Milei'nin 'yaratıcı yıkımı' - 1

Kendini 'anarko-kapitalist' ilan eden Javier Milei'nin Arjantin Devlet Başkanı olmasının üzerinden bir yıl geçti. Yıllık enflasyonun yüzde 160'ı bulduğu, her 10 kişiden dördünün yoksulluk sınırının altında olduğu ve ticaret açığının 43 milyar dolar olduğu bir ülkede iktidara geldi.

Buna ek olarak, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 45 milyar dolar gibi ürkütücü bir borç vardı ve bu borcun 10,6 milyar dolarının çok taraflı kreditörlere ve özel kreditörlere ödenmesi gerekiyordu. Önceki Peronist yönetim ekonomik genişleme, istikrarlı bir para birimi ve düşük enflasyon konularında başarısız olmuştu.

Ayrıca yoksulluğu sona erdirme ve eşitsizliği azaltma konusunda da başarısız olmuştu. Arjantin'in resmi yoksulluk oranı 2023'ün ilk yarısında yüzde 40'a yükseldi. Dünya Eşitsizlik Veri Tabanına göre, Arjantinlilerin en tepedeki yüzde 1'i tüm net kişisel servetin yüzde 26'sına, en tepedeki yüzde 10'u yüzde 59'una, en alttaki yüzde 50'si ise sadece yüzde 5'ine sahipti!

Gelirlerde ise en üstteki yüzde 1 yüzde 15'e, en üstteki yüzde 10 yüzde 47'ye ve en alttaki yüzde 50 sadece yüzde 14'e sahipti.

TAM DOLARİZASYON

Milei'nin planı açıktı (en azından kendi zihninde). Arjantin'in devlet sektörünü parçalayacak, büyük şirketlerin ve yabancı yatırımcıların kar elde etmesi için piyasaları düzenlemelerden kurtaracak; nihai amacı tam dolarizasyon olacak şekilde para biriminin değerini düşürecek ve ardından daimi krizi çözmek için sınırsız kapitalizme güvenecekti.

Bu, önceki yönetimler tarafından benimsenen reformist, yarı müdahaleci Keynesçiliğe karşı serbest piyasa politikalarının canlı bir deneyidir. Milei iktidara gelir gelmez, enerji ve ulaşım sübvansiyonlarının kesilmesi, on binlerce hükümet çalışanının işten çıkarılması, kamu altyapı projelerinin dondurulması ve ücret ve emeklilik maaşlarının enflasyonun altında dondurulması da dahil olmak üzere bir dizi kemer sıkma uyguladı.

Ekonomi derin bir çöküşe girdi. IMF 2024 yılı için yüzde 3,5'lik bir daralma öngörüyor. Bu oran, G20'nin en büyük ekonomileri arasında en büyük daralma olup, sadece gangsterlerle dolu Haiti ve iç savaşın vurduğu Güney Sudan'ı geride bırakmaktadır.

Milei, sermaye için maliyetleri yok eden üretim ve tüketimde kasıtlı olarak tasarlanmış bir çöküş yoluyla ekonomideki hiperenflasyonu sona erdirmeyi amaçlıyor.

Kamu sektörü harcamalarını ve yoksullara yönelik istihdam ve sübvansiyonları keserek, iş dünyasının sömürü oranını arttırmayı ve nihayetinde yatırımları teşvik etmek için Arjantin sermayesinin karlılığını arttırmayı hedefliyor. Bir yıl sonra, Arjantinlilerin çoğu harcamalarını kısmak zorunda kaldığı için aylık enflasyon keskin bir şekilde düştü.

Bununla birlikte, fiyatlar Milei'nin göreve geldiği bir yıl öncesine göre hala yaklaşık yüzde 190 daha yüksek.

BÜYÜK ŞİRKETLER SEVİNÇLİ

Yavaşlayan enflasyon Arjantin pesosunu güçlendirdi ve borçlanma maliyetlerini düşürdü. Ve vergi affıyla Milei, zengin Arjantinlileri gizli ABD doları birikimlerini (offshore banka hesaplarında ve yastık altında saklanan) beyan etmeye ikna etti. Bu sayede Arjantin bankalarına 19 milyar dolar girdi ve döviz rezervleri arttı.

Milei pesoyu kontrollerden kurtarmak istiyor ama bunu şimdi yaparsa, aşırı değerli olan peso düşecek ve IMF'ye olan geri ödemeleri karşılamak zorlaşacak. Neyse ki, çok nefret edilen IMF, Milei'nin politikalarından çok memnun.

IMF, "makroekonomik istikrarın yeniden sağlanmasında ve programın rayına oturtulmasında beklenenden daha hızlı bir ilerleme kaydedildiği" yorumunda bulunarak Arjantinli yetkililere "istikrar planlarını kararlı bir şekilde uyguladıkları" için teşekkür etti.

Böylece zenginler vergi ödemek zorunda kalmıyor ve Milei'nin kemer sıkma önlemleri IMF ve Arjantinli büyük şirketler tarafından coşkuyla karşılandı. Arjantin Politik Ekonomi Merkezi (CEPA) ve Bütçe ve Kamu Mali Yönetimi Derneği (ASAP) tarafından yapılan hesaplamalara göre kamu harcamaları reel olarak (enflasyona göre ayarlanmış) yıldan yıla yüzde 30 oranında azaltıldı.

Milei 13 bakanlığı kapattı ve federal işgücünün yüzde 10'una tekabül eden yaklaşık 30 bin kamu çalışanını işten çıkardı. Ayrıca kamu çalışmalarını dondurdu ve eğitim, sağlık, bilimsel araştırma ve emekli maaşlarına ayrılan fonları azalttı.

Bütçe kesintileri özellikle altyapı (-yüzde 74), eğitim (-yüzde 52), sosyal kalkınma (-yüzde 60), sağlık (-yüzde 28) ve eyaletlere yapılan federal yardım (-yüzde 68) üzerinde etkili oldu. Arjantin İnşaat Odası (CAC), devletin müteahhitlere yaklaşık 400 milyar peso (veya 400 milyon dolar) borcu olduğunu ve Milei yönetiminin başlangıcından bu yana inşaat sektöründe 200 bin işçinin işten çıkarıldığını tahmin ediyor.

Devlet emeklilik maaşları donduruldu. Halihazırda, en düşük gelir dilimindeki bir emekli ayda 320 dolar ya da bir hanenin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu 900 doların ancak üçte birini alabilmektedir.

KAMU ÇALIŞANLARI ZOR DURUMDA

Ulusal Üniversitelerarası Kurul'a göre, öğretmen ve öğretmen olmayanların maaşlarının yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında kalmaktadır. Milei, ülke genelinde öğretmenlerin bu çok düşük maaşlarını sübvanse eden ve federal hükümetten eyaletlere eğitim amaçlı transferlerin neredeyse yüzde 80'ini temsil eden Öğretmen Teşvikleri Ulusal Fonunu ortadan kaldırdı.

Okulların altyapı iyileştirmelerini askıya almanın yanı sıra, öğrenci burs programlarını da yüzde 69 oranında azalttı. Üniversite bütçeleri donduruldu ve pek çok kampüs gaz ısıtma ve elektrik için ödeme yapacak kaynaktan yoksun kaldı ve üniversite sistemi olağanüstü hal ilan etti.

Milei, ülkedeki bilim ve teknolojiye adanmış ana kuruluş olan Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi'ndeki (CONICET) araştırmacıların ve destek personelinin maaşlarını kesti. Ayrıca doktora ve doktora sonrası bursların sayısını büyük ölçüde azalttı, CONICET'in idari personelinin yüzde 15'ini işten çıkardı, Ulusal Araştırma Teşvik Ajansı'nın bütçesini dondurdu ve Ulusal Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü (INTI) ve Ulusal Atom Enerjisi Komisyonu (CNEA) gibi kilit kurumlardaki projeleri durdurdu.

Sonuç olarak, ülkedeki araştırma ve bilimsel pozisyonlara yapılan başvurularda yüzde 30'luk bir düşüş yaşandı. Nobel Ödülü sahibi 68 bilim insanı, Milei'ye hitaben yazdıkları kamuya açık mektupta "Arjantin bilim ve teknoloji sisteminin tehlikeli bir uçuruma yaklaştığı" uyarısında bulundu.

Yoksulluk seviyeleri önemli ölçüde kötüleşti. Arjantin'in yoksulluk oranı neredeyse yüzde 42'den yüzde 53'e yükseldi, bu da fazladan 3,4 milyon Arjantinli anlamına geliyor. Arjantin'de 14 yaşın altındaki çocukların üçte ikisi yoksulluk içinde yaşıyor.

Milei, sosyal kuruluşlar aracılığıyla yönetilen sübvansiyonları ortadan kaldırdı. Kesintiye uğrayan yardımlar arasında çocuklara ve tüm ailelere hizmet veren aşevlerine yemek dağıtımı da yer alıyor. İşçi kooperatifleri aracılığıyla yürütülen istihdam programları da iptal edildi.

Arjantinliler giderek artan bir şekilde iş bulamamakta ve ailelerini doğru dürüst besleyecek parayı bile bulamamaktadır.

SÜBVANSİYONLAR KESİLDİ

Elektrik, gaz, su ve toplu taşıma sübvansiyonları kesildi. Aralık 2023'te orta sınıf bir aile elektrik, gaz, su ve toplu taşıma için ayda yaklaşık 30 bin 105 peso (yaklaşık 30 dolar) harcıyordu. Ancak Eylül 2024'te harcamalar 141 bin 543 pesoya (142 dolar) yükseldi. Ortalama Arjantinlilerin yaşam standartlarına vurulan bu büyük darbeler, enflasyonda devam eden artışlarla birlikte tüketimde bir çöküşe yol açtı.

Buenos Aires Metropolitan Bölgesi'nde (AMBA) yıllık bazda yüzde 12,9, Nisan 2024'e kıyasla ise yüzde -2,3'lük bir düşüş kaydedildi. Ülkenin geri kalanında ise tüketim yıllık bazda yüzde 15,5 ve Nisan 2024'e kıyasla yüzde 3,6 azalmıştır. Eşitsizlikte daha fazla artış olmuştur.

En yüksek gelire sahip yüzde 10'luk kesim, bir yıl önce en yoksul kesimin 19 katı kazanırken, şimdi 23 katı kazanmaktadır. Gelirdeki düşüş en yoksul kesimde reel olarak yıllık bazda yüzde 33,5'e ulaşırken, en zengin kesimde sadece yüzde 20,2 olmuştur. Gini eşitsizlik endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,47'ye ulaşmıştır.

ZENGİNLER ONU DESTEKLİYOR

Ortalama yaşam standartlarına yönelik bu acımasız saldırıya rağmen Milei yeterli düzeyde destek görmeye devam ediyor. İnsanlar hala onun enflasyon kaosunu sona erdireceğini ve ardından büyümeyi yeniden sağlayacağını umuyor. Onay oranları istikrarlı seyrediyor.

Doğal olarak Milei hükümetine destek ağırlıklı olarak zengin Arjantinlilerden geliyor, ancak aldığı önlemlerin yükünü çeken en yoksullar bile Milei'ye önceki Peronist yönetimden daha fazla destek veriyor.
Arjantin, harcamaları agresif bir şekilde kısarak ve bakanlıkları yarı yarıya azaltarak geçen yılın sonunda 2 trilyon peso (2 milyar dolar) olan mali açıktan bu yılın ekim ayında 750 milyar peso fazlaya geçti. Bu, son 16 yılın ilk mali fazlasıdır.