Siyasiler bu kitabı mutlaka okumalı

Toplumsal ve siyasal gelişmeler devlet kavramının artık sadece bağımsızlıkla (independence) yetinemeyeceğini uluslararası alanda mutlaka dayanışma (interdependence) gerçeğini kabullenmelerini zorunlu kılmaktadır. Türkçemizde güzel bir söz vardır: Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Bu deyim uluslararası ilişkilerde de son derece geçerlidir. Devletler siyasi, ticari, hukuki ve toplumsal anlamda birbirlerine dayanmak zorundadır çünkü dünya öylesine gelişti ki artık hiçbir devlet tek başına yaşayarak, fil dişi kulesine çekilerek halkını mutlu edemez. Türkiye ortamını gözlediğimizde devleti yönetenlerin züccaciyeci dükkanına girmiş fil gibi, uluslararası ilişkilerde kırılmadık çanak çömlek bırakmadıkları ortada. İmam hatip kültürü ile devlet yönetmek demek bu kadar olabiliyor. Dindarlığın saflığı ile boyuna aldatılıyorlar ve dini unuttukları zamanlar komşularına kin kusan, dinin yasakladığı “öldürmeyin” emrine rağmen Ortadoğu’nun çöllerine kan kusan silahlar göndermekten çekinmiyorlar. Birilerinin bu imam hatip mezunlarına uluslararası ilişkilerin hukukunu mutlaka öğretmesi gerek yoksa bu ülkenin devlet olarak yalnızlığı daha da büyüyecek.

RONA AYBAY’IN KÖTÜ BİR HUYU VAR
Prof. Dr. Rona Aybay İstanbul Hukuk Fakültesi’nden sınıf arkadaşım. Ben yaşamımı işçi sınıfına adamayı o akademisyenliği seçti. Bir ara, Maltepe Üniversitesi’nden kovulmamdan önce onunla birlikte çalıştık. Rona hoca akdemik yaşamında çok değerli kitaplar yayınlamak gibi kötü bir huy edindi. Uluslararası Düzeyde Yasaların Çatışması, Yabancılar Hukuku, Hukuka Giriş, İnsan Hakları kitaplarından bazıları ve son olarak da İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan Kamusal Uluslararası Hukuk kitabını yayınladı. Hocanın bir başka kötü huyu da bu kitapların eş yazarı olarak eski asistanları ve öğrencilerini seçmesi. Böylece genç yoldaşlarının ellerinden tutarak onların bilim dünyasına adım atmalarına ve tanınmalarına katkıda bulunuyor. Bu son kitabının eş yazarı olarak da Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde bir süre birlikte çalıştığımız değerli genç bilim insanı Elif Oral’ı seçmiş. Her ikisini de bu başarılı çalışmalarından dolayı kutlarız. Genç bilim adamları için çok önemli olan bu Rona Aybay duruşunun başka hocalara da örnek olmasını dileriz. Rona hocanın bu son kitabı önemli bir ders kitabı olmasının ötesinde siyasilerin mutlaka okuması, öğrenmesi için çok önemli. Geçmiş deneyimlerinden biliyorum ki siyasilerin çoğunluğu TBMM’de parmak kaldırıp indirmenin ötesinde okumak, kendilerini yetiştirmek gibi alışkanlıkları olmayan kimselerdir.

ULUSLARARASI HUKUK NEDEN ÖNEMLİ
Kamusal Uluslararası Hukuk, uluslararası topluluk ortamında doğmuş bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalının temel görevi; uluslararası topluluk üyelerinin haklarını, sorumluluklarını, aralarındaki ilişkileri düzenlemek ve uyuşmazlıkları çözüme bağlamaktır. Uluslararası topluluğun üyeleri birbirleri ile çeşitli ilişkilere girmek ve bu ilişkileri kurarken bir takım temel hukuk kurallarına uymakla yükümlüdürler. Dün Esat dediğine bugün Eset diyemezsin. Uluslararası ilişkilerin yazılı olan ve olmayan kurallarını bilmek zorundasın. Bilmediğin ama uluslararası hukuka uymayan davranışlarını sürdürmekte ısrar ettiğin zaman uluslararası siyasetin yalnız adamı olursun ve yaşadığın, yaşamak zorunda olduğun uluslararası ortam seni dışlar. Tıpkı bugün olduğu gibi.

ULUSLARARASI HUKUKUN İÇERİĞİ
Kitabın çok zengin bir içeriği var. Devleti, devlet olmanın hukuksal sonuçlarını, ülkesini, denizlerini, hava sahasını, insan topluluğunu, uluslararası örgütlerle ilişkisini derinlemesine anlatıyor. Kitabın içeriği hem öğretiyor hem düşündürüyor. Bizim siyasilerin de hem öğrenmeye hem düşünmeye müthiş ihtiyaçları var. İşte bu kitap o kitap. Bu kitabı okuyan siyasiler Rona Aybay ve Elif Oral’a müteşekkir kalacaklardır, çünkü bu bilimsel çalışma onların karanlık dünyasının aydınlanmasına önemli katkılar sağlayacaktır.