Siz bakınca siyah ve Asyalı bir kadın mı görüyorsunuz

Kamala Harris’in Demokratların adayı olacağı aşağı yukarı kesin gibi.

Bir sürpriz mi?

Biden 2020’de “bu ulusun beklediği en kurumsal aday” olduğu için öne çıkmıştı. Ancak daha o zaman sağlığı nedeniyle, fiziki ve mental riskleri tartışılmıştı. Yerine Kamala Harris’in hazırlandığı, doğrudan seçilemeyeceği, ancak ihtiyaç dayattığında, son dakikada gelmesinin planlandığı bilgileri ortalıkta dolaştı.

Aynen tasarlandığı gibi oldu. Neden koskoca ABD, tükendiği çok açık belli olan, ne dediği değil de nerede tökezlediği, gafları konuşulan, artık alay konusu olan bir başkanda, Biden’da bu kadar ısrar etti. Bırakın dünyayı ve ABD’yi en kritik dönemde kendini bile yönetebilmekten aciz bir başkan… Zamanda öyle bir dönemece gelindi ki Partinin başka aday çıkarabilme şansı kalmadı. Yoksa dört-beş aday hazırlanıyordu.

Evet, artık karşımızda Demokrat Parti’yi yönetecek ilk siyah kadın ve ilk Asyalı Amerikalı!
Başkanlık yarışında!

ABD SEÇİMİ VE SİSTEMİN DEVAMI

ABD basınında “bu seçimin bir referandum olduğu, sistemin hâlâ çalışacağına güvenilebilir mi” sorusunun yanıtlanacağı yazılıyor ve ekleniyor:

“Bu, geçmişle değil; gelecekle ilgili bir soru…”

“Ne Biden ne de Trump geleceği temsil ediyor. Cumhuriyetçilerin stratejisinin çözümü geçici, aslında o kurumları yok etmek… İkisi de bu ülkeye yönelik tehditlere karşı koyabilecek adaylar değiller…”

“Bu seçim, Amerika için yalnızca değişik görüşlere sahip iki eşit aday arasındaki bir rekabet değil. Kral olmayı amaçlayan bir adam ile onun önünde duran parti arasındaki bir yarış. Demokratların bu noktada seçmenlerle yapması gereken tek konuşma, ikinci bir Trump başkanlığının bu ülkeyi bildiğimiz şekilde yeniden şekillendireceğidir.”

“Harris’in silik, yetersiz, inisiyatifsiz olup olmadığını, konuşmak için vakit çok geç. Ona 2020’de karar verecektiniz”…

İlginç olan Kamala Harris’in adaylığının öne çıkmasıyla bizim ekran güllerinin birden yorumları da değişiverdi.

Yüzlerine vurmadan geçsem içim rahat etmeyecek.

ADIM ADIM SANKİ BAŞKANLIĞA HAZIRLANMIŞ

Kim peki, bu Kamala Devi Harris?

Özel seçilmiş bir aday.

Sanki adım adım kaderi ilklerden çizilmiş.

Gelin birlikte izleyelim.

İki şanslı göçmenin kızı. ABD’de zorun zorunu başaran az sayıda iki şanslı.

Babası Donald Harris ekonomi profesörü, Jamaika kökenli. Annesi Shyamala Gopalan Hint kökenli bir onkolog hekim.

1986-Washington DC'nin tam ortasındaki siyahların kabul edildiği bir üniversitede, Howard Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve ekonomi bölümünü bitirdi. Daha sonra başkan yardımcısı seçilen ilk HBCU mezunu oldu.

1989- Kalifornia Hastings Üniversitesi'nde hukuk fakültesini bitirdi.
-Oakland'ın Alameda Bölgesi'nde bölge savcısı yardımcısı.

2004-San Francisco bölge savcısı ve 2011’de Kaliforniya başsavcılığına seçilen ilk siyahi Amerikalı, ilk kadın ve ilk Asyalı Amerikalı.

2014-Bir hukuk firmasında yönetici olan bir beyazla, Yahudi Doug Emhoff’la evlendi.

İLKLERİN KADINI

2017-Kaliforniya’dan ABD senatörü seçilen ilk ve ülke tarihinde de ikinci siyahi, ilk Hint kadın.

8 Ocak 2019-“The Truths We Hold: An American Journey” ve “Superheroes Are Everywhere” kitapları yayımlandı.

21 Ocak 2019- ABC televizyonunun "Günaydın Amerika" programına katıldığı sırada sosyal medyadan paylaştığı bir video ile başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

3 Aralık 2019 – Başkanlık kampanyasını sonlandırdı.

8 Mart 2020 – Biden’ı başkanlık için destekledi.

20 Ocak 2021'de ülkenin ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asyalı başkan yardımcısı olarak yemin etti.

28 Mayıs 2021 – ABD Deniz Harp Okulu'nda mezuniyet konuşması yapan ilk kadın.

19 Kasım 2021- Biden rutin bir kolonoskopi kontrolü için anestezi aldığı sırada geçici olarak yetkiyi Harris’e devrediyor. Harris, başkanlık yetkisine sahip ilk kadın oldu.

27 Mayıs 2023 - New York, West Point'teki ABD Askeri Akademisi'ndeki mezuniyet töreninde açılış konuşması yapan ilk kadın oldu.

14 Mart 2024 Minnesota’daki bir aile planlama kliniğini ziyaret etti. Kürtaj yapılan bir kurumu ziyaret eden ilk ABD başkan yardımcısı oldu.

BİDEN ABD’Yİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRMİŞ

E daha ne olsun…

İlahların basını, başlıkları hemen attı:

“Harris rüya gibi bir başlangıç yaptı ancak önündeki görev çok büyük”

“49 ABD Başkan yardımcısından sadece dördü Harris’in yaptığını başardı”

“Başkan Biden bir anda Amerika'yı yeniden şekillendirdi.

“Başkanlık yarışından çekilerek Demokratların Beyaz Saray'ı elinde tutabilme ve Kongre'nin kontrolü için güçlü bir şekilde rekabet edebilme şansını artırmış gibi görünüyor.

“Bir kadının dünyadaki en önemli kişi haline gelmesiyle sonuçlanabilecek tarihi bir süreci harekete geçirmiş olabilir; bu adım, dünya çapında cinsiyet kalıplarını yeniden şekillendirecek bir adımdır.”

ÇEKİN ELİNİZİ KADINLARIMIZDAN

Hah, işte ağızlardaki bakla bu.
Her zaman bu kadın sorunlarının çözümünde “kadın olsun, çamurdan olsun” sınıflar üstü ve içeriğinden kopuk anlayışın karşısında olmuşuzdur. Ve de önemli tehlike olarak görmüşüzdür.

İşte buyurun size çarpıcı bir örneği.
Kitleleri yönlendirmek için nasıl da kullanılabiliniyor.
Bunu Hillary Clinton zamanında da çok tartışmıştık.

ABD ESKİ ABD DEĞİL AMA BİZİM GİBİ DE DEĞİL

Elbette ABD toplumunun değişiklik talebi var ve eskisi gibi değil. Dünyada değişen dengeler, çok kutuplu dünyaya geçiş bütün taşları yerinden oynattı. Küresel salgın da büyük sarsıntılara yol açtı, bazı yen içinde kalan gerçekleri su yüzüne çıkardı. Filistin gösterileri önemli işaretlerdir. ABD eski ABD değil. Ama bizim gibi de değil.

“Ekonomi için şimdilik en iyi korumacı başkan” başlıkları da atılıyor.
Seçimler her zamankinden farklı olacak.
Dış politika tartışılıyor.
Türkiye’deki iktidarın bileşimi bile gündeme geliyor.

Bizim buradaki TV yorumcularının havası nasıl değişti gördünüz değil mi… Herkes birden kanka oldu Kamala’yla…

İki gün önce yerin dibine batırırken Harris’i aman efendim, kadın ve siyah ve o da yetmiyor yükselen Asya filan deyip duruyordu bu Vatan Partisi ve üreticilerimiz, sanayicilerimiz… alın size Asyalı bir ABD başkanı.

KALİFORNİYA KIZI

Harris de ABD’nin zenginlerine sesleniyor bir “Kaliforniya kızı” olarak:

"Bu gece, partimizin adayı olmak için gereken geniş desteği elde ettiğim için gururluyum ve bir Kaliforniya kızı olarak, memleketimin delegasyonunun kampanyamızı zirveye taşımasına yardımcı olmasından gurur duyuyorum. Yakında adaylığı resmen kabul etmeyi dört gözle bekliyorum…

"Önümüzdeki birkaç ay içinde, Amerikalılarla tehlikede olan her şey hakkında konuşmak için ülke çapında seyahat edeceğim. Partimizi birleştirmeyi, ulusumuzu birleştirmeyi ve Kasım ayında Donald Trump'ı yenmeyi tamamen amaçlıyorum," dedi.

Biden'ın kararının aynı zamanda “Amerikan siyasetinde nesiller arası bir geçişe de işaret ettiği” şeklinde yorumlar yapılıyor.

Başkan John F. Kennedy, 1961'deki göreve başlama konuşmasında meşalenin en büyük nesle geçmesini kutlamıştı. Sonra, 1993'te Bill Clinton, baby boomer'lar (İkinci Dünya Savaşı ile soğuk savaş arasındaki dönemde doğanlar) için iktidarı talep etmişti.

Meşale şimdi bir kez daha yeni bir nesil Amerikalıya geçecekmiş...
ABD başkanları; Washington, DC sakinlerinin hiç duymamış olabileceği, dünyanın geniş ve uzak bölgelerini etkileme biçimleri açısından en önemliymiş.
Franklin Roosevelt, Ronald Reagan veya Lyndon Johnson'ın başkanlıkları gibi…

Amerika vizyonuna sahip insanları heyecanlandıracak, daha fazla seçmeni Trump’ın hukukun üstünlüğü, demokrasi, özgürlük gibi konularda Amerikan yaşam tarzına düşmanlığı nedeniyle başkanlık için uygun olmadığına ikna edecek zekâya ve siyasi yeteneğe sahip cesur bir aday gerekiyormuş.

CESUR ADAYDAN BİZİM PAYIMIZA DÜŞÜCEKLER

İşte Trump’ı yenecek o cesur aday bulunmuş.

Bir kadın eliyle dünyada yeniden terör estirecekler!

Hem siyah, hem Asyalı!

Hem de kocası bir Yahudi ve beyaz.

Oh ne âlâ canımızı acıtmadan mı olacak bu kez… Hatırlayın Siyah bir başkan oldu diye benim temiz kalpli Karslı köylüm Obama seçilince kurban kesmişti.
Hey gidi günler!

PKK bir taraftan, DEM ve CHP ve FETÖ ortaklığı bir taraftan… daha nereye kadar…

Trump, “ben seçilmezsem dünya savaşı çıkar” demesinin anlamı biraz da bu. Tehlikeyi herkes açık açık söylüyor.

Biz de göreceğiz!
Sorumluluk hepimizin omuzlarında.