Sahada baba-oğul

Bir spor dalında bir ailenin iki neslinin aynı anda sahada olması sadece o aile için değil, spor için de özel bir andır. Aynı anda sahada olmasalar da Türk futbolunda baba ve oğul hakem olduğu hikâyeler vardır. Ancak bunlar “babasının yolundan giden çocuk” hikâyeleri olarak değil, daha çok “kollanan çocuklar” olarak gündeme gelir.

NBA’de bu konuda özel bir gün yaşandı. LeBron James ve oğlu Bronny, geçen hafta Los Angeles Lakers'ın Minnesota Timberwolves'ı 110-103 yendiği sezon açılışında birlikte oynayan ilk baba-oğul ikilisi oldular. 20 yaşındaki Bronny oyuna girdiğinde, LeBron'un ilk yarının bitimine dört dakika kala oyuna yeniden girdiği sırada, dolu tribünlerde büyük bir heyecan meydana geldi.

Bu sezon önemli bir süre alması beklenmeyen birçok çaylak oyuncudan biri olan Bronny üç dakikalık süre içinde bir ribaund aldı, LeBron ise Lakers'ın galibiyetinde 16 sayı katkısı sağladı. LeBron, maç sonrası yanına Bronny’i, alarak konuştu.

Ünlü oyuncu "Her zaman aile her şeyden önce gelir. Bu lig yüzünden çok zaman kaybettim. Bu anı yaşamak, hala çalışırken ve oğlumla birlikte çalışabilmek, yukarıdan aldığım en büyük hediyelerden biri ve bunu tam anlamıyla değerlendireceğim" dedi.

Aynı NBA sezonunda, hele ki aynı takımda oynayan baba-oğul ikilisi olmamıştı. İkili, bu ayın başlarında bir hazırlık maçında birlikte ilk kez sahaya çıkmıştı. 39 yaşındaki LeBron, basketboldaki kalan hedeflerinden birinin oğlu ile oynamak olduğunu uzun zamandır söylüyordu.

YAŞ 39, YOLA DEVAM!

Oğlu, Haziran ayında Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde bir sezon geçirdikten sonra NBA Draftı'nda 55. sıradan seçilen bir gard. NBA tarihinin en çok sayı atan oyuncusu, dört kez şampiyon ve üç kez Olimpiyat altın madalyası sahibi LeBron, şu anda 22. NBA sezonunda ve kariyerine ne zaman son vereceğini henüz açıklamadı.

Bu arada Bronny, babasının Cleveland Cavaliers ve Miami Heat'te de oynadığı ligde kendine bir isim yapmaya çalışıyor. Bronny, "Hakem masasına gidip ilk kez oyuna girmek çılgın bir andı, asla unutmayacağım. Her şey için son derece minnettarım. Bu lige girmek ve her gün daha iyi olmak, her gün öğrenmek için harika bir fırsat verildi" dedi.

LeBron, oğluna NBA'de oynamanın ne kadar büyük şanslı olduğunu hatırlatıyor:

"Bu güzel ligde her gün oynamanın garantisi yok. Bizden sadece 450 tane var ve bunun size verilmediğini, her anı kazanmanız gerektiğini anlamalısınız. Bunu bildiğini düşünüyorum ve her gün daha iyi olma sürecini dört gözle bekliyor. Onunla son derece gurur duyuyorum. O benim yaşam kaynağım, bu kesin."

BABA-OĞULLAR “KULÜBÜ”

Maçı Major League Baseball'un Seattle Mariners takımında birlikte oynayan başka bir baba-oğul ikilisi olan Ken Griffey Sr ve Ken Griffey Jr da izledi. Bu ikili, Eylül 1990'da bir maçta ardı ardına home run atarak hafızalara kazınmıştı.

LeBron ve Bronny, maç öncesinde saha ortasında Griffey'lerle fotoğraf çektirdi. LeBron, Hazırlık döneminde, antrenmanlarda, her gün, oğluna profesyonel yaşamın ne olduğunu ve bir profesyonelin her gün nasıl hazırlanacağını anlattığını söylüyor.

LeBron ve Bronny, birlikte oynayan baba-oğul profesyonel sporcuların küçük kulübüne katıldılar. Griffey'ler 34 yıl önce tarihe geçmişti. Beyzbol Onur Listesi üyesi Tim Raines ve isim benzerliği olan oğlu da 2001'de Baltimore Orioles ile bu başarıyı elde etti.

Hokeyde ise Gordie Howe, WHA'nın Houston Aeros ve Kanada Takımı ile birlikte iki oğlu Mark ve Marty ile oynadı ve 1979-80'de Hartford Whalers'da bir NHL sezonu geçirdiğinde Gordie 51 yaşındaydı.

Bu diğer aile eşleşmeleri babaların kariyerlerinin sonlarına doğru gerçekleşirken, LeBron, 22. sezonuna başlarken yavaşlama veya gerileme belirtisi göstermiyor.

LeBron, geçen yıl 20. sezonunda maç başına 25'ten fazla sayı ortalaması tutturdu ve 2020'de şampiyonluk kazandıkları ve 2023'te Batı Konferansı finallerine ulaştıkları dönemde Lakers kadrosundaki en önemli oyuncu olmaya devam ediyor.

Bronny, 2023 yazında kalp durması ve açık kalp ameliyatı geçirdi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde kısaltılmış bir birinci yıl sezonu geçirdi. Yine de drafta başvurdu ve Lakers bu gard için dördüncü en son seçimi kullandı.

Profesyonel sporda fizik önem kazandıkça, sporu bırakma yaşı düşüyor.