Sağlıkta bir birim ihracat 3-4 kat fazla değer sağlar

Malatyalı hekim, Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Bozkurt ile geçen günlerde İstanbul Ataköy'de açılışını yaptığı yeni hastanede bir araya geldik. Bozkurt'a Türkiye'nin sağlık turizmi hedeflerini sorduğumda, sağlık için ülkeye gelen misafirlerin kişi başı 3-4 bin dolardan aşağı değer bırakmadığını belirterek, “İhracat ithalata bağlı, turist başına gelir de belli. Sağlık turizmi kayıt içi 10 milyar dolara erişecek. Bu seviyeye gelince 30-40 milyar dolarlık katma değer sağlayacak. Çünkü hasta tek başına değil yakınları ile geliyor. Bir hafta kalan oluyor. Alışveriş yapan oluyor. Otellerde kalan oluyor. Daha sonra kontrole de geliniyor.” bilgilerini verdi.

Bu noktada daha önce Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler ile yaptığımız sohbette de gündeme gelen “çantacılar” sorununa dikkat çeken Dr. Bozkurt, saç ekimi ve estetikte merdiven altının arttığı uyarısı yaptı. Bu alanda 15-2 milyar dolar dense de tahmini tutarların söz konusu olduğunu bir kısmının ise kayda girmediğini belirten Dr. Bozkurt, “2-3 doktor ile anlaşıp dışarıdan hasta getirip hastanede ameliyat yapılıyor. Hastadan ne alınıyor bilinmiyor.” dedi.

400 MİLYON DOLAR YATIRIM

Medicana Sağlık Grubu olarak Cumhuriyetin yüzüncü yılında üç hastane (Ataköy, Zincirlikuyu ve Bosna) ile 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Dr. Bozkurt, yurt dışından hasta alan dünya ile rekabet eden bir sağlık zinciri olmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa'da çok ileri tarihlere ameliyat günü verildiği için hastaların Türkiye'yi tercih ettiğini kaydeden Bozkurt, Avrupa'da yaşayan Türk nüfusa da işaret etti.

Devletler arası anlaşmalar yapılırsa sadece yurt dışındaki Türkler'in ülkemizde tedavilerinin yapılması sayesinde ülkenin milyarlarca dolar sağlık geliri elde edebileceği söyleyen Dr. Bozkurt, “Şu an bizde yüzde 10 yabancı. Zincirlikuyu'dan sonra Bosna'da da hastane açıyoruz. Uzun yıllardır Körfez'den gelenler var. Bebeklerin kalp ameliyatları yapılıyor bizde. Düşünün 2 kilo çocuklar bunlar. Çok zor operasyonlar. Irak gelin burada yapın diyor.” dedi.

MÜHENDİSTEN GEÇİLMİYOR AMA

“Almanya'da her sene 70 hastane kapanıyor. Çünkü doktor, hemşire yardımcı personel yok.” ifadelerini kullanan Dr. Bozkurt'a Türkiye'den doktor göçü ve hemşire eğitimi konularını sorduk. Fenerbahçe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı da olan Dr. Bozkurt şunları aktardı:“Dünyada doktor yok, hemşire yok, yazılımcı yok. Dünya hızlı yaşlanıyor. Doktora olan ihtiyaç artıyor. Pandemide yaşadık doktorlar cephede savaşan asker gibiydi. Mukaddes bir meslek ama doktorun eğitimi zor olduğu için hevesle de gelmiyorlar. Eskiden en parlak en zeki çocuklar seçiyordu. Vakıf üniversitelerinin artmasıyla her ile fakülte açılınca aynı kalite olmadı. Bütün mesleklerde bu var. Herkesin üniversiteye girmesi gibi bir sorun olmaması lazım. Ülkede inşaat mühendisinden geçilmiyor ama demirci ustası yok. Hemşirelik sağlık meslek okulları vardı. Lise eğitimi ile çözülüyordu. 100 temizlikçi alacağız ilan açtık 18 bulabildik. Nüfusun yarısı çalışmıyor.”

Bozkurt sağlık grubu dışında okul da işlettiklerini anlatarak, hastaneler ve Fenerbahçe Üniversitesi düşünüldüğünde doğumdan mezuniyete kadar bir çocuk için hizmet sunduklarını söyledi.

HEDEF LONDRA'DA HALKA AÇILMAK

Dünya çapında bir sağlık markası olmak istediklerini dile getiren Dr. Bozkurt, yurt dışındaki yatırımları tamamladıktan sonra Londra'da halka açılma planları olduğunu anlattı. Yatırımları özkaynak ve uzun vadeli yurt dışı kredi ile sağladıklarını belirten Bozkurt, “Dünyada marka olmam lazım. Türkiye'deki sağlık sektörü dünyada marka olacak. Pandemide de yatırımı kesmedik. Hayata geçen hasta projeleri yeni değil 5-6 sene önce başladığımız işler. Yabancı ortak talebi oluyor ama biz yüzde 100 yerli sermaye şirketiyiz. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Samsun, Sivas ve Bursa'da hastanelerimiz var. Bosna ile 17 olacak.” diye konuştu.

UZAKTAN TEDAVİ BAŞLADI BİLE

Sağlıkta yapay zeka uygulamaları ve uzaktan tedavi konusunda “Hekimleirn yerini en tanıda robotlar alır mı?” diye Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Bozkurt'a sorduğumda, “Uzaktan tedavi pandemide başladı. Diyetisyen, psikolog vd. Radyolojide büyük veri çok faydalı. Milyonlarca veri yüklenince daha net tespitler yapılabiliyor. Göz de artık o kadar üst düzey cihazlar var ki, bizde de aşağıda robot var fakat insanın içinde olmadığı şey beni korkutuyor. Sağlıkta büyük veri teşhis ve tedavide büyük kolaylık ama yapay zeka için henüz erken..” mesajı verdi.