Olimpiyatlarda ‘drone casusluğu’

2024 Paris Olimpiyatları’nda rekor ve madalyalardan çok skandallar konuşuluyor. Bunlardan biri de drone casusluğu oldu. FIFA, Kanada Kadın Milli Futbol Takımı’nın 6 puanını sildi ve üç antrenöre birer yıl men cezası verdi. Cezalar bununla da bitmiyor. Kanada Futbol Federasyonu’na da 200 bin İsviçre frangı (226 bin ABD Doları) para cezası verildi. Nedeni ise iki teknik direktör yardımcısının ilk maç öncesi rakip Yeni Zelanda'nın antrenmanlarını gözetlemek için drone kullanırken yakalanması.

Kanada'yı 2021'de Tokyo'da olimpiyat şampiyonluğuna taşıyan baş antrenör Bev Priestman, zaten ulusal futbol federasyonu tarafından uzaklaştırılmıştı. Kanadalı yetkililer casusluğun uzun yıllardır sistematik olduğundan şüpheleniyor. Priestman ve yardımcı antrenörler Joseph Lombardi ve Jasmine Mander, bir yıl boyunca tüm futbol müsabakalarından menedildi.

FIFA yetkilileri Priestman ve iki yardımcısının "casusluk davranışından ve adil oyun ilkelerinin ihlalinden sorumlu bulunduğunu" açıkladı. Bu durum, FIFA'nın 2026'da Kuzey Amerika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın ortaklarından biri olan Kanada Federasyonu için “utanç’’ olarak değerlendiriliyor. Kanada'nın iki şehri Toronto ve Vancouver, 104 maçın bir kısmına 32 takımdan 48 takıma çıkacak turnuvada ev sahipliği yapacak. Maçlar Amerika Birleşik Devletleri'nde 11, Meksika'da ise üç şehirde oynanacak.

ÇİNLİ YÜZÜCÜLERİN ŞİKÂYETLERİ

Paris Olimpiyatları’nda doping kontrollerinin adil olmadığı ve bunların Çinli yüzücülerin performanslarını başarısını engellediği ileri sürülüyor. Çin yüzme takımının Paris Olimpiyatları'ndaki son performansları, aşırı doping testlerinin hazırlık ve performans üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri artırdı.

Kelebekte kadın yüzücü Zhang Yufei'nin 100 metre kelebek ve kurbağalamada, dünya şampiyonu Qin Haiyang'ın erkekler 100 metre kurbağalamada beklenmedik yedinciliği, Çin sosyal medyasında en çok tartışılan sonuçlar oldu. İnternette yorum yapanlar Çinli sporcuların rekabet ettikleri koşulları, özellikle de bu testlerin sıklığını ve zamanlamasını incelemenin zorunlu olduğunu savundu.

Olimpiyat dalış şampiyonu Gao Min, Çin yüzme takımının günde yedi doping testine tabi tutulduğunu iddia ederek soruları gündeme getirdi. Paris'teki Sporcular Köyü'nde Çinli yüzücüler Zhang ve Yang Junxuan, sabah 5.30 gibi erken bir saatte Doping Kontrol Merkezi'nde (DCC) beklerken, DCC ajanları ve gönüllüleri genellikle doping almaya isteksiz olan diğer sporcuların odalarına gitmek zorunda kalıyor. Ancak Çinli sporcular hiçbir zaman testleri ertelemek gibi daha kolay bir yolu tercih etmedikleri ve tam uyum gösterdikleri konuşuluyor.

Zhang, kadınlar 4x100 metre serbest bayrak yarışında bronz madalya kazanmasına ve Asya rekorunu kırmasına rağmen, sabahın erken saatlerinde yapılan testlerin yarattığı rahatsızlık ve duygusal gerginliğe rağmen şeffaflığın ve anti-doping kurumlarıyla iş birliğinin önemini vurguladı. Uluslararası medya karşısında Çinli yüzücü arkadaşı Fei Liwei, erkekler 400 metre serbest stilde yeni bir kişisel rekora imza attıktan sonra takımın temiz rekabete ve sıkı antrenmana olan bağlılığını yineledi.

Çin basınına göre Çinli sporcular ikili bir mücadelenin içinde: Yoğun bir inceleme ortamında mükemmellik için çabalamak. Doping testlerinde adalet çağrısının hoşgörü aramakla değil, rekabet ruhunun herkes için adil ve eşit kalmasını sağlamakla ilgili olduğu belirtiliyor.

Sporcuların performanslarını birçok faktör etkilerken, müsabaka dışı etkilerin en aza indirilmesinin önemine işaret ediliyor. Adil ve eşit koşulların sağlanması yarışmaların heyecanını da artıracak.