STING ile metastazın önlenmesi

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi araştırmacıları, STING hücresel sinyal yolağının, uyuyan kanser hücrelerinin birincil bir tümörden kaçtıktan sonra agresif tümörlere ilerlemesini önlemede önemli bir rol oynadığını keşfettiler.

Bulgular Nature'da "STING, akciğer adenokarsinomunda uykuda olan metastazın yeniden aktivasyonunu inhibe eder" başlığıyla yayımlandı.

Araştırmacılar, "Metastazın sıklıkla, bir birincil tümörün görünüşte başarılı bir şekilde tedavisinden sonra uykuda kalan yayılmış kanser hücrelerinden geliştiğine" dikkat çekti. Bu hücreler, bağışıklıktan kaçan sakin bir durum ile bağışıklık aracılı eliminasyona yatkın proliferatif bir durum arasında gidip gelir. Yeniden uyanmış metastatik hücrelerin temizlenmesi ve bu sürecin hastalarda rezidüel hastalığı ortadan kaldırmak için terapötik olarak nasıl etkinleştirilebileceği hakkında çok az şey bilinmekte... Araştırmacılar burada uykudan çıkış sırasında bağışıklık reaktivitesinin kanser hücresi intrinsik (içsel) belirleyicilerini belirlemek için sessiz akciğer adenokarsinomu metastazı modelleri kullanıyor. Tümörün içsel bağışıklık düzenleyicilerinin genetik taramaları, interferon genlerinin uyarıcısı STING’i ‘metastatik salgının baskılayıcısı’ olarak tanımladı.

METASTAZA KARŞI BASKILAYICI

Massagué Laboratuvarı kıdemli araştırmacılarından ve çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Jing Hu, araştırmacıların kanser geliştikten sonra, ancak vücudun yeni bölümlerinde başarılı bir şekilde yer edinemeden önce hastalığin daha erken aşamalara odaklanıldığını belirtti.

Araştırma ekibi, akciğer kanserinden erken evre metastaz fare modelleri kullanarak, konakçının bağışıklık sistemi ile etkileşimler için önemli olan tümör hücrelerindeki genlerin aktivitesine bakmak için genetik bir tarama yaptılar. Bunun sonucunda STING yolunu metastatik salgınların baskılayıcısı olarak tanımladılar.

Dr. Hu, bu durumun araştırmacılar için çok anlamlı olduğuna, çünkü STING sinyalinin, virüsler veya kanser mutasyonları tarafından hasta edilen hücrelere karşı bir bağışıklık tepkisini tetiklemek için önemli olduğunun bilindiğini vurguladı. Araştırmacılar ayrıca STING ifadesinin metastazın farklı aşamalarında değiştiğini de bulmuşlardi.

Bilim insanları, agresif metastatik hücrelerde STING sinyalini yapay olarak artırdıklarında, doğal öldürücü hücreler ve T hücreleri gibi daha fazla bağışıklık savunucusunu uyardılar. Bilim insanları, önemli bağışıklık hücrelerine sahip olmayan farelerde STING'i etkinleştirdiklerinde, metastaz hala gelişti.

Çalışma ekibi ayrıca, metastazın hareketsiz uyku aşaması sırasında STING aktivitesini baskılamada sinyal molekülü TGF-beta için yeni bir rol belirledi.

KLİNİK UYGULAMA İÇİN ERKEN

Dr. Hu, "Metastazın erken aşamalarında, STING agonistlerinin daha iyi bir etkiye sahip olabileceğini" vurgulayarak sözlerini "Bu noktada, tümörün henüz kendisi için bağışıklıktan kaçan bir mikro ortam oluşturmadığını ve tümör hücrelerinin içindeki STING sinyalinin daha yüksek olacağını" belirterek biitirdi.

Araştırmacılar, erken evre hastalığı olan hastalarda mikrometastazların yeni keşfedilen güvenlik açıklarını hedef alan bir klinik çalışma geliştirmek için klinisyenlerle işbirliği yapmayı umuyor.

Massagué laboratuvarı, STING agonistlerinin kalan metastatik hücreleri yok etme yeteneğini keşfetmeye devam ediyor. Açıklamada, "Bu yeni bulguların klinikte uygulanmasından önce yapılacak çok iş olduğu" vurgulandı. Ancak bu çabalar bir gün metastazdan kaynaklanan çok daha fazla kanser ölümünü önleyebileceğimiz  günlere yaklaştırması  açısından önemli.

Orijinal makale erişim sayfası: https://www.nature.com/articles/s41586-023-05880-5