Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak işverenin sorumluluğudur

| İşyerinde risk değerlendirmesi olmamasından dolayı işin durdurulduğu bilgisi bize verildi. Bu durumda iş aramaya başladık. Böyle bir sebepten dolayı iş durdurulabilir mi?

Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak işverenin sorumluluğudur

Bugün arkadaşımızın durumundan yola çıkarak hangi durumlarda iş durdurulur? İşin durdurulması sonrası işçilerin hakları nelerdir? Bu soruların yanıtına bakacağız. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 25. maddesinde hangi durumlarda işin durdurulacağı belirtilmiştir. “İşyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak, işyerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulur. Ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur.”

Görüldüğü gibi arkadaşımızın çalıştığı maden ocağında bir risk değerlendirmesi yapılmış olsa idi, iş durdurulmayacaktı.

“İşveren, işin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür.”

Eğer iş geçici olarak durdurulmuş ise bu süre içinde işveren işsiz kalan personele ücretlerini ödemekle veya başka bir işte çalıştırmakla yükümlüdür. Risk analizi yapmamak veya yaptırmamak çalışanın değil, işverenin sorumluluğudur. İşveren bu durumda işçiyi mağdur etmemek zorundadır.