Şimdi bu ne demek?
Küresel ve ulusal ekonomide gelişen olaylar ve bu olaylara karşı yapılan açıklamalar, yorumlar ve analizler ‘şimdi bu ne demek’, sorusunu sorduruyor. Gelin şaşırtıcı durumlara bakalım:
FED’İN AÇIKLAMALARIFED 28-29 Temmuz toplantı tutanaklarını açıkladı.1-İlk faiz artışı için uygun şartlar oluşmadı.2-Bazı komite üyeleri enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine ilişkin henüz kanıt göremediklerini beyan ettiler.3-Bir üye Temmuz’da faiz artırımına gidilmesi yönünde oy kullandı.Bu açıklamalardan sonra ‘şimdi bu ne demek’ sorusu aklınıza gelmiyor mu?- Bu söylenenler Eylül’de faiz artışı olma ihtimalini gösteriyor mu?- Enflasyon artışının yüzde 2 olması mı, beklenecek ?Yabancı kurum ve kuruluşlarının cümlelerini çözmek için sözlük gerekiyor.
BDDK BAŞKANI UMUTLU Başkan “kur artışları bankaları olumsuz etkilemeyecek” dedi. Sonra ilave etti: “Kısa zamanda hükümet kurulur, belirsizlikler ortadan kalkarsa, kurlardaki yükselme veya bir takım belirsizliklerin daha makul seviyeye geleceğine inanıyorum.”şimdi bu ne demek?1-Kur artışı önemli değil.2-Siyasi belirsizlik kalkarsa kurlar makul seviyeye gelir.Yani şu anda kur makul seviyede değil.
BEŞTEPE DANIŞMANLARI DA BİR ALEM!Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, kur artışının Türkiye ekonomisinde bir kriz işareti olmadığını belirtti.Şimdi bu ne demek?Hasta kalp krizi geçirmiş, şimdi de yüksek tansiyondan beyin kanaması geçiriyor.Cemil Ertem bir iktisat doktoru olarak Kasım 2014’de Star Gazetesi’nden kovulmuş. Ama Ekim 2011’de MÜSİAD en iyi ekonomi ödülünü almış. Ödüllü yazar başdanışman bizim bilmediğimiz bir şeyler söyleyerek ekonominin hasta olmadığını iddia ediyor.
REKABETÇİ KURA SELAMBaşdanışman doların 3 TL’ye gelmesini rekabetçi kurla açıklıyor. Oysa hocalarımız bize başdanışmanın dediği gibi öğretmediler.Bizim bildiğimiz rekabetçi kur şu:1-Enflasyona göre dengelenen kur2-Girdi maliyetleri de artarken fiyat tutturmama nedeniyle kur artışının yarattığı avantajını da yok etmeyen kur.Öte yandan rekabetçi kur için parite de önemli. Siz kuru artırırken ihracatınız da buna koşut artıyorsa rekabetçi kurdan söz etmek mümkün.
GELDİĞİMİZ NOKTABugün ihracatçının pazar sorunu var. Maliyetleri artmış ve kârları azalmış durumda. İhracatçılar alımlarını kredi ile finanse ediyorlar. Finansman maliyetleri yükselmiş ve bu artan maliyetler fiyatlara yansıtılamıyor.Siz bu gerçeklere rağmen neyle ölçütünüz de 3 TL’yi rekabetçi kur olarak ilan ediyorsunuz.Bu nedenle ‘şimdi bu ne demek!” Sorusunu soruyoruz. Aslında bu soruyu sorduran o kadar saçmalık var ki say say bitmez. Neyse yine de biz sözü başdanışmanlara bırakalım.