Şirince
Geçen gün Şirince'ye Matematik Köyü'ne gittim. Müjde Tönbekici, Sevan Nişanyan ve Ali Nesin'in yarattığı eserlere baktığınızda hayallerin sıra dışı biraz da çılgın insanlarca gerçeğe nasıl dönüştüğünü görüyorsunuz. Yıllardır Şirince'ye giderim. Her gidişimde Şirince'yi daha çok severim.
Bir kere Ali Nesin'in yarattığı Matematik Köyü'ne hayran olmamanız mümkün değil. Dünya çapında bir yer. Yapılan binaların mimarisi, otantik yapısı ve bilime adanmışlığın izleri insanı büyülüyor. Lise, lisans ve lisans üstü seviyedeki öğrencilere matematik, mantık, matematiksel ekonomi gibi dersler veriliyor. Bir disiplin içinde ama çağdaş bir anlayışla yapılan bu Köy'de gençlere çeşitli fırsatlar ve olanaklar sunuluyor. Bülent Arınç'a inat genç kızların kahkahaları köye bir renk getiriyor. Geleceğin pırıl pırıl gençleri insana umut veriyor.
AYKIRI OTEL
Ders vermek için Matematik Köyünde bulunan Bilgi Üniversitesi Rektörü Remzi Sanver ile konuşuyoruz. Yapılan bu köyün kamu yararı, matematik bilimine katkısı konusunda mutabık kalıyoruz. Rektör, Ali Nesin'in matematiği gençlere sevdirmede başrol oynadığını belirtiyor.
Ali Nesin de Aziz Nesin'in oğlu olarak aldığı iyi eğitimin karşılığını fazlası ile veriyor.
Sevan Nişanyan'ın eşi Müjde hanımla yaptığı Nişanyan Otelleri ise Şirince'nin dokusunun değişime uğramasında başrol oynamış. Taş duvarlar ve ilginç mimariye sahip bu oteli şimdilerde Müjde Tönbekici yönetiyor. Kurallar ve yasal düzenlemelerin eser yaratma ilhamını öldürdüğünü savunan aykırılıkları ile tanınan önemli bir entelektüel olan dünya ve siyasi görüşünü paylaşmadığımız Sevan Nişanyan'ın Şirince'ye olan sevgisi ve katkısı da yadsınamaz. Bu kadar yaratıcı ve çılgın bir insanının toplumsal düzen ve kurallara uyum göstermede keşke biraz kalender olsa diye hayıflanıyor ve eşi ile birlikte yaptığı eserlere imrenerek bakıyorsunuz.
MATEMATİK KÖYÜ'NE UĞRAYIN
Şirince İzmir Selçuk İlçesine 8 km uzaklıkta tarihi mimarisi olan çok güzel bir köy. 19. yüzyılda bir Rum Kasabası olan Şirince'ye Cumhuriyet kurulduktan sonra Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadiller buraya yerleştirilmiş.
Şirince bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma, ceviz ve kiraz yetiştirilir. Şarapları ile de tanınır.
Şirince otelleri 350 metre irtifada, bağlar ve şeftali bahçeleriyle örtülü harikulade bir çanağın içinde yer alır. Şirince kaldırımları, koca çınar ağaçları, Rum evleri, havası, suyu ile sizi kendine çeker.
Stonehouse Byipek Hotel, üllü Konakları, ırkınca Hotel, Konakları, Doktorun Evi, Markiz Konakları gibi sayamadığımız birçok önemli otelleri ve pansiyonları ile misafirlerini ağırlıyor.
Şirince köyü, Kuşadası'na 28 km, Efes'e 11 km. uzaklığı ile yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmekte.
Görmediyseniz gitmenizi, bu tarihi ve doğa cenneti olan köyü görmenizi tavsiye ederim. Ama Matematik Köyü'ne uğramayı da ihmal etmeyin. Ülkemizin çağdaşlaşması ve Ortaçağ karanlığından kurtulması için bilimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göreceksiniz...Aklın nelere kadir olduğunu bir kez daha yaşayacaksınız...