Netflix İngiliz Kraliyeti’yle uğraşıyor mu?
Dizide gençliğinde kız kardeşini ezen, ona hiçbir görev vermeyen, sevdiği erkekle evlenmesine önce engel olan, ikincisinde ise “Ben şu an hamileyim, bu duyurulacak ve doğuma kadar senin evliliğin haberi duyurulamaz, ön plana geçemez” şeklinde ertelettiren ve tüm bu hareketleri “Ablan değil, Kraliçe olarak yapıyorum” diyerek makamının arkasına gizlenen biri olarak resmedildi.
En son altı bölümlük, yine milyonların izlediği “Harry ve Meghan” Netflix dizisinde ise tüm Kraliyet hayli acımasız, soğuk, insanları kullanan, ortada bırakıveren, ırkçı, yarışmacıolarak temsil edildi. Bu dizi İngiltere basınında hayli öfkeye yol açtı, kışkırtıcı oldu hatta The Sun’dan Jeremy Clarkson bu diziyle ilgili “Meghan çırılçıplak her İngiliz kent, köy ve kasabada gezdirilmeli, üzerine dışkı atılmalı” gibi bir söylemle hayli tepki çekti.
Midnight Express Filmini de yaklaşık 50 yıl sonra listesine koyan, herşeyi bir amaçla yapan Netflix’in bu dizileri doğal olarak akla birçok soru getirdi, neden Netflix İngiliz Kraliyeti ile uğraşıyor, bu dizileri yaparken amacı ne gibi. Kraliçe öldükten sonraki sertleşme de dikkat çekti.
Yine Kraliçe hayattayken çekilen dizilerde, ülkesi, ailesi, gidecek bir yeri olmayan Kraliçe’nin eşi Philip’i gençliğinde sevgiyle kazanmaya çalışmak, ülkenin yönetimi Kraliçe Victoria’nın eşi Albert’la paylaştığı gibi onunla paylaşmak yerine devlet görevlilerinin yardımıyla ezen, ona pembe, kalpli bir kravat taktıran, ne eşini, ne kız kardeşini, ne annesini yönetime karıştırmayan, oğlu Charles’ın da yaşamına, evliliğine karışan biri olarak resmedildi. Oysa Prens Philip pembe kravat takmayacak, alfa erkek diye nitelendirilen, biraz maço karaktere sahip bir adamdı.
Charles da dizide içe dönük, mücadeleci olmayan, annesinin arkasından onu tahtan indirip kendisinin tahta çıkmaya çalıştığı, eşi Diana’ya kötü davranan, ilgilenmeyen, Camilla ile evlendiği günden beri ilişkide, sorunlu, özgüvensiz, Camilla’ya muhtaç bir kişilik olarak gösterildi. Camilla da yuva yıkan, kendini kabul ettirmek için reklam acenteleriyle çalışan bir kadın olarak tanıtıldı. Prens William da kardeşi Harry’e kötü davranan biri olarak gösterildi. Neden?
Kraliçe, “Ben ülke yönetimine karışmam” dediği halde başbakanların her hafta karşısına çıkıp rapor verdiği, herkesin karşısında reverans yaptığı, Prenses Diana ve daha sonra Harry ve Meghan dizisinde gösterilen, aileye gelin olarak giren, halk tarafından sevilen gelinlerin basın yoluyla mobbinge uğratılmasına izin veren, belki el altından destekleyen bir Kraliçe olarak resmedildi.
Yine Kraliyeti sarsan, Kraliçe’nin en sevdiği oğlu Prens Andrew’un kaçamayacağı bir şekilde, sabıkalı ve hapiste şaibeli bir biçimde yaşamını kaybeden Epstein’in evinde çekilmiş bir fotoğrafla, çocuk yaşta bir genç kızla ilişkide bulunmasının Epstein ve Maxwell belgesellerinde uzun uzadıya her ayrıntısıyla Netflix’te yer alması, göz önüne serilmesi, tüm bunlar bir rastlantı mı? Başka kimler o adaya gitmişti, bu hükümlü kişilerin evlerine girmiş, uçaklarına binmişti?
Tüm bunları alt alta koyunca akla gelen soru şu oluyor: Netflix acaba neden böyle bir resmetmeye gereksinme duydu?