Sakat Muhabbetimiz yarım kaldı

Kıymetli okuyucularımız, bugün size değerli dostum Alper Tolga Akkuş’un Açık Radyo’da sunmuş olduğu Sakat Muhabbet adlı programın geçmişi, bugünü ve yarınını anlatmaya çalışacağız. Medya alanında engelli bireylerin sesini duyurma noktasında sayıları bir elin parmağını geçmeyecek kadar az olan Alper Tolga Akkuş ile birlikte, Ayhan Aktaş ve Haluk Kesim’in radyoda bu işi büyük bir özveri ile yürüttüklerini bilmekteyim. Kendilerine bu vesile ile tekrar teşekkür ediyorum.

Sakat Muhabbet aslında çok basit ve bence çok temel bir fikirden doğdu. Kendi yaşadığım toplum nezdinde kendi hayat tecrübelerim çerçevesinde gözlemlediğim bir soruna çare olabilir miyim idi temel amacım.

O sorun ve o sorunu çözüme ulaştıracağını varsaydığım fikir ise şöyle özetlenebilir; Türkiye coğrafyasında her nedense sakatlığı bulunmayan, sakatlıkla doğrudan teması olmayan insanlar “sakat” ve “sakatlık” konularında her nedense çok ama çok olumsuz.

Bunu hayatın sona ermesinden bile daha kötü bir kader şeklinde tanımlayan çok fazla insana, buna dair çok fazla paylaşıma rastladım. Kendim de bu coğrafya içinde doğmuş, büyümüş ve bir farklılık olmaz ise bu coğrafya içinde ölecek sakat bir birey olarak 5, 10 sene öncesine kadar bu anlayışı doğru ve yerinde bir düşünce olarak benimsiyor idim.

Ve bundan sıyrıldığımda hissettiğim özgürlük hissine diğer sakat bireylerin de ulaşması amacı ile aslında bu programı düşledim. Yalnız sakat bireylerin değil diğer kesimin (onlara literatürde “ableist”, türkçe tercümesi ile (‘sağlamcı’ diyoruz) de bu, bence yanlış algıyı yeniden gözden geçirip düzeltmesi için de ana temasını, ‘Sağlamcı Zihniyete Kör Topal Bir Muhalefet’ olarak kurguladığım Sakat Muhabbet podcast ve radyo programını hayata geçirdim.

SİT DOWN (BAZI BAZI) REMEDY SHOW’UN ÜTOPYASI

Fikir, 2021 ortalarında filizlendi. İlk bir sene eşe dosta çevreme anlattım. Bu fikre gelen genel eleştiri, “Fikir güzel de, isim ‘Sakat Muhabbet’ olmasa mı?” şeklinde idi. Ve bu eleştiri benim başta tespit ettiğim sorunun ne kadar derin ve yaygın olduğunu her defasında daha bir kanıtladı bana.

Kendi kendini sürekli doğrulayan bir tez hissi uyandı bende ve bu his her geçen gün, her geçen programdan sonra güçlenmeye de devam ediyor.

Mart 2022’de Newslab Turkey Yerel Medya Projeleri Mini Hibe Çağrısı’nı bir arkadaşım benimle paylaştı. O dönem Kültürhane Mersin YouTube kanalında devam eden haftalık “Caretta Ekolojik Ahval” programıma destek olur diye bana ilettiğini aktarmıştı ama benim yeni bir fikrim vardı. Adı da Sakat Muhabbet idi.

Türkiye çapında İstanbul, Ankara ve İzmir dışından 15 yerel medya projesi için yapılan bu çağrıya ben de kabul edildim. İlk şaşkınlığı da orada, o anda yaşadım. O ana kadar Sakat Muhabbet; aklıma o güne kadar gelmiş ve hemen hemen hiçbiri hayata geçmemiş yüzlerce düşüncemden birisi idi. Ama o kabul çok şeyi değiştirdi benim kendi düşünce dünyamda.

23 Nisan-1 Mayıs 2022’de Sığacık’ta gerçekleşen atölyeye katıldım. Newslab Turkey atölyesi ardından o dönem bağımsız bir podcast olarak kurguladığım Sakat Muhabbet’in hayata geçmesi gerekiyordu. Hala kendime tam olarak güvenemediğim günler idi. (Devam edecek.)

Önemli Duyuru:

Türkiye genelinde hizmet sunumu açısından ölçek geliştirilmek üzere yapılacak çalışmada;
Özel eğitim öğretmenlerinden isteğimiz; Nörogelişimsel Bozuklukları Olan Bireylerin Uygunsuz Sosyocinsel Davranışlarını Yönetme Ölçeği ile öğretmenlerimizin görüşleri önem arz etmektedir.

Bu sayede standart bir ölçme aracı geliştirilerek öğretmenlerimizin işlerini kolaylaştırmak üzere yapılan bir çalışmadır. Katkılarınızı beklemekteyiz.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfK75DAZ9X9E7eOS_vQiU_iFynHnuF0nVDcU0qmeoD0HK0iw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0