Muğla Belediyesi’nin hizmetleri
Bu köşede zaman zaman başarılı bulduğumuz yerel yönetimlerin engelli yurttaşlarımıza yönelik hizmetlerini yazıyorum. Bu hafta Muğla Belediyesinin engellilere yaklaşımından bahsedeceğim. Muğla ülkemizin en önemli turistik bölgesinin merkezi konumunda.Engelli yurttaşlarımızın turizmin olanaklarından olabildiğince faydalanması bizim için çok önemli.Denizden, doğanın her türlü olanaklarından faydalanmak engelliler için yalnızca eğlencelik değil, onların psiko-sosyal ve fiziksel gelişimleri açısından çok elzem. Muğla Büyükşehir Belediyesi, engellilere yönelik yaptığı çalışmalar suretiyle insan odaklı bir sosyal belediyecilik prensibini benimsediğini ispatlayarak bu anlamda özel bir örnek teşkil ediyor.
Geçen günlerde Muğla Büyükşehir Belediyesinin Engelsiz Plajlar Projesi adı altında yaptığı bir çalışmayı haber bültenlerinde izledik. Belediye başkanının ağzından ifade edilen bu çalışma beni bir hayli heyecanlandırdı. Belediyeyi arayarak daha detaylı bilgi göndermelerini rica ettim, sağ olsunlar bu talebimi engellilere yönelik diğer hizmetleri de içine alan daha kapsamlı bir metin gönderdiler. Buyurun okuyalım
ENGELLİ NAKİL HİZMETİ
Belediye, il sınırları içerisinde ikamet eden engelli vatandaşlardan toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olanların özel donanımlı araçlarla istedikleri yerlere gidebilecekleri, işlerini rahatlıkla halledebilecekleri ve ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri bir ulaşım hizmeti sunuyor. Bu hizmet engelliler adına temel bir sorunu halletme potansiyeli taşıyor.
ENGELLİ AİLELERİNE KISA MOLA
Bizimde çok sık dile getirdiğimiz Engelli Yaşam Merkezi projesi, Kısa Mola Merkezi adıyla Türkiye’de bir ilk olarak uygulanmaya başlanmış Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından. Mayıs 2016 tarihinde Menteşe ilçesinde uygulamaya geçen proje şu an Milas ve Fethiye ilçeleriyle birlikte toplam üç merkezde hizmet sunuyor.Bu hizmetin, Muğla ili içerisinde ikamet eden 5 yaş üstü engelli yakını olan tüm engelli ailelerinin çocuklarını Kısa Mola Merkezine teslim edip, çocuklar burada güvenle eğlenceli vakit geçirirken, ailelerin kendilerine vakit ayırabilecekleri, özel işlerini halledebilecekleri bir hizmet olduğu belirtiliyor. Amacın engellilere eğitim vermek değil, onların eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak olduğu, bu hizmetten faydalanmak isteyen engellilerin merkeze transferlerinin talepleri doğrultusunda engelli nakil araçları ile sağlandığı vurgulanıyor.
ENGELSİZ İZCİLER PROJESİ
Hayata geçen önemli diğer bir hizmet, diğer belediyelerce de uygulanmasının gerekli olduğuna inandığımız, Engelsiz İzciler Projesi.Engellilerin ve ailelerinin sosyal hayata katılımlarını sağlamaya, onların kişisel gelişimlerini ve becerilerini izcilik vasıtası ile arttırmaya ve doğanın sunduğu mücadele ruhundan beslenerek kendilerine yeter hale gelebilmelerine yönelik bir proje. Mayıs 2019 tarihi itibari ile Kısa Mola Merkezi hizmetinden yararlanan 20 engelli ile Yıldız Oymağı ünitesi kurulmuş ve haziran ve ağustos aylarında Fethiye İnlice Halk Plajı’nda iki kamp etkinliği gerçekleştirilmiş. Kamplarda çadır kurma, kişisel bakım ve bağımsız yaşama ile ilgili eğitimler yapılmıştır.
ENGELSİZ PLAJLAR
Engelli vatandaşların plajlara ve denize ulaşımının sağlanabilmesi ve güvenle denize girebilmeleri için belediye sınırları dahilindeki plajların engelli erişimine uygun hale getirildiği belirtiliyor. Yapılan düzenlemelerle tekerlekli sandalye kullanan engellilerin artık denize kolaylıkla ulaşabildikleri,ayrıca bedensel engelliler için özel olarak tasarlanmış yüzer şezlonglarla, engellilerin yüzme bilmeseler dahi denize girebildikleri vurgulanıyor. Engelli vatandaşların hizmetten sağladıkları memnuniyet ve devamlılık talepleri doğrultusunda Ula Akyaka Halk Plajı, Fethiye İnlice ve Aksazlar Halk Plajları, Bodrum Turgutreis, Kumbahçe ve Bitez Halk Plajları, Datça Hastane Önü, Taşlık, Hayıtbükü ve Karaincir Plajları, Marmaris İçmeler Halk Plajı, Milas Ören ve Güllük Halk Plajları, Ortaca SarçedSarıgerme Plajı ve Dalaman Sarsala plajının halka açık sahil kesimlerinde toplamda 15 plaj engelli erişime uygun hale getirilmiş durumda. Uygulamalar plajın en işlek yerlerine, can kurtaranların hemen yanına konuşlandırılmış. Plajda bulunan duş, soyunma kabini ve tuvaletlerin de engelli erişimleri sağlanarak, engellilerin tam bir deniz ve güneş keyfi yaşamaları hedeflenmiş.
SESSİZLİĞİME SES OL PROJESİ
Muğla ilinde yaşayan işitme engelli ebeveynlerin 0-4 yaş arası bebekleri ile iletişim sorunlarını gidermek, bebeklerinin ağladıklarını fark etmelerini sağlamak amacıyla Sessizliğime Ses Ol Projesi başlatılmış. Proje Kapsamında, işitme engelli anne ya da babanın özellikle uykudayken bebeklerinin ağladığını veya uyandığını fark edebilmelerini sağlamaya yönelik özel bir uyarı sisteminin ailelere tahsis edilmesi ön görülmüş. Sistem iki cihazdan oluşuyor. Bebeğin odasındaki telsiz cihaz bebek uyandığında ya da ağladığında anne babanın yataklarında uygun bir yere, örneğin yastıklarının içine yerleştirilen ikinci bir cihaza sinyal gönderiyor. Bu cihaz titreşerek anne babayı uyarıyor.Projenin, işitme engeli bulunan anne ve babaların çocuk sahibi olma konusundaki, özellikle ihtiyaç halinde uyanamamayla ilgili tereddütlerini gidererek, onların huzurlu, sağlıklı, mutlu bebekler yetiştirmelerine vesile ve yardımcı olacağına inanılıyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği bilgi metnini yazının bütünlüğünü bozmadan ve birazda kısaltarak sizlerle paylaşmış oldum. Engellilerle ilgili ilk defa uygulanan bu çalışmalar umutlarımızı arttırdı, sevindik. Diğer belediyelerinde Muğla Büyükşehir Belediyesinin başarıyla uyguladığı bu projeleri örnek alarak çalışma programlarına dahil etmeleri önemli bir kamusal hizmettir. Başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere bu hizmete emek veren herkese teşekkürlerimizi sunuyorum.