Piyasalarda bahar havası nereye kadar?

Sevgili dostlar merhaba,

Borsa İstanbul Pazartesi günü (+1,38%) 1088 puan yükselerek 79.932 puandan kapattı. İşlem hacmi 3.473.238.028 TL oldu.

Cuma günü dikkatimizi çeken ‘borsa düşerken azalan işlem hacmi’ yatırımcıların borsaya olan iştahının bir kanıtı oldu. Bununla beraber yükseliş iç dinamiklerden ziyade dış piyasalarda yaşanan bahar havasına da bağlıydı. Borsaları yükselten gelişmeler ise şunlardı:

1-Amerikada seçim yaklaştıkça Clinton galibiyetine duyulan inancın artması.

2-Hem iç piyasada, hem dış piyasada beklentileri karşılayan bilanço sezonunun olması.

3-FED bölgesel başkanı Bullard'ın düşük faizlerin uzun süre devam edeceği yönünde değerlendirmesi Doların küresel piyasalarda yükselişini sınırlandırdı ve Dolar endeksi 98.10 tarihi zirvelerinden sınırlı da olsa gevşedi. Düşük faiz haberi ise borsalara yaradı.

4-ABD tarafında açıklanan Üretim PMI rakamının 53.2 ile (beklenti 51.5) beklentiyi aşması doları dışarıda bir miktar yükseltti. Borsayı destekleyici oldu.

5-Euro bölgesine baktığımızda ise hem parasal genişlemenin devam edeceği beklentisi hem de olumlu gelen Euro bölgesi verilerinin etkisini görüyoruz. Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeyi devam ettireceği beklentisi DAX endeksini yukarı taşıdı ve endeks 10.800 direnci geçerek bu yılın zirvesini geçti. Bu yükselişte bugün açıklanan olumlu Euro bölgesi verilerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Almanya İmalat sektörü PMI rakamı 54.1 ile 51.5 olan beklentisini aştı.

Borsa İstanbul aşağıdaki grafikte de göreceğiniz üzere en son 80 bin seviyesine, yaklaşık bir ay önce ulaşmıştı. Şimdi tekrar 80 bin sınırına dayandı ve geçmek için yeni bir deneme yapacak. Bu denemeyi yapmadan önce, bu sefer de Pazartesi günü gerçekleşen yükselişin düşük işlem hacmi dikkatimizi çekti.

Yükseliş ya da düşüş ne olursa olsun, hacim düşüklüğü piyasanın o harekete iştirak etmekte zorlandığını gösterir. Gelecek için hareketin devamı konusunda soru işaretleri oluşturur.

Endeksin 80 bini geçmesi halinde hedef 82.500 olacak. Düşük faiz ve yumuşak eko-politik gündem borsayı bu noktaya taşıdı. Bundan sonra dikkat edilmesi gereken husus en küçük ters haberde borsanın sert geri hareket yapacağıdır. Yarın bu kritik seviyede takip edeceğimiz başlıklar şunlar:

1-80 bini geçebiliyor muyuz?

2-Petrol düşüşü sürüyor mu? Düşüşün devam etmesi piyasaya iyi gelmez. Seans başlamadan önce bakacağımız öncü gösterge olan Amerikan ve Avrupa vadelileri artı mı?

3-Haberlerde ters bir durum var mı?

4-Türkiye’de kapasite kullanım oranları Amerika’da ise CB Tüketici Güveni Endeksi açıklanacak, bu veriler nasıl?

Borsa İstanbul’a teknik olarak bakacak olursak,

80 bin seviyesini aşılması halinde hedef 82.500 olacak. Muhtemel gerileme halinde ise desteklerimiz 78.800 ve 77.800 puan seviyeleridir.

Amerikan doları Pazartesi akşam saatlerinde 3,0830 TL Euro ise 3,3540 TL’den işlem görmekte idi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Musul operasyonu ile ilgili olarak; Türkiye'nin dört tane F-16 jet ile operasyonda yer aldığını belirtmesi jeopolitik risklerin devam ettiğini gösterirken, kurda düşüşlerin sınırlı olmasına neden oluyor.

ABD tarafında ise FOMC üyelerinin yapacağı konuşmalar önemli olmaya devam ediyor. Teknik görüntüye bakacak olursak,

Teknik olarak yükseliş hareketinin devam etmesi durumunda 3,09 direnci önemli olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda 3,10 TL bir sonraki hedef fiyat olabilir. Geri çekilmelerde ise sürekli belirttiğim 3,0700 seviyesi ilk destek seviyesi durumunda. 3,07 TL’nin aşılması geri çekilmeyi kritik 3,0510 desteğine kadar taşıyabilir. Ancak bu seviyeden tepki alımları gelecektir.

Yeni haftaya 1265$ seviyesi üzerinde başlayan ons altın gün içi 1270 dolara dokunup tekrar geri geldi. Altında talep çok güçlü olmazken, piyasa halen satıcılı yöndeki seyrini koruyor. Dün belirttiğim gibi Cuma günü değerli metal borsası COMEX 'te fiziki altın satışlarının arttığını görmüştük ayrıca geçtiğimiz hafta artış yaşayan ETF'lerde Cuma günü kar satışları gelmişti. Piyasada halen altın alımları göremiyoruz bu da fiyatı bu seviyelerde tutuyor.

Ons altında teknik görüntüye bakacak olursak,

1263 doların aşağı yönlü kırılması ons altında 1250 dolar seviyesini gündeme getirebilir. Yükseliş halinde ise 1274 dolar direnç seviyemiz olarak karşımıza çıkıyor.

Evren Devrim Zelyut

Twitter: @evrendevrimz

Yasal Uyarı

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul Etmeyen Bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.