Paylaşmak güzeldir
Bugün sizi kuşlara götüreceğim. Manyas Gölü’ne kuş cennetine Kuş Cenneti köyüne misafir olacağız. Uzunca bir süredir Kuş Cenneti köyüne giderim, balıkçılarla kuşların dostluğunu çekerim. İlk gittiğim yıllarda daha yoğun kuşlar olduğundan, fotoğrafları seçerken eski fotoğraflardan 15 yıl önce çektiğim diyarlardan seçtim.
PAYLAŞMAK GÜZELDİR
Manyas Gölü’nün kıyısında hep o duyguyu yoğun biçimde yaşadım. Sabah erken balığa çıkan balıkçılar kıyıya doğru gelirken arkalarında bir tümen kuş; pelikanlar balıkçıllar gelirler sandallarla birlikte kıyıya dizilirler. Kayıkçılar olmadan kesinlikle onlara yaklaşamazsınız. Oysa kayıkçılar geldiğinde sarmaş dolaş olurlar. Balıkçılar onları beslerler. Yani kayıkçılar rızklarını bu yaban kuşları ile paylaşırlar. Ne kadar önemlidir paylaşmak. İnsanlar arasında, insanlar hayvanlar arasında paylaşmanın erdemi ne kadar önemlidir. Ne kadar değerlidir. Bazen sokaktaki hayvanları besler yüreği sevgiyle dolu insanlar bazen böyle kıyıdaki kuşları... Ya da kar kışta yaban hayatı beslerler.
KUŞ CENNETİ FESTİVALİ
Her yıl Bandırma’da “Kuş Cenneti Festivali” yapılırdı ancak bu yıl pandemi nedeniyle yapılamadı. Birlikte fotoğraf çalıştığımız Bandırmalı Munip Bayraktar; “Manyas Gölü’nde 266 çeşit kuş var. 118 çeşit bitki 23 çeşit balık var” diyor. Müthiş güzel bir göl. Ve kuş cenneti milli parklar alanı. İçeriye girip çok güzel ağaçların çiçeklerin arasında dolaşıp kuşları izlemek için yapılan tahta kuleye çıkıp kuşları, gölü ve çevreyi seyredebilirsiniz. Bir gün kuşlarla dost olabilirsiniz.
l
CURT KOSSWİG BULDU KUŞ CENNETİ’Nİ
Bir Alman bilim adamı görevinden istifa ediyor İstanbul Üniversitesi’nde göreve başlıyor ve bir daha ülkemizden ayrılmıyor. Kuş cennetini buluyor korunmasını sağlıyor. Kuş cennetine geldiğinde; köylülerin ürünlerine zarar verdiklerini düşündükleri, kuşları öldürmesi için adam tuttuklarını görüyor. Onlara kuşların kurtçukları yediğini anlatıyor, kuşları koruma altına alıyor. Curt Kosswig emekli olduktan sonra Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nde emekli misafir hoca olarak görev yapıyor. Benim okul arkadaşım zoolog Prof. Ali Demirsoy’u da o yetiştiriyor. Birkaç kez Ali ile birlikte Kemaliye’ye geldi incelemelerde bulunmuştu. Bir kez görmüştüm kendisini.
l
SİNEMACI OLSAM KOSSWİG’İN YAŞAMINI FİLM YAPARDIM
Müthiş bir bilim adamı, çok sayıda öğrenci yetiştirmiş, sonunda Almanya’da Hamburg şehrinde vefat etmiş. Vasiyetine uyularak İstanbul’da Aşiyan mezarlığına gömülmüştür. Sinemacı olsam onun yaşamını filme çekerdim. Değerli kardeşim Prof. Ali Demirsoy hep anlatır onu, yaptıklarını çabalarını. Bir Alman bilim adamı, binlerce öğrenci yetiştirmiş. Bugün kuş cennetini anlatırken bir Alman zoologun yaptıklarını okuduklarımdan anımsadım. Rahmet diliyorum. Yolunuz Bandırma’ya düşerse Kuş Cenneti köyü ve Bereketli köylerine gidin kuşları izleyin. Şansınız varsa balıkçılarla onların sevdasını da izlersiniz. Yüreğinizdeki sevginin ışıdığını göreceksiniz paylaşmanın önemini düşüneceksiniz. Yazıyı bitirirken, “yaşamak” sözcüğü takıldı aklıma, kimisi böyle derin ve kalınca çizgi atar sayfasına, kimisinin daha ince, kimisinin belli belirsiz, kimisi buz üstüne çeker çizgisini, kimisinin kağıdı da bomboş olur. İşte böyle bir dünya...