Paris 2024’ün kaçırdığı fırsat

2024 Paris Olimpiyat Oyunları tartışmalarla başladı. Açılış törenindeki mesajların yanı sıra açılıştaki 204 ülke ve bölge arasında Rusya’nın olmaması en çok konuşulan biri oldu. ABD’nin başını çektiği bazı ülkelerin 1980 Moskova Olimpiyat Oyunları’nı boykot etmesi gibi Soğuk Savaş zihniyeti yeniden canlandırılmaya çalışıldı.

Oysa son 10 ayda 40 bin insanın ölümüne yol açan İsrail oyunlara katılıyor. Başbakanları Binyamin Netanyahu da kısa süre önce ABD Kongresi’nde konuşma yaptı. Bu konuşmanın yeri aslında dünyadaki saflaşmanın ilanıydı.

ÇİN’İN ÖNERİSİ

Saflaşmanın diğer tarafındaki girişim ise daha Mayıs ayında yapıldı. Paris Olimpiyat Oyunları için en anlamlı çağrı Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’den geldi. Çin lideri oyunlar sırasında “küresel ateşkes” ilan edilmesini önerdi.

Cumhurbaşkanı Xi geçen Mayıs ayının başlarındaki Fransa ziyareti sırasında mevkidaşı Emmanuel Macron ile görüşürken, “ülkesinin yaklaşan Olimpiyat Oyunları sırasında küresel bir ‘savaşın durdurulması’ için Fransa ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu” söylemişti.

Xi, ortak basın toplantısında, "Bugün dünya pek barışçıl değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi ve sorumluluk sahibi büyük bir ülke olarak Çin, Paris Olimpiyatlarını küresel bir ateşkesi ve Oyunlar sırasında savaşın durdurulmasını savunmak için bir fırsat olarak değerlendirmek üzere Fransa ile birlikte çalışmaya hazırdır" dedi.

OLİMPİK ATEŞKES

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da toplantıda yaptığı konuşmada mevkidaşı ile aynı yönde bir mesaj vererek "tüm savaş alanları için Olimpiyat ateşkesi" sağlanması çağrısında bulundu. Açıklama sırasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de vardı.

Çin liderinin desteği, oyunlar sırasında silahlı çatışmaların askıya alınması geleneği olan "Olimpik ateşkes "ile örtüşüyor. Bununla ilgili olarak Xi'nin ateşkes çağrısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilkeleriyle de örtüştüğüne ve Çin'in sorumlu bir ulus olarak duruşunu yansıttığına işaret edildi.

Xi, ziyareti sırasında Olimpiyat Oyunlarının kolektif spor ruhunu, ulus ruhunu ve enternasyonalizm ruhunu birleştiren, dünyanın barışını, dostluğunu ve birliğini simgeleyen dünya çapında bir spor etkinliği olduğuna dikkat çekti.

KADIN VOLEYBOLCUNUN PAYLAŞIMI

Bu arada Türk Kadın Milli Voleybol Takımı’nda ilginç bir gelişme yaşandı. Son anda Tuğba Şenoglu takımdan çıkarılıp yerine İlkin Aydın alındı. Bunun arkasında teknik nedenler mi var, kulüpçülük mü var şimdilik bilinmiyor. Ancak İlkin Aydın’ın sosyal medyada dolaşan video paylaşımı kadın voleybolcuların Türk halkının kalbindeki yeriyle de, “biz voleybol ülkesiyiz” sloganıyla da uyuşmuyor.

İlkin Aydın, İstiklal Marşı’mız okunurken Türk sporcuyla el ele tutuşmak istiyormuş. Kübalı değil Türk görmek istiyormuş. İlkin Aydın’a söylenecek çok söz, sorulacak çok soru var. Ancak biz Melisa Vargas’ın sahadaki performansından da, saha dışındaki duruşundan da, “ben Malatyalıyım” demesinden de, milli formayı giymesinden de özetle “Türklüğünden” memnunuz.

Bu ülke sahada İstiklal Marşı okuyan ancak masada prim pazarlığı yapanları, turnuvaya son anda katıldıkları için turnuvanın şampiyonu ülkenin oyuncularından daha fazla prim alanları, hatta bu nedenle gazeteci dövenleri de gördü.