Ne yöne doğru?

Davutoğlu’nun kongre kararı sonrası doğabilecek bir siyasi belirsizlik, ekonomide kaygılara yol açtı. Başbakanlığa Binali Yıldırım’ın geleceğinin kesinleşmesi ile bu kaygılar dağılır gibi oldu, ama Fed toplantı tutanakları açıklanıp haziran ayında faiz artışının muhtemel olduğu hususu tutanaklarda yer lınca dolar uçtu ve 3 lirayı aştı.

DOLARI TUTMAK ZOR!
TCMB verilerine göre yurtiçinde yerleşiklerin yabancı para toplam mevduat ve fonları 13 Mayıs ile biten haftada 157,9 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam 160,6 milyar dolardı.Yani dolar sahipleri 2,7 milyar dolar bozdurdu.
Buna karşılık altın fiyatları geriledi. Altının gram fiyatı 120,40 liradan, çeyrek altın ise 198 liradan işlem görüyor.
Dolar 3 liranın altına inse de yeniden 3 lirayı aşması bekleniyor.Direnç noktasının 2,97 lira olacağı da ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı danışmanları iyimser: Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli “TCMB seri faiz indirimleri yapmalı. Faiz indirimlerinde para akışında sıkıntı olmaz kur dalgalanır ancak istikrar kazanır. İhracat stratejisinden dolayı kurun çok da aşağı inmesi doğru değil” dedi.
Ertem de “Kurda bu seviyeler TL’nin gücünü ortaya koyuyor, önemli olan ihracatçının önünü görebilmesi. Hem içeride, hem dışarıda stabil bir duruma gireceğiz” dedi.
Merkez Bankası Mayıs beklenti anketinde, yıl sonu dolar beklentisini 3.0790’dan 3.1087’ye yükseltti.

KONUT KREDİLERİ SAĞLAMMIŞ!
Moody’s “konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıklar olduğu ve genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor” diyerek konut kredisinin sağlamlığını vurguladı ve böylece inşaat sektörünün moralini yükseltti.
Ancak uyarı da yapmadan geçmedi.Moody’s’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon “Türkiye’de konut fiyatlarının yükselme hızı uzun bir süre sürdürülebilir olmayabilir. Fakat fiyatlar dengelendiğinde ya da negatife döndüğünde, güçlü kredilendirme uygulamaları ve makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasa yumuşak iniş yapabilir” dedi.
Bu değerlendirmeler bile inşaat sektörünün ne kadar sıkıştığını ve kredi sistemine dayandığını gösteriyor.

ÖNEMLİ GELİŞMELER!
Bütçe fazla verdi. Geçen yıl Nisan ayında 1,4 milyar lira fazla veren bütçe, bu yılın aynı ayında 5,4 milyar lira fazla verdi. Dört aylık bütçe fazlası 5,4 milyar lira oldu
İşsizlik düşüşe geçti. İşsizlik Şubat ayında yüzde 10,9 oldu. Tarım dışı işsizlik ise yüzde 12,7 olarak gerçekleşti.
Kölelik yasasıolarak adlandırılan kiralık işçi temini yasası yürürlüğe girdi.
AB ülkelerinden vize serbestisine fren. AB ülkeleri Türkiye dahil bazı ülkelere tanınması planlanan vize serbestisinin gerekli durumlarda acilen askıya alınmasını öngören mekanizma konusunda uzlaştı.

ARTIK DİKİŞ TUTMAZ!
Son siyasi gelişmeler AKP’nin ANAP’laşma sürecine girdiği ve mevcut sistemin kilitlendiğini ve bunu aşmak için Başkanlık sisteminin dayatılacağı bir döneme giriyoruz.
Yapısal reformlar yapılamadığı için orta vadede ekonominin dikiş tutturması artık zor. Dolar indi,çıktı ile bir süre oyalanacağız. Ama uzun süredir çoğu kişinin paylaştığı, yeni bir siyasi iklim içinde kalkınma hamlesini namusuyla ve vicdanıyla yapacak iktidarın gelmesi, önerisi bir umut olarak uzaklarda duruyor...