Rüzgar Çetin'e verilen cezayı mercek altına aldık

Lüks aracıyla polis otosuna çarparak polis memuru İsmet Fatih Alagöz'ün şehit olmasına, polis memuru Emre Tetik'in ise yaralanmasına neden olan Rüzgar Çetin, hükümün ardından tahliye edilmesi tartışmalara neden oldu.
Aydınlık.com.tr'den Esra Alus aynı suç kapsamında yargılanan sanık ve onlara verilen mahkeme kararlarını inceledi.

YARGITAY 2013 YILINDA BİLİNÇLİ TAKSİR DEDİ

Yargıtay, yeni TCK ile ilk kez getirilen "bilinçli taksir" uygulaması konusunda, içtihat niteliğinde 2013 yılında bir karara imza attı. Alkollü olarak trafiğe çıkarak yaptığı kazada birden fazla kişinin yaralanmasına neden olan sürücünün eyleminin taksir (istemeden neden olma) sayılamayacağını kaydeden Yargıtay, bu tip olaylarda şikâyet olmaksızın dava açılması ve yüksek ceza verilmesinin önünü açtı. Alkollü halde trafiğe çıkan bir kişi, şerit ihlali yaparak bir motosiklete çarptı ve olayda iki kişi yaralandı. Ancak yaralılar şikâyetçi olmadığı için, 1.24 promil alkollü olduğu belirlenen sanık hakkında açılan davanın düşmesine karar verildi. Temyiz edilen kararı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, olayın "bilinçli taksir" olarak nitelendirilmesi gerektiğine hükmetti. Alkollü sürücünün trafiğe çıkması halinde kaza yapabileceğini bilmesi gerektiğini vurgulayan Yargıtay, bu tip olaylarda şikâyet olmaksızın kamu davası açılması gerektiğini kaydetti. Karara göre sanık hakkında, "bilinçli taksirle kazaya neden olduğu" gerekçesiyle dava açılmasının da önü açıldı. Yargıtay'ın gerekçesi Taksirle adam öldürme suçlarında, normal koşullarda 6 yıla kadar ceza verilirken, bilinçli taksir düzenlemesi uygulandığında üst sınır 9 yıla çıkıyor. Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olunduğunda normalde en fazla 15 yıl ceza verilirken, bilinçli taksir uygulandığında üst sınır 22.5 yıl oluyor. Yaralama suçlarında da 3 yıla kadar verilebilen en yüksek ceza 4.5 yıla yükseliyor.

Benzer yargılamalar ise şöyle:
2 Mart 2013’te Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli polis memuru Ersin Çelik'in öldüğü trafik kazasını yapan alkollü sürücüye, “bilinçli taksir ile ölüme sebebiyet verme” suçunda 4 yıl 5 ay hapis cezası verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, 17 Eylül 2012'de, Ersin Çelik'in kullandığı otomobilin, Samsun yolunda önce ters istikametten yola giren Metin Bozabalıoğlu'nun kullandığı otomobile, daha sonra da beton refüje çarptığı anlatıldı. Ersin Çelik'in olay yerinde hayatını kaybettiği, Emeti Çelik'in ise ağır yaralandığı belirtilen kararda, ''alkollü olan ve ters yönde seyreden'' araç sürücüsü Bozabalıoğlu'nun kazada ''asli ve tam kusurlu olduğunun'' anlaşıldığı kaydedildi. Bozabalıoğlu'na, taksirle bir kişinin ölümüne bir kişinin de yaralanmasına neden olmak suçundan 4 yıl hapis cezası verildiği ifade edilen kararda, sanığın alkollü olması ve ters yönde seyretmesi nedeniyle suçun ''bilinçli taksir ile ölümlü kazaya sebebiyet verme'' olarak değerlendirildiği ve cezasının 5 yıl 4 aya çıkarıldığı bildirildi.Mahkemedeki olumlu hal ve tutumu dikkate alınarak, sanığın cezasının 4 yıl 5 ay 10 güne düşürüldüğü belirtilen kararda, sanığa ''trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek'' suçundan ayrıca ceza verilmesine yer olmadığı kaydedildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Metin Bozabalıoğlu'nun, ''bilinçli taksir altında ölüme ve yaralanmaya neden olmayla trafik güvenliğini tehlikeye düşürme'' suçlarından 24 yıl 6 aya kadar hapsi istenmişti.

ÇİÇEKÇİ MEHMET'İN ÖLÜMÜ



Bağdat Caddesi’nde 11 Temmuz 2015 tarihinde 34 yaşındaki Çiçekçi Mehmet Emin Kaya’yı ezerek ölümüne neden olan ve 87 günlük firarının ardından teslim olup 6 Ekim tarihinde cezaevine giren ve hakkında “Bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 4.5 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 19 yaşındaki Murathan Öztürk 7 yıl hapse mahkum oldu. Mahkeme tahliye istemini reddettiği sanığın olaydan sonraki davranışları nedeniyle cezasında hiçbir indirim yapmadı. Duruşmaya kaza sonrası alınan alkol raporunun sahte olmasıyla ilgili başlatılan soruşturma ve sanık Murathan Öztürk’ün, “AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı yapmış olmam nedeniyle basın bu kadar üzerime geldi. Ölen kişinin ailesinden tekrar özür diliyorum ömrümün sonuna kadar maddi manevi yanlarında olacağım” sözleri damga vurdu. Mahkeme taksirle ölüme neden olmaktan 5 yıl hapis cezası verdiği Murathan Öztürk’ün bilinçli taksirle hareket ettiğini kabul etti ve cezasını 7 yıla yükseltti. Ayrıca sanığın ehliyetinin 6 ay süreyle geri alınmasını da hüküm altına alarak tutukluluk halinin devamına karar verdi. Yeni infaz yasası kapsamında cezası cezası yarı oranında inen ve 2 yılını da denetimde geçirecek olan sanık önümüzdeki günlerde tahliye olacak.

BÜŞRA'NIN ÖLÜMÜNE NEREN OLAN PSİKOLOG



Bilkent Üniversitesi hazırlık sınıfında burslu okuyan 20 yaşındaki Feride Büşra Taşlı, ailesini görmeye geldiği İstanbul'da 14 Ocak 2016 akşamı arkadaşlarıyla birlikte eğlenmeye gitti. Saat 22.00 sıralarında Kartal'daki evine dönmek için arkadaşlarından ayrılan Büşra'ya, Suadiye Bağdat Caddesi'nde trafik ışıklarından karşıya geçmek istediği sırada, hızla gelen lüks bir cip çarptı.
Araçlara kırmızı ışık yanmasına rağmen durmayan ve Büşra'ya çarparak ölümüne yol açan 26 yaşındaki Psikolog Zeynep Nur Koşan tutuklandı. Kırmızı ışıkta geçtiği güvenlik kameraları tarafından tespit edilen Zeynep Nur Koşan hakkında, "bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla 4.5 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bilirkişi Fikret Ergül sürücünün tedbirsiz ve saygısız davranışlarda bulunduğunu belirtti. Sürücü Zeynep Nur Koşan için tamamen asli kusurlu dedi. Bilirkişinin kırmızı ışıkta geçmesini bilinçli hareket olarak gösterdiği rapor üzerine savcı tutuklu sanık için “Bilinçli taksirse bir kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Davanın ikinci duruşmasında “Sanığın üzerine atılı suçun niteliği, delilerin toplanmış bulunması, karartma ihtimali ortadan kalması gözetilerek tutuklama tedbirinin gereksiz kalacağı, bu aşamada adli kontrolün yeterli yeterli olacağı kanaatine varılarak” tahliyesine karar verildi. Bu kararla tutuklu sanık 4 ayın ardından tahliye edilmiş oldu.

İYİ HAL İNDİRİMİ YAPILDI


Feriköy’de 15 Eylül 2014 gecesi Beşiktaş’ın maçını izledikten sonra evine dönen Gökhan Keptiğ’in kullandığı motosiklet ile Zafer Kadife’nin kullandığı otomobil çarpışmıştı. Kazada Keptiğ hayatını kaybetmişti. Motosiklet sürücüsü Gökhan Keptiğ’in ölümüne neden olan kazayla ilgili davada sanık Zafer Kadife’ye 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Sanığın alkolden cezasını artıran mahkeme, iyi halden ise indirim yaptı. Mahkeme sanığın ehliyetine bir yıl 6 ay el konmasına da hükmetti. Delil durumu ve verilen cezanın miktarını göz önüne alan mahkeme, tutuklama talebini reddetti.

PROMİL SINIRI

Alkol bakımından kanunda belirli bir sınır konulmuştur. Buna göre kanındaki alkol miktarı 50 (0.50) promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanındaki alkol miktarı 20 (0.20) promilin üstünde olan diğer araç (ticari araç vb) sürücülerinin araç sürmeleri yasaktır. Söz konusu promil sınırının 100 (1.00) promili geçmeyecek şekilde aşılması halinde sürücüye idari para cezası verilir ve sürücü belgesine el konulur. Ancak ister hususi ister ticari bir araç sürücüsü olsun eğer kandaki alkol miktarı 100 (1.00) promili geçerse idari para cezası ve sürücü belgesine el koyma dışında ayrıca sürücü hakkında TCK 179 kapsamında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan kamu davası açılır.