Obezite tedavisinde yeni bir protein
Obezite dünya çapında milyonları etkiliyor ve kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıklara neden oluyor. Baton Rouge, Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi araştırmacıları, obezite ve ilgili hastalıklar için potansiyel bir tedavi olarak kullanılabilecek bir protein olan BAM15'i buldular.
Araştırma, “BAM15 aracılı mitokondriyal ayrılma obeziteye karşı korur ve glisemik indeksi geliştirir” başlığıyla EMBO Molecular Medicine’da yayımlandı.
Obezite, dünya çapında önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir. Buna rağmen, obezitenin tedavisi için mevcut stratejiler uzun süreli kilo kontrolü sağlamada etkisiz kalmaktadır. Bu kısmen, sistemik besin homeostazını düzenleyebilen tolere edilebilir ve etkili küçük moleküller veya biyolojiklerin tanımlanmasındaki zorluklardan kaynaklanmaktadır. Mitokondriyal ayrıştırıcı 2,4-dinitrofenolün (DNP) insanlarda kilo verme etkilerine sahip olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, DNP'nin etkinliğinin olması ile toksik dozlar arasında dar bir penceresi vardır ve bu yüzden güvenli kullanımı zordur. Araştırmacılar, mitokondriyal olarak hedeflenmiş küçük bir molekül protonofor BAM15'in, diyet kaynaklı obeziteye karşı korunmak için enerji harcanmasını, glikoz ve lipit metabolizmasını uyardığını gösterdiler.
BAM15 kilo alımını, yağ birikmesini önler ve kan şekerini azaltır. Kaynak: Kathryn Pergola
UMUT VERİYOR
Araştırmacılar, obezite salgınını durdurmak için yeni ve etkili ilaçlar gerektiğini ve bu araştırmanın umut verdiğini ifade ettiler. Ayrıca Penninggton Biyomedikal Araştırma Merkezi direktörü John Kirwan “Yakın gelecekte, BAM15 veya ilgili bileşiklerin klinik ilaç geliştirmeye kadar ilerleyeceğini ve obezite hastaları için uygun bir tedavi seçeneği haline geleceğini umuyoruz” dedi.
Araştırmacılar BAM15'in mitokondriyal solunumu ve aktiviteyi büyük ölçüde artırdığını gözlemlediler. Araştırmada yağ birikimindeki azalma tüm vücut glikoz klerensindeki iyileşme ve vücut ısısını değiştirmeden enerji harcanması ile birlikte gelişmiş vücut ağırlığı düzenlemesi gözlendi. Normal kilo yönetimi ilaçlarının aksine, BAM15 tüketilen yiyecek miktarını azaltmadı, ancak mitokondriyi daha az verimli hale getirdi.
Araştırmacılar, BAM15 ile muamele edilen farelerin kilo alımına dirençli olduklarını ve BAM15 ile tedavi edilen farelerin kilo kaybından bağımsız olarak gelişmiş vücut kompozisyonu ve glisemik kontrol sergilediklerini belirttiler.
KİLO VE İNSÜLİN KONTROLÜ
BAM15, fareleri sadece kilo almaya karşı dirençli kılmakla kalmadı, aynı zamanda kan şekerini ve insülin seviyelerini azalttı ve iskelet kasının insülinin etkilerine duyarlılığını geliştirdi. İskelet kası insülin direnci tip 2 diyabet gelişimi için birincil risk etkenidir.
Araştırmanın bulguları, BAM15 veya ilgili bileşiklerin bir gün klinik ilaç geliştirmeye ilerleyebileceğini ve obezite ve bununla ilişkili hastalıkları tedavi etmek için bir seçenek haline gelebileceğini gösteriyor.
Özgün içerik: https://www.embopress.org/doi/epdf/10.15252/emmm.202012088