşağılama nedeniyle Messi'den, Inter Miami'den ve arkalarındaki kara elden nefret ediyor" dedi. Ip, "Messi'nin Hong Kong'a bir daha hiç gelmemesi gerektiğini" de yazdı. Eski futbol yıldızlarından David Beckham'ın da sahiplerinden biri olduğu Inter Miami'nin mart ayında Çin'de de bir maça çıkması planlanıyor.

BİLET PARALARININ YARISI İADE EDİLECEK

Hong Kong kamu yayın kuruluşu RTHK'nın haberine göre, organizatör şirket Tatler Asia, resmi kanallardan bilet alan seyircilere ödedikleri ücretin yarısının iade edileceğini duyurdu.

Yeniden ödeme planının, Hong Kong Spor Bakanlığı ve Tüketici Konseyi ile organizatör şirket arasında yapılan görüşmelerin ardından alındığı bildirildi. Karar, Hong Kong'un tüketici konseyinin maç konusunda bin 178 şikâyet yapıldığına dair haberlerin ardından geldi. Bilet fiyatlarının 4 bin 800 Hong Kong dolarına (yaklaşık 19 bin TL) kadar yükseldiği maçtaki Messi krizi nedeniyle şirkete dava açma tehditleri de yapıldı.

Condé Nast yayın grubun şemsiyesi altında bir dergi ve lüks yaşam tarzı markası olarak faaliyet gösteren Tatler Asia, toplamda 56 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 219,7 milyon TL) geri ödeme yapacak. Şirketin açıklamasında, "Hong Kong takımı ile Inter Miami arasındaki maç nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan herkesten özür diliyoruz. Fakat bizim de kalbimiz kırıldı. Dünya standartlarında bir futbol maçını sizlere getirmek için ter döktük ve biz de hepinizle beraber hayal kırıklığına uğratıldık" denildi.

Inter Miami Kulübü de yaptığı yazılı açıklamada, Lionel Messi ve onun Barcelona'dan eski takım arkadaşı Luis Suarez'in maçta yer almamaları nedeniyle Hong Konglu futbolseverlerden özür dilerken futbolcuların sağlık durumunun kulüp için öncelikli olduğu vurgulandı.

Öte yandan Hong Kong hükümetinin maçın şehrin tanıtımına katkısı nedeniyle organizatör şirkete vermeyi taahhüt ettiği 16 milyon Hong Kong doları (2,05 milyon dolar) teşvik ödeneğinin de "Messi'nin en az 45 dakika oynaması" şartına bağlı olduğundan tahsil edilemeyeceği bildirildi. Böylece organizatör şirketin 13 milyon Hong Kong doları (1,66 milyon dolar) kar etmeyi öngördüğü etkinliği, 43 milyon Hong Kong doları (5,5 milyon dolar) zararla tamamlayacağı tahmin ediliyor.

ARJANTİN’İN MAÇLARI İPTAL

Messi’nin yedek kulübesinde oturmasına tepkiler bununla sınırlı değil. Arjantin'in Nijerya ile 18 Mart'ta Hangzhou şehrinde ve 26 Mart'ta Fildişi Sahili ile başkent Beijing’de oynamayı planladığı iki dostluk maçının iptal edildiği bildirildi. Çin Futbol Federasyondan yapılan açıklamada, "Şu anda Lionel Messi'nin yer alacağı bir maçın organizasyonu planlamamaktadır" ifadesine yer verildi.

İngilizce yayınlanan Global Times'ın yorumunda "sakatlık gerekçesinin ikna edici olmadığı, bu olayın etkilerinin spor alanının çok dışına çıktığı" savunuldu.

Çin basınına göre, tüm bu olayın sosyal medyada bu kadar ilgi görmesinin tek nedeni Arjantinli futbol efsanesi Messi'ydi. Yerel yönetim, dünya futbol arenasında hiçbir yeri olmayan bir ABD profesyonel futbol kulübünü Hong Kong'a davet ederken hiçbir masraftan kaçınmadı. Biletler hızla tükendi ve hatta fahiş fiyatlar söz konusu oldu. Bunların hepsi, sekiz kez FIFA tarafından Dünyada Yılın Oyuncusu seçilen ve 2022 Dünya Kupası'nın kahramanını bir an olsun görebilmek umuduyla yapıldı. Ancak tek bir kişiye bu kadar büyük umutlar yüklemenin en büyük riski, öngörülemeyen bir durumun ortaya çıkması durumunda bunun hayal kırıklığına yol açması ve "tüm yumurtalarınızı aynı sepete koymak" gibi felaketle sonuçlanacak bir olayla sonuçlanmasıdır.

Yoruma göre, bireysel futbol yıldızlarının yokluğu nedeniyle bir halkla ilişkiler kabusu yaratmanın önüne geçmenin tek yolu, yalnızca bireysel yıldızlara güvenen takımları davet etmekten kaçınmaktır. Küresel olarak bakıldığında, Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Manchester City, AC Milan gibi takımlar bu kriterleri karşılıyor. Kilit oyuncularından birinin maçta olmaması durumunda, aynı derecede zorlu diğer yıldızların varlığı nedeniyle taraftarlar arasındaki hayal kırıklığının önemli ölçüde azalıyor.

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Beklentiler ne kadar büyük olursa, hayal kırıklığı da o kadar büyük olur” denen yorumda şunlar belirtiliyor:

“Çin futbolda hâlâ uluslararası standardın gerisinde olduğundan, spor sektörü yerel futbol standartlarını yükseltmek adına uzun süredir yerli ve yabancı takımlar arasında veya yabancı oyuncularla maçlar düzenliyor. Bununla birlikte, futbol yeteneğini geliştirmek, profesyonel antrenman sistemleri, antrenman ve maçlar için çok sayıda standart saha, sağlam bir altyapı antrenman merdiveni vb. gibi farklı destek sistemleri gerektirir. Bunlar sadece 90 dakikalık bir maçta başarılamaz. Dahası, yerel oyuncular ile konuk takımlar arasındaki güç farkı nedeniyle maçlar genellikle tek taraflı hale geliyor ve eğlence değerini etkiliyor. Davet edilen takımların yeterli şöhrete sahip olmaması durumunda, bu durum bilet satışlarının düşük olmasına bile yol açabilir ve bu da hükümetin taraftarlara karşılığını vermek için büyük ölçekli spor etkinliklerine ev sahipliği yapma niyetine ters düşebilir. Umarız Hong Kong yönetimi ve organizatörler bu olaydan birçok ders almıştır. Bu aynı zamanda uluslararası dostluk karşılaşmalarının nasıl daha iyi organize edilebileceği üzerine düşünmek için de bir fırsat olmalıdır.”