Organizasyon ve altyapı

Sporda ekonomik sıkıntıyı aşmanın yolunun kaliteli organizasyonlar olduğu ve başarının altyapıya yatırımdan geçtiği Çin’in gündeminde. Spor yarışmaları düzenlenmesi, spor hizmetleri büyümesine büyük katkı sağlamaya başladı.

Çin Genel Spor İdaresi (GASC) Başkan Yardımcısı Zhou Jinqiang, Pekin'de düzenlenen Çin Uluslararası Hizmet Ticaret Fuarı'nda (CIFTIS) Çin'in yüksek profilli uluslararası spor yarışmalarını düzenlemeye devam edeceğini söyledi.

Çinli yetkili "Spor hizmetleri, yüksek kaliteli hizmetlerin arzını zenginleştirmeye yardımcı olur ve yerel ile uluslararası spor pazarları arasında bağlantıyı kolaylaştırarak yeni bir gelişim çerçevesi oluşturur ve spor tüketiminin yükselmesini teşvik eder. Bunun karşılığında, spor endüstrisinin yüksek kaliteli gelişimini destekler" diye konuştu.

2023'te Çin'in spor turizmi hizmet ticareti, yurtdışı seyahat turlarındaki canlanma ve Chengdu Dünya Üniversite Oyunları ile Hangzhou Asya Oyunları gibi yüksek profilli etkinliklere yabancı izleyicilerin katılımıyla hızlı bir şekilde toparlandı. 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası ve Paris Olimpiyatları gibi büyük uluslararası spor etkinliklerinin ardından, yerel spor turizmi ortamındaki iyileşmelerle birlikte, bu yıl Çin'in spor turizmi hizmet ticaretinin hacminin daha da artması bekleniyor.

Pekin, aynı zamanda sporları canlandıran bir yer olarak gelişmeyi hedefliyor ve Çin'in spor endüstrisi büyümesine öncülük ediyor. Pekin, 2027 Dünya Atletizm Şampiyonası ve 2029 Dünya Su Sporları Şampiyonası'nın ev sahibi şehri olarak seçildi. Kısa mesafe hız pateni dünya şampiyonasının da 2025'te Pekin'de düzenleneceği açıklandı.

Bu yıl ayrıca Asya Kış Oyunları Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang Eyaleti'nin Harbin şehrinde ve Dünya Oyunları da Çin'in güneybatısındaki Sichuan Eyaleti'nin Chengdu şehrinde düzenlenecek. Çin Devlet Konseyi, spor katılımını artırmaya odaklanan yüksek kaliteli hizmet tüketimini teşvik etmeyi amaçlayan kılavuzlar yayımladı.

Önlemler, hükümetin etkili uluslararası üst düzey etkinlikler için tekliflere destek vermesi veya tanıtımını yapması ve bölgeleri kendine özgü kitle spor etkinlikleri düzenlemeye teşvik etmesini içeriyor.

BASKETBOLDA YENİ HAMLE

Çin’de basketbol ligine ek olarak CBA Kulüp Kupası karşılaşmaları oynanacak. Yetkililer bu yeni organizasyonun Çin'in uluslararası arenada güvenilirliğini ve gücünü yeniden inşa etmeye çalıştığı bir dönemde, özellikle de Çin erkek milli basketbol takımının hayal kırıklığı yaratan performansının ardından başlatıldığına işaret ediyor

Çin milli takımı, 2027 FIBA Dünya Kupası'na kadar büyük uluslararası yarışmaların olmadığı bir döneme girdi, Çin Basketbol Federasyonu’nun CBA Kulüp Kupası'nı başlatma kararı, yerli oyunculara rekabetçi koşullar altında gelişim fırsatları sağlamak için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kulüp Kupası, özellikle genç ve yerli oyuncular için önem taşıyor. Bu sporcuların birçoğu, normal sezonun büyük bir kısmını yedek kulübesinde geçirirken, yalnızca bir başlangıç oyuncusu sakatlandığında veya ceza aldığında sahaya çıkma şansı buluyor. Bu yeni organizasyonda, genç oyuncular yeteneklerini daha sık sergileme fırsatına sahip olacak, bu da onlara becerilerini geliştirme imkânı tanıyacak.

Kulüp Kupası, FIBA'nın 10 dakikalık çeyreklerini uygulayacak, bunun da uluslararası standartlarla uyumlu olup, yerel oyunculara ligdeki 12 dakikalık çeyreklerden farklı bir öğrenme deneyimi sunması hedefleniyor. Kulüp Kupası'nın CBA takvimine getirdiği ek 48 maç, sadece yeni yetenekler için bir deneme alanı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda son yıllarda zorluklarla karşılaşan bir ligin ruhunu yeniden canlandırması umuluyor.

Mali açıdan, neredeyse 10 milyon yuan (1,42 milyon dolar) ödül havuzu, bazıları mali zorluklar yaşayan CBA kulüpleri için cazip bir teşvik olacak. CBA'nın uzun süreli ortakları olan şirketlerin desteğiyle ödül parasının bu takımlar için bir can simidi olması ve onları turnuvada genç yeteneklerine daha ciddi yatırımlar yapmaya yönlendirmesi bekleniyor. Ligin tamamı için, bu yarışmaya yapılan para akışı, daha büyük bir heyecan ve taraftar katılımını artırabilir, spora yeni bir hayat verebilir.

Ancak CBA Kulüp Kupası'nın nihai hedefi, mali teşvikler veya zor durumda olan kulüpler için geçici bir rahatlama sağlamanın ötesine geçiyor. Bu, bir gün Çin basketbolunu yeni zirvelere taşıyabilecek genç oyuncular için bir kaynak olması düşünülüyor. Brooklyn Nets NBA takımına katılan yükselen yetenek Cui Yongxi, doğru destek ve fırsatlarla genç Çinli oyuncuların önemli ilerlemeler kaydedebileceğini gösterdi. Çin, hâlâ bir sonraki nesil basketbol yıldızlarını arıyor ve Kulüp Kupası, onları üretebilecek bir platform olabilir.