Siyaset ve FED dalgası piyasalara vuruyor

Sevgili dostlar merhaba,

Borsa İstanbul Salı günü (-0,25%) 191 puan düşerek, 77.643 puandan kapandı. İşlem hacmi 4.036.497.069 TL oldu.

BIST güne düşerek başladı, bir ara 77.280 puana kadar gerileyen borsa daha sonra gelen alımlarla toparlanarak 77.600 seviyesine yükseldi. Borsanın satışları karşılarken zorlanması hayra alamet bir durum değil. Başka bir ifade ile, geçen haftalarda da borsaya satışlar geliyordu ama borsa bunları alıp, birde üstüne fazladan alımlar yaparak kapanışı bir önceki güne göre hafif yukarıda yapabiliyordu yani talep arzı yenebiliyordu ama bugün arz, talebe baskın geldi.

Düşüş nedenlerini artık sizde ezberlediniz,

1-FED faiz artırımı beklentisi ve Moody’s not indirimi nedeni ile BIST’den çıkış oluyor,

2-Suriye gerilimine Irak’ın eklenmesi. Fırat’ın batısı derken, doğusunun da müdahaleye açılıyor olması,

2-Amerikada bilanço sezonunda büyük firmaların beklenenden daha az kar açıklaması ve FED beklentisi uluslararası borsaları düşürüyor.

Zaten %1,75'e vurmuş Amerikan on yıllık tahvillerine gelen talebe baktığımızda, yukarıdaki gerekçeler nedeni ile oranların yükselmiş olduğunu görüyoruz. Bu da düşüşün nedenini açıklıyor.

(Para ya tahvile, ya da borsaya girer. İkisi de güven vermez ise altına yönelir. Ekonomi canlı ise borsa, ekonomi sıkıntılı ise tahvil piyasası tercih edilir. Çünkü sıkıntılı ekonomide firmalar yeterli kar elde edemez ve buna bağlı kar payı dağıtamaz. Bu durumda hisse senedi alarak firmaya ortak olmak yerine tahvile girip faiz elde etmek daha mantıklı olur)

Baskılı günlerin bitmesi için bir hikayeye ihtiyacımız olduğunu dün de belirtmiştim. Bu hikaye oluşana dek, piyasa bir yükselirse, iki düşecek gibi duruyor.

Borsa İstanbul’da teknik görüntüye bakacak olursak tablo şöyle,

Borsanın son hareketlerinde momentum kaybı kendini gösteriyor. Bu bağlamda 77.300 seviyesi aşağıya doğru kırılırsa takip eden günlerde 75.800 puan seviyesi gündeme gelebilir. Güzel bir hikayenin varlığı ise yükselmeyi ilk etapta 78.500 seviyesine taşıyacaktır.

Amerikan doları Salı akşam saatlerinde 3,0857 TL, euro ise 3,4127 TL seviyesinden işlem görmekteydi. Amerikan dolarında değerlenme sadece bizim piyasamızda değil, uluslararası olarak da görülüyor. FED beklentisinin öncülük yaptığı yükselişe, iç siyasi gerginliklerin de eklenmesi, doları 15 Temmuz sonrası rekor seviye olan 3,10 TL seviyesine taşıyacak gibi gözüküyor.

Teknik görüntüye bakacak olursak,

Dolar yukarı hareketinde enerjiyi yurt dışındaki ve içindeki gelişmelerden alıyor. Daha sakin bir gündem olmadan inişin güç olduğu dolar 3,10 TL seviyesini test ederse, bu sürpriz olmayacak. Gerileme halinde ise 3,06 TL destek bölgemizdir.

Ons altın Salı akşam saatlerinde 1255 dolardan, gram altın ise 124,55 TL'den işlem görmekteydi. Ons altın Pazartesi gelen alımlarla 1265 dolara kadar yükselmişken Salı itibari ile tekrar geriledi. Bu gerilemenin nedeni önceki raporlarımızda belirttiğimiz gibi, sermayenin hisse senedi ya da altın yerine tahvile giriyor olmasıdır. Yani tahvil ve altın arasındaki ters yönlü ilişkinin hala devam etmesi altın fiyatına baskı yapmaktadır.

Ons altında teknik tabloya bakacak olursak,

Geri çekilmelerde 1250 dolar destek seviyemizdir. Bu desteğin kırılması fiyatı 1244 dolara getirecektir. Yükseliş durumunda 1266 dolar direnç bölgesidir.

Evren Devrim ZELYUT

Twitter: @evrendevrimz

Yasal Uyarı

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy Yönetim Şirketleri, Mevduat Kabul Etmeyen Bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.