Nisan yağmuru (2)
GEÇEN ay başarılı olduğumuz bir branş da halterdi. Avrupa Halter Şampiyonası'nda 13 sporcumuzla madalya kazandık. Kadınlarda topladığımız puan ile şampiyon olduk, erkeklerde de üçüncülüğü aldık. Ancak, ağzımızla kuş tutsak; Olimpiyata en fazla erkeklerde 3, kadınlarda 3 sporcu ile katılabiliriz.
KABUL EDİLEMEZ UYGULAMA
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) güreşe yaptığından beterini haltere yapıyor. Avrupa ve Dünya şampiyonalarında erkeklerde ve kadınlarda 10'ar sıklet varken, Olimpiyatlarda 5'er sıklette mücadele edilecek. 2020 Olimpiyat Oyunları'nda 7'şer sıklet vardı. Avrupa ve Dünya şampiyonalarında her sıklette 3'er altın dağıtılırken Olimpiyatta her sıklette 1'er altın dağıtılacak. Buraya kadarını kabul ettik. Asıl kabul edilemez olan, erkeklerde ve kadınlarda 5'er sıklet olmasına rağmen bir ülkenin erkekler ve kadınlarda en fazla 3'er halterci ile Olimpiyata katılacak olması. 13 haltercimiz Avrupa Şampiyonası'nda madalya kazanıyor, ancak bunların sadece 6'sı Olimpiyata katılabilir.
Bu uygulama, Batı'nın Çinli haltercilerden korkusudur. Avrupa Şampiyonası'nda gördük, Batı Avrupa ülkelerinin haltercileri nal topluyor. Olimpiyatta halterin sıkletlerini azaltıp her ülkeye tüm sıkletlerde 3'er oyuncu sınırlaması koymak hem Olimpiyatı kalitesizleştirir hem hak eden sporculara Olimpiyatı engeller. IOC üyeleri eğer bu kuralın adil olduğunu düşünüyorlarsa, kendilerinde biraz ahlak, yürek ya da vicdan varsa; benzer uygulamayı yüzme ve atletizmde de yapsınlar. Yapamazlar, Batı'nın kuyruğunda olmak böyle utanç verici bir şey. Onlar Olimpiyata "kaykay"ı, "breakdance"ı dahil etmekle uğraşsınlar.
Bu kadar mı? 2016 ve öncesindeki Olimpiyatlarda, AIBA Dünya Şampiyonası boks için eleme özelliği taşıyordu. Batılı ülkeler, Uluslararası Boks Birliği'ni (IBA) ele geçiremeyince Olimpiyat elemelerinden Dünya Boks Şampiyonası'nı çıkardı. Yazın Polonya'da yapılacak Avrupa Oyunları, boksörlerimiz için ilk Olimpiyat elemesi olacak. Perşembe başlayacak Dünya Boks Şampiyonası'nın bu yüzden Olimpiyat için hiçbir önemi kalmadı. IOC'nin görevi sporu ve organizasyonlarını baltalamak mıdır? Evet! Taşkent'teki Dünya Şampiyonası'nı ABD, Büyük Britanya (İngiltere, İskoçya, Galler), Almanya, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda ve Filipinler'in boks federasyonları boykot ediyor. Bu ülkeler yeni bir boks federasyonu kurup IOC'ye başvuracağını açıkladı. Boykota katılan diğer ülkeler; FIFA Dünya Kupası'nda birçok Türk'ün desteklediği, Ermeni soykırımı yalanının bayraktarlığını yapan Arjantin ile Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İzlanda, İrlanda, Letonya, Litvanya, Polonya, İsviçre ve Ukrayna! Bundan sonra hangi maçta kimi tutacağımıza doğru karar veririz umarım. ABD'nin peşindekileri desteklemeyi kendisine yakıştıranlar "Argentina" diye bağırmaya devam edebilir!
CİMNASTİK BİR BAŞKA GÜZEL
Artık olağan oldu, Cimnastik Federasyonumuzun başarıları. Suat Çelen yönetimi; Antalya'da önce gençlerde sonra büyüklerde arka arkaya iki büyük organizasyon gerçekleştirdi. Avrupa Büyükler Cimnastik Şampiyonası'nda Adem Asil hem halkada hem genel tasnifte altın, Ferhat Arıcan paralelde gümüş kazanırken; Ferhat Arıcan, Adem Asil, Ahmet Önder, Mehmet Koşak ve Kerem Şener'den oluşan takımımız da Avrupa ikincisi oldu. İbrahim Çolak'ın sakatlığı nedeniyle katılamadığı şampiyonada erkekler madalya sıralamasında ilk sırada yer aldık.
Nisan ayında Okçuluk ve Modern Pentatlon Dünya Kupası'nın ayakları ülkemizde düzenlendi. İstanbul'da 6 ülkenin katıldığı Erkekler Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası 2B Ligi karşılaşmaları oynandı. Meksika'yı 5-0 yenen Milliler C Ligi'ne düşmekten kurtuldu. Kadın Milli Tenis Takımımız Antalya'da 11 ülkenin katıldığı Billie Jean King Kupası Avrupa/Afrika 1. Ligi'nde grubunda averajla üçüncü olarak playoff grubuna çıkma şansını kaçırdı. Millilerimizin 2-1 yendiği Macaristan üst lige çıktı.
Nisan ayında madalyalar yağmur gibi geldi. Bu başarılar sporumuz için nisan yağmuru gibi bereketli olsun…