Örnek bir işveren
Ben işverenleri sürekli hoyrat, insan sevgisinden yoksun, tek amaçları para kazanmak olan ve işçilerini ve onların örgütlenme çabalarını, sendikalarına karşı çıkan emeği ve emekçiyi sevmeyen insanlar olarak düşünürdüm. Çok önemsediğim bir gazetenin 30 Aralık 2018 tarihli sayfalarında beni şaşırtan bir işverenle tanıştım. Yargı değerlerimi sarsan bu kişi inanılmaz bir işveren kimliği ile karşıma çıktı. İşçisinin niteliklerini geliştirmek isteyen, onun kişiliğine saygı duyan ve pek çok işveren tarafından tehlikeli ve sakıncalı olarak kabul edilebilecek bir işverenle tanışıyordum. Onu okurlarıma tanıtmak ve onun düşüncelerinden işverenlerimiz için dersler çıkarmak istedim.
İŞÇİSİNE SAYGILI BİR İŞVEREN
Bu sıra dışı şirket en iyi yönetilen şirket ödülü almış Aromsa. Şirketinin kurucusu ve genel müdürü Murat Yasa. Aromsa Türkiye’nin ilk ve tek yerli aroma üreten şirketi. Aromsa’yı 1982 de bir aile şirketi olarak kuran ve o günden bu yana şirketin Genel Müdürlüğünü yapan Murat Yasa 68 yaşında ve düşünceleri ile, işyerinde ki uygulamaları ile çok ayrık bir işveren. Başarının ilk şartını kaliteli insanlarla çalışmak olarak görüyor ve çalışanlarının nitelikli insan olması için her özveriyi gösteriyor. Örneğin teknik lise öğrencisi çocukları işe alıyor. Önce İngilizce öğrenmelerini sağlıyor sonra üniversiteye devam etmek isteyenlere, doktora yapmak isteyen çalışanlarına her türlü ekonomik desteği sağlıyor. Bunlar eğitimlerini ve çalışmalarını tamamladıktan sonra şirkete geri dönüyor ve yönetici oluyorlar. Aromsa çalışanları haftada üç saat yoga yapıyor ve o üç saat mesaiden sayılıyor. Şirketin çalışanlardan oluşan tiyatro, gezi ve kitap klübü var. Salı günleri işyerine gelen İngilizce öğretmeni işçilere İngilizce ders veriyor. Söyledikleri çok ilginç: "Kendime çalışanlarıma karşı dürüst olacağım, onlara mutlu çalışacakları bir ortam sağlayacağım sözünü verdim. Verdiğim sözü tuttum ve bugün işçi sirkülasyonu çok az olan bir şirketiz."
İŞVERENLER İÇİN
DÖRT ÖNEMLİ İLKE
Sayın Murat Yasa’nın işverenlere örnek olması gereken dört önemli ilkesi, kriteri var. Başarısının bu dört kritere bağlı olduğunu söylüyor.
1. Kriter şirket artık o ülkenin malıdır. Ülke için katma değer yaratmalı ve vergi vermelidir.
2. Kriter çalışanlar mutlu edeceksin. Bu işçinin işyerine bağlılığını sağlar.
3. Kriter şirketinle yakın sosyal çevreye katkı sağlayacaksın.
4. Kriter üretimin ile çevreye zarar vermeyeceksin. Sayın Murat Yasa çalışma yaşamı boyunca bu ilkeleri uygulayarak hem ülkesine hem de çalışanlarına olan borcunu ödeyerek sürekli büyümüş.
AROMSA İŞVERENLERİMİZE ÖRNEK OLUR MU?
Olmasını dileriz. Ülkemizde işverenlerin çoğunlukla çalışanları özümseyemediği, onları yabancı, onların mutluluğunun kârının düşmanı olarak yanlış algıladığı bir ortam var. Geçen hafta yayınlanan İşverenlere Öğütler yazımızda vurguladığımız yöntemler işyerlerinde çalışma barışına katkıda bulunacak öğütlerdi. Aromsa örneği ise bayrağı bir adım daha öteye taşıyor ve çalışanın kişiliğine, emeğine saygıyı yüceltiyor. Emek en yüce değerdir ve emeğe saygı duyan işverenler de bu ülkenin saygın kişileri arasında sayılması gereken bireylerdir. Sanırsam Aromsa çalışanları mutludur. Çalışanların mutlu olduğu bir ülke huzurludur. üretgendir ve insan haklarına saygılı bir ülkedir. İşverenlerimiz Aromsa örneğini yaşama geçirseler kötü yönetilen bu güzel ülke ülkeler sıralamasında mutlaka daha yükseklere çıkacaktır.