Ne yesem?
Bu hafta sonu lokantadayız. Aynı yaş grubu insanlarız. Ancak, birçok yaşlı erkek ve kadının diyete, özellikle de beslenme alışkanlıklarına bakışı farklı.
Öncelikle, yaşlanan herkes aile geleneklerine, mesleğine, adetlerine ve günlük alışkanlıklarına göre bir diyet planı uygular veya hiç uygulamaz. Çoğu zaman, bir sağlık raporu, kişinin evde veya dışarıda yemek yeme biçimini tamamen değiştirebilir.
Birçok insanın konuşmaları genellikle "Ah! Daha az şekerli yiyeceğim." "İçinde tuz var mı?" Anladığım bu grup insanlar; 'Sağlık Bilinçli' kişiler sayılır. Bazılarında şeker hastalığı veya tansiyon yüksekliği var olanlar ya da sadece sağlıklarının bilincindedirler. 60'lı, 65+ yaşlar, yaşlılıkla birlikte vücudumuzda oluşabilecek hastalıklara ve yetersizliklere karşı korunmaya ve bağışıklık kazanmaya ihtiyacı vardır.
AKILLI YİYECEK SEÇİMLERİ VE MİKTARI
Yaşlılıktan bahsedildiğinde, sağlık ve diyet gibi faktörler hep ön plandadır. Kendi kendine sorar insanlar: Ne yiyelim, ne içelim? Akıllı yiyecek seçimleri, miktar ve kaliteye sık başvururlar. Diyetisyenlere giderler. Diyet, yaşlanan herkesin çok fazla tartıştığı veya tamamen kaçındığı bir şeydir. İster kahvaltı, ister atıştırmalık, öğle yemeği veya akşam yemeği olsun, tıka basa doymaya veya kaşığın ucuyla yemeye dikkat etmek gerekir. İnsan doyduğunu bilmeli. Ne az, ne çok! Genellikle insanlar kilo verme veya şeker seviyelerini düşürme veya tansiyonu kontrol etme adına diyet yaparlar. Ancak sağlıklı kalmak için diyeti değiştirmek çok nadir bir şeydir. Kişinin ne yediğini, içtiğini veya içine ne konulduğunu kontrol etme söz konusu olduğunda duygusal düzeyde çok fazla cesaret ister.
Bir lokantanın vitrininde sergilenmiş yemekleri görünce görevimiz ağzımızın sulanmasını engellemek olmalı. Nefsimizi köreltmeliyiz.
SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMLERİ YAPILSA…
Doğru yemekten daha fazlası, zamanında yemek de önemlidir. Yaşlılık, özellikle ne zaman ve nasıl yemek yenileceği konusunda bir düzenleme gerektirir. Herkesin “Yaşlılık Sağlıklı Diyet” planı olması gerekir. Kısacası, yaşlanan bir kişinin günde en az 1.600 ila 2.000 sağlıklı kaloriye ihtiyacı vardır. Ayrıca formda kalmak için 150 dakika fiziksel aktivite yapmak tavsiye edilir! Bu konuda sağlık müdürlükleri, halk sağlığı sivil toplum kuruluşları sağlık farkındalık eğitimleri yapsa ilaç gibi gelir.