Potanın efsane adayları

1979-1982 yılları arasında Türkiye’de “Beyaz Gölge” rüzgârı esiyordu. Basketbolu daha da sevdiren bu dizide sakatlığı dolayısıyla sahalardan ayrılmak zorunda kalan bir profesyonel basketbolcunun bir lise takımının koçu olması anlatılırdı. O yıllarda Koç Reeves, Coolidge genç neslin idolleriydi.

Aynı dönemde Türk basketbolu da sıçrama yapmanın yollarını arıyordu. Eski Spor ve Sergi Sarayı futbol seyircisinin yeni uğrak yeri olmuştu. O günlerin efsane isimleri bugünlerde yine gündemde, basketbol federasyonu başkanlığı için adaylar.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nda başkanlık seçimi 8 Ekim’de yapılacak. Adaylardan biri 2016 yılından bu yana görevde olan eski milli oyuncu ve NBA yıldızı Hidayet Türkoğlu, diğeri 23 yıl bu görevi yürüten Turgay Demirel ve basketbol efsanesi Efe Aydan.

Hidayet Türkoğlu, NBA’de 15 yıl içinde 7 ayrı takımda oynadı. En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu ve En İyi Çaylak Beşi İkinci Takımına seçildi. Cumhurbaşkanı başdanışmanlığı ile başlayan yolculuğu basketbol federasyon başkanlığıyla devam ediyor.

Turgay Demirel, FIBA Dünya Başkan Yardımcılığı ve Avrupa Başkanlığı görevlerinde bulundu. Oyunculuk yıllarının önemli bölümü Galatasaray’da geçti.

Efe Aydan, milli formayı 260 kez giydi. 6 Türkiye şampiyonluğu, bir Akdeniz Oyunları şampiyonluğu kazandı. Galatasaray, Karşıyaka, Eczacıbaşı, Fenerbahçe, Beşiktaş, Paşabahçe ve Tofaş’ta oynadı. 1981 yılında Avrupa Karması'na seçildi ve böylece ancak Avrupa'nın en seçkin basketbolcularının katılabildiği Avrupa Karmasında yer alan ikinci Türk basketbolcu oldu. Avrupa Karması'na seçilen ilk Türk basketbolcusu 1960 ve 1964 yıllarında seçilen Nedret Uyguç’tur. Aydan, sonrasında da Tofaş basketbol takımında yöneticilik yaptı.

MİLLİ TAKIMLAR

Basketbol Federasyonu Başkanlığı seçimi bu kez erkek milli takımının dünyada 27’nci sıraya, kadın milli takımının da 17’nci sıraya düştüğü koşullarda yapılıyor. Kulüp takımları yabancı ağırlık kadrolarla uluslararası turnuvalarda şampiyonluk kovalarken, milli takımlar ihmal edilmemeli.

Efe Aydan’ın ekibinde kadınlar basketbolunun önemli ismi Handan Özbek ile eski basketbolcu ve TBF yöneticisi Aytek Gürkan da yer alıyor. Bir önceki seçimde aday olan Erman Kunter. Bu ekibin hedeflerinden biri de 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’na erkek ve kadın milli takımlarını göndermek ve derece almak.

Türk basketbolunun önünde azalan ilgiyi tekrar canlandırmak, birkaç şehre sıkışan basketbolu tüm ülkeye yaymak ve geniş bir yetenek havuzu oluşturmak gibi görevler var. Bunun başlangıç yollarından biri de maliyeti düşük ve oynanması kolay olan 3’e 3 basketbol olabilir. 3’e 3 basketbol olimpik branşlar arasına alındı.

Efsanelerden bahsetmişken son günlerde çok konuşulan Ergin Ataman’la sözü bağlayalım. Ataman, ülkenin yetiştirdiği en önemli teknik adamlardan biri. Yurtiçinde ve dışında önemli başarılar kazandı. Ancak sadece bir kulüp takımının değil, milli takımın da başında. O nedenle açıklamalarına, hareketlerine bir kat daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Efsane olmak kolay değil, efsane kalmak daha da zor.