Ortadoğu ile ihracat kötüleşiyor

Ortadoğu'da gelinen noktada savaş ve istikrarsızlığın tahammül sınırlarını aştığını görüyoruz. Bu durum ticari ilişkilerimizin yoğunluğu nedeniyle bizi oldukça etkilemiş durumda.

İSRAİL'İN TÜRK MALLARINA BOYKOTU BAŞLADI

Rami Levi ve Blue Square, Türk firmalarının ürünlerini raflarından kaldırıyor. üpermarket zincirlerinin bu kararının Türkiye için yaklaşık 93 milyon dolar dolayında kayıp anlamına geliyor. İsrail'deki en büyük süpermarket zinciri Super Sol'un de boykot uygulamasına katılması da bekleniyor.

Türk mallarının çok daha ucuza gelmesine rağmen, İsrail'e düşman bir ülkenin mallarını satmanın ilkelerine aykırı olması bu boykot kararına gerekçe olarak ileri sürülüyor.

İsrail'e 2014'ün ilk yarısında 1.6 milyar dolar ihracat söz konusu.

IRAK'TAKİ GELİŞMELER

BÜYÜMEMİZİ ETKİLEYECEK!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçen günlerde yıl sonunda en kötü senaryo düşünüldüğünde, Türkiye'nin Irak'tan dolayı 2.5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı yaşayacağını belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşekde söz konusu gerginliklerin, Türkiye'nin büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü baskı unsuru oluşturduğunu vurguladı.

ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizenise Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret ortağı olan Irak'taki gelişmelerin Türkiye'nin bu ülkeye ihracatı için bir risk oluşturduğunu ve Irak'a gerçekleştirilen ihracatın Haziran'da önemli derecede düşüş gösterdiğine dikkati çekti.

2014'ün ilk 6 ayında Irak'a yaptığımız toplam ihracat tutarı yaklaşık 6 milyar dolar. Bu rakam 10 Haziran'dan bu yana ihracatımızın 35 milyar dolar azaldığını gösteriyor. Bu da geçen yıla göre yüzde 21 azalmayı ve Irak'ın ihracatımızda ikinci sıradan üçüncü sıraya düştüğüne işaret ediyor.

DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ ARTACAK!

Ortadoğu ülkelerine 2013'de yapılan ihracat 30 milyar dolar civarında idi. 2008 krizinden sonra dış ticarette dengeyi sağlayan bu ülkelere olan ihracattaki ciddi azalış dış ticaret açığımızın artmasına sebep olacak. 60 bin ihracatçı Ortadoğu'da karışıklıktan etkilendikleri için başka piyasalara yönelecekler. Ortadoğu'ya taşımacılık işi yapan büyük taşımacılık firmaları yeni pazar aramaya başladılar bile. Türki Cumhuriyetleri'ne yönelmek istiyorlar. 2014 ihracat hedefi yaklaşık 167 milyar dolar. İlk atı ayda toplam ihracat 80 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ortadoğu'daki gelişmeler böyledevam ederse ihracat hedefinin yakalanamaması sonucu dış ticaret açığımızın 100 milyar doları aşabileceğini tahmin ediyoruz.

AVRUPA PAZARI HAZIR DEĞİL

Ortadoğu'ya yapılan ihracattaki azalışı Avro Bölgesi telafi eder diye düşünülüyor. Olumlu gelişmeler gözlense bile ihracattaki bu kaybı Avro Bölgesi'nin telafi etmesi uzak bir olasılık

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz 'taki gelişmelerin Türkiye ekonomisine olası etkilerinin Avro Bölgesi tarafından telafi edilebilip edilemeyeceği hususunda "Avro Bölgesi'nde güçlü bir toparlanma Türkiye'ye kesinlikle katkı sağlayacaktır. Ancak, şimdiye kadar Avro Bölgesi toparlanması bunun için oldukça yetersiz" şeklinde görüş beyan etmiş durumda.

Dünyamızın en karışık ve kanlı bölgesindeki ama ne uğruna olduğu kendilerince bilinmeyen mezhep savaşlarının içinde olan emperyalizmin ipoteğindeki Ortadoğu ile ülkemizin ilişkilerini bozan başrol oyuncularından biri olan Ahmet Davutoğlu başbakan adayı olarak Ramazan sohbetlerine girmiş durumda. Bu durumda artık ekonomimizin ne hale geleceğini söylemeye sanırız gerek yok... Ah sevgili din kardeşlerim, uyanın artık...