Sosyal kulüplerin misyonu

Sosyal kulüp dernekleri üyelerinin sosyal, sportif, kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulur ve faaliyet gösterirler.

Sahip oldukları ve Hazine’den kiraladıkları yerlerde kurdukları tesislerde derneklerin anayasası kabul edeceğimiz tüzüklerine uygun faaliyetlerini sürdürmeye çalışırlar.

Bütçe kaynakları temel olarak üye giriş ödentisi, yıllık ücret ödentisi ve iktisadi faaliyetlerinden sağladıkları hasılattan oluşur. Bağış ve yardımlar ve sponsorluk gelirleri de önemli bir kaynak seçeneğidir.

Kulüplerin temel misyonu, üyelerine bekledikleri sosyal ihtiyacı karşılamak, aynı zamanda üyeler arasında sevgi ve saygıya dayanan bir dayanışma sağlayarak sosyal topluma katkı sunmaktır.

Gel gör ki günümüzde tanınmış ve önemli kulüpler başta olmak üzere çoğu kulüpte bu saydığımız misyon tamamen kaybolmuş ve bu kulüpler sıradanlaşmıştır.

KİŞİSEL İHTİRASLAR ÖNDEDİR

Bu kulüplerin yönetiminde olmak isteyen çoğu kişi yukarıda sağladığımız misyonla hareket etmekten ziyade kişisel maddi ve manevi çıkarlar elde etmek için birbirleriyle didişip dururlar.

Çünkü kulüp başkanlığı ve yönetim organlarında olmak kişilere çevre ve önemli kişi ve kurumlarla ilişki kurma olanağı verir. Açılmayan kapılar bu unvanlarla açılır. Kişisel ticari faaliyetlerde yaşanan sorunlar kulübün prestiji sayesinde çözülür. Önemli iş geliştirme ve projeler dernek-kulüp zemininde çok verimli yapılır.

KULÜPLER YOLSUZLUĞA ELVERİŞLİDİR

Sosyal kulüplerde çok ciddi mal ve hizmet alımları yapılır. Tesisler onarılır ve yeni tesisler yapılır. Bütün bu faaliyetler ciddi bir para hareketi demektir. Kişisel çıkarını önde tutanların bu para hareketinden yararlanma olanağı çoktur. Mal ve hizmet alımına karar verenler genellikle bu elverişli ortamdan maddi ve manevi olarak yararlanırlar.

DEDİKODU MERKEZLERİ

Sosyal kulüpler üyelerinin birbirini çekiştirdiği kulüpler haline gelmiştir. Kimse kimseyi beğenmez. Hiç kimse kulüp faaliyetlerinden tam olarak memnun olmaz. Devamlı kusur arar. ‘Ben olsam şöyle yapardım’ ile başlayan cümleleri çok duyarsınız.

Ülke meselelerine çözüm aranacağı ve sosyal sorumluluk anlamında projelerin tartışıldığı dolu dolu sohbetler yerine içi boş dedikodu dolu sohbetler bu kulüplerde masalarda oturanların baş konuğudur.

Gençlerimiz, canlarımız vatanın bekası için can verirken eğlencelerden fedakârlık yapılmaz.

KULÜPLERİN SOSYAL SORUMLULUĞU

Kulüpler üye sayısı ve niteliği bakımından birçok sosyal sorumluluk üstelenebilirler. Örneğin teknik okullar açabilir, araştırma enstitüleri kurabilir, eğitim alanında birçok projeler gerçekleştirebilirler.

Ama kamu hizmeti de sayılabilecek sosyal sorumluluk faaliyetlerinden ziyade eğlenmeye odaklı faaliyetler ön plandadır. Bunun böyle devam etmesi halinde kulüplerin eriyip gitmesi ve misyonlarını tamamlamaları kaçınılmazdır.

GENÇLER VE KADINLAR

Sosyal kulüplerin en büyük sorunlarından biri yönetim organlarında yaşını başını almış insanların çoğunlukta olması. Gençlere ve kadınlara yeterli yol verilmez. Oysa ülkemizin ve bu tür kulüplerinin geleceğini belirleyecek gençler ve kadınlardır.

Sosyal kulüp organlarının sürekli aynı isimlerden oluşması bıkkınlık vermektedir. Heyecanları kaybolmuş yaşını başını almış insanlar deneyimli ve değerli insanlar olsalar da artık yerlerini gençlere bırakması gerekiyor ama bırakmazlar ve büyük bir yarış içine girerler.

SON SÖZ

Misyonunda sosyal sorumluluk ve toplumsal meselelere katkı olmayan, huzur evlerine veya emekli lokallerine ve eğlence mekanlarına dönüşmüş sosyal kulüpler için son sahnenin oynandığını ve perdenin kapanmak üzere olduğunu hatırlatmak isteriz.