NATO’nun Fransa endişesi

Dün açıklanan genel seçimlerin ikinci turundan sonra, ülkede bir kaos ve kışkırtma ortamı yaratılmaz ve her şey yolunda giderse yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 ve 11 Temmuz tarihlerinde yapılacak NATO zirvesine katılmak üzere Washington'a uçacak.

Macron, İtalya’da yapılan son G7 zirvesinde olduğu gibi NATO zirvesine de hem Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde hem de Fransa seçimlerinde aldığı yenilginin zayıflığıyla gidecek. Fransa'daki siyasi kriz NATO için ciddi bir endişe kaynağı olarak görülüyor. Le Monde gazetesinden Sylvie Kauffmann, “İkinci turun sonucu ne olursa olsun, önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelecekleri Fransız Devlet Başkanı çok daha az rahat bir konumda olacaktır.” değerlendirmesinde bulunuyor.

STOLTENBERG’TEN MACRON’A MORAL ZİYARETİ

Seçimlerden bir hafta önce 24 Haziran 2024 pazartesi günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washington zirvesi hazırlıklarını görüşmek üzere Paris'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Aslında bu Macron’a bir moral ziyaretiydi. NATO’nun resmi internet sitesine göre Genel Sekreter, Fransa'nın İttifak içerisinde oynadığı kilit rolü, özellikle de Romanya ve Estonya'daki konuşlanmalar yoluyla Doğu kanadında kolektif savunmaya yaptığı katkıyı övdü. Cumhurbaşkanı Macron'a ayrıca Fransa'nın Baltık devletlerinin hava sahasında NATO'nun hava polisliği misyonuna ve "Fransız donanma gemilerinin deniz yollarını koruduğu ve muhafaza ettiği" denizcilik ortamına yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Stoltenberg ayrıca Fransa'nın nükleer güçlerinin İttifak'ın genel güvenliğine katkıda bulunduğunu da vurguladı.

NATO Genel Sekreterine göre zirvenin 75. yılında gündemin merkezinde Ukrayna savaşı olacak. Ukrayna savaşında Macron’un oynadığı rol göz önüne alınırsa seçimlerden sonra değişecek dengelerin Fransa’nın Ukrayna politikasına nasıl yansıyacağı NATO’nun önünde duran sorulardan biri.

NATO’NUN KOÇBAŞI

Fransa Ukrayna savaşında NATO’nun koçbaşı rolünü üstlenmiştir. Macron’un Ukrayna’ya Fransız askeri gönderme açıklamasının yankıları hâlâ sürmektedir. Estonya, Litvanya ve Romanya'da toplam iki binden fazla Fransız askeri görev yapmaktadır. Aurélie Pugnet, “Askerlerin yanı sıra Leclerc tankları, zırhlı piyade savaş araçları (VBCI), mühendisler ve Caesar topları 2023 yazından bu yana konuşlandırılmış olup eğitim amaçlı ve aynı zamanda Rusya'nın Romanya topraklarını işgali durumunda kullanılacağını, Paris’in ayrıca Avrupa hava sahasını herhangi bir Rus saldırısına karşı güvence altına almayı amaçlayan Hava Kalkanı misyonunda da öncü bir rol oynayacağını” yazmaktadır.

Gelinen aşamada Ukrayna’ya asker ve Rusya topraklarını vuracak füzeler gönderilmesine karşı çıkan Rusya dostu Fransız milliyetçilerin seçim zaferi Macron’un bu saldırgan politikalarına büyük darbe vurmuştur. Korkuları bundandır.

MİLLİYETÇİLER İKTİDARA GELİRSE

Aurélie Pugnet’in Euractiv.fr internet sitesinde kaleme aldığı “Fransa'da aşırı sağın iktidara gelme ihtimali NATO ülkelerini endişelendiriyor” başlıklı yazısında “NATO üyesi ülkeler Fransa'da Ulusal Birlik’in (RN) iktidara gelme ihtimalinden endişe duyuyor ve Paris'in Ukrayna konusunda geri adım atmasından korkuyor.” diye yazdı. Pugnet “Fransa'nın stratejisindeki bir değişiklik gerçek bir fark yaratabilir ve NATO'nun Rusya'ya karşı harekete geçme kabiliyetini sınırlayabilir.” diye devam ediyor.

Ulusal Birlik partisinin ikinci turda mutlak çoğunluğu bulması ve hükümeti kurması durumunda planlanan silah teslimatlarının iptal edilmesi, Ukrayna'ya askeri yardım bütçesinin durdurulması veya önemli ölçüde azaltılması, Rusya’ya yaptırımların iptal edilmesi, Rusya Merkez Bankası'nın Avrupa’da dondurulmuş varlıklarının Ukrayna'ya transfer edilmemesinin engellenmesi gündeme gelecektir. Her ne kadar Jordan Bardella mevcut ittifakların "şimdilik" sürdürüleceğini açıklasa da Marine Le Pen'in 2022 programında ortaya koyduğu Fransa'nın NATO'nun askeri kanadından çekilmesi ve Atlantik ötesindeki ortağı ile var olan anlaşmaları feshetmesi planı, özellikle de 2027'de Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, yavaş yavaş gerçeğe dönüşecektir.

AVRUPA’NIN HASTA ADAMI

Ulusal Birlik’in mutlak çoğunluğu bulamaması durumunda, Macron’un sosyal demokratlarla oluşturmak istediği “Büyük koalisyon” Fransa’nın Amerikancı, NATO’cu ve Rusya düşmanı politikaları devam ettirmekte zorlanacaktır. Cin şişeden çıkmıştır. AP ve Fransa genel seçimin sonuçları bir dönüm noktası olacaktır. Fransa artık Avrupa’nın hasta adamı durumundadır. Milliyetçi partilerin Fransa ve Avrupa’daki başarıları ABD ve NATO’nun planlarına darbe vurmuştur.