‘Okullu sanayici’ grubuna 'Kilitçi Başkan' da katıldı

Basında “Dünyayı kilitliyor” haberleri ile yer alan Malatyalı iş insanı Rıdvan Mertöz, doğduğu topraklara hayatının en önemli yatırımını yaptı. İstanbul Silivri'de kurduğu tesiste endüstriyel kilit sistemleri üreten MESAN Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Mertöz, okuduğu ilkokulu yeniden yapma arzusunu yerine getirmek için Milli Eğitim Bakanlığının oluru ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin de desteğiyle ilk harcı geçen günlerde kardı. 80 yıllık eski bir okulu modern bir eğitim kurumu haline getirmek için kolları sıvayan Mertöz, İstanbul'dan kalabalık bir heyeti de temel atma töreni için Malatya'da ağırladı. Biz de Malatyalı ünlü ekonomi gazetecisi Vahap Munyar, Dünya Gazetesi muhabiri İmam Güneş, 5N1PR İletişim Danışmanlığı Kurucusu Kenan Kaffar ile davetliler arasındaydık.

OKUL YAPMAK KOLAY İŞ DEĞİL

Temel atma gününden önce İstanbul'dan gelen heyeti kayısı bahçesinin içinde yer alan yazlık evinde konuk eden Rıdvan Mertöz, daha sonra katılımcılara kısa bir Malatya turu yaptırdı. Yol boyunca bizlere Rıdvan beyin oğlu, MESAN Kilit'in Genel Müdürü Mustafa Mertöz ve Rıdvan beyin kızı, RSM Elektrik İş Geliştirme Müdürü İlksen Mertöz de eşlik etti. Okulun temel atma töreninin yapılacağı alandan geçerken Mustafa beye bu işin maliyetini sordum. Milyonlarca liraya mal olan okul projesi için tutar telaffuz etmekten kaçınan Mustafa Mertöz, “Recep bey epey bir tutar harcadık, harcamaya da devam ediyoruz” dedi. Esasen bu okul yaptırma işi dışarıdan kuru bir bina inşaatı gibi görülse de öyle basit değil. Mülk sahiplerinin ikna edilmesi, eski yapıların yıkılması, inşaat tamamlandıktan sonra bütün eksiklerin yaptıran tarafından karşılanması... Yani okul yaptırma işine girdiniz mi oranın bir nevi hamisi, fahri okul müdürü gibi oluyorsunuz. Bu yüzden bir sanayicinin kendi başına bu işin altına girmesi rıza dışında taleple olacak iş değil.

ARALIKTA KULLANIMA HAZIR

Eski İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan Mertöz de tıpkı diğer okul yaptıran sanayiciler gibi bu işe gönüllü girenlerden. StoryBox'ta kısa hayat hikayesinin anlatıldığı video 1.5 milyona yakın izlenince zaten genç kesim tarafından da tanınan bir isim haline gelen Mertöz, salgın öncesi görüşmelerine başladığı okul yatırımının bir ZOOM toplantısını sayesinde hızlandığını şöyle anlattı: “Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) ile Zoom üzerinden yapılan bir toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan konuğumuzdu. Selahattin Bey’e semtimizin durumu ile ilgili isteklerimiz ve şikayetlerimizi dile getirdim. Semtimize katkı için bir okul yapma düşüncemiz olduğunu, pandemiden sonra hızlandıracağımızı, ortalık düzelirse okulumuzun inşaatına başlayacağımızı anlattım. Selahattin Bey, 'Bizim hazırda yerimiz var, mümkünse buraya yapar mısınız?' diye sordu. Biz de 24 saat düşündükten sonra tamam dedik. Umuyoruz ki kasım sonu ya da aralık başı gibi okulumuzun açılışını gerçekleştireceğiz.”

'ZARAR ETMEYECEK YATIRIM'

Yukarıda da aktardık. Okul yapmak kolay iş değil. Birçok oda ve birlik okul yaparak veya hazırdaki okulların modernleştirerek eğitime katkı sunuyorlar. İstanbul Sanayi Odası da bir proje başlatarak teknik liselere hamiler atamaya başladı. Böylece sanayiciler teknik eğitim için ellerini taşın altına koymuş oldular. Yine Malatya'daki temel atma töreninde konuşan eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, okul yatırımı için, “Asla zarar etmeyecek yatırım” dedi. Malatya seyahatimiz sürecinde bizleri yalnız bırakmayarak yakından ilgilenen MİAD Başkanı Yunus Akdaş ile sohbet ederken, kendilerinin geliştirdiği dijital bir sistem sayesinde öğrencilere burs verdiklerini, böylece burs işinde kayırmaların önüne geçerek hakkaniyetli bir paylaşım yaptıklarını anlattı ve bu sistemi burs veren her kurum, kuruluşa önerdi.