‘Stratejik ham maddelerin ihracatını önlemek lazım’

ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Türk sanayisi ve ihracatına yönelik yeni bir strateji çizilmesi gerektiğini söyledi. Önceki akşam bir grup gazeteci ile düzenlediği sohbet toplantısında görüşlerini aktaran Turhan, Kovid salgını sırasında ve sonrasında yaşanan küresel tedarik krizine atıf yaparak, Türkiye'nin stratejik ham maddelerin ihracatını önlemesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi: “Sektörde kullanılan ham madde üretiminin yeterli olmaması, bu bağlamda özellikle daha pahalıya ithal edilip daha ucuza ihraç edilen hurdaların ihracatının yasaklanması veya kısıtlanması gerektiğini düşünüyoruz.”

Ülkede ihtiyaç varken yerli ham maddenin yurt dışına satılması yüzünden sanayicinin bu ürünleri tedarik etmek için ithalata yönelmek zorunda kaldığını kaydeden Turhan, “Armatür sektörü olarak ana ham madde sanayicilerimiz bakır ve pirinç sektörleri ile bir sektör toplantısı yaptık. Bunları sürdüreceğiz.” dedi.

YERLİ MALI TERCİH EDELİM

Yakın zamanda ilan edilen ve bundan sonra da yapılacak olan toplu konut projeleri için tedarik edilen tüm malzemelerde ve armatürlerde yüzde 100 yerli ve milli şartı getirilmesini talep eden ARMATÜR Derneği Başkanı Turhan, "Ülkemizin değer yaratan firmalarına öncelik verilmeli ve pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Elini taşın altına koyan üretici firmalarımıza öncelik verilmelidir. Böylelikle milli projelerimiz çok daha anlam kazanacaktır." diye konuştu. Turhan sektörün 4 milyar dolar ihracatı olduğunu buna karşılık bir o kadar da ithalat yapıldığını not etti.

BOŞ ARAZİYİ SANAYİYE VERİN!

Sanayicinim yatırım yapmasının önündeki en büyük engelin arsa ve inşaat maliyetleri olduğunu ifade eden Turhan, “Alt yapısı hazır, ulaşım ve çalışan bulmada zorlanmadığımız, arazinin devlet tarafından temin edildiği yerlere ihtiyaç var. Araziye ve binaya o kadar para ayırmamalı, sermayemiz doğrudan teknolojiye ve çalışanlara gitmelidir. Sanayicinin arazi ve bina sorununun çözülmesi için devletimizin desteği ile TOKİ ile iş birliği yapılabilir ve buna benzer projeler üretilerek kapasitelerimizin büyümesine olanak sağlanabilir. Devletin elinde çok büyük milyon metrekare arazi var bunların sanayiye aktarılması gerekiyor. Ulusal sanayi bölge çalışması yapılmalı. Cumhurbaşkanlığı manifestosunda bu var. Ama henüz bir aksiyon alınamadı. Ama tam da bugün bunları konuşmamız gerekiyor.” mesajları verdi.

500 MİLYAR DOLAR BÖYLE ZOR

Türkiye'nin ihracatla ilgili sıkıntılarının artmaya başladığını anlatan ARMATÜR Derneği Başkanı, “Ana sektörlerde düşüş başladı. İhracatın önünü açacak sanayi politikalarına ihtiyaç var. Mevcut yapıyla 500 milyar dolar olmaz. 250'ye geldik bunu geçmek için de bir şeyleri değiştirmek lazım.

Yok yüksek dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle ilişkileri gözden geçirmeliyiz. Dengeli ithalat ve ihracat üzerine konuşmamız gerekiyor. Çok ciddi destekler de sağlanıyor ama bunlar daha fazla olmalı. İhracat 250 milyarda kalsın, milli gelir aynı kalsın dersek bu destek ve kaynaklar yeterli ama biz büyümek istiyoruz, bunun için daha çok kaynak gerekiyor. Almanya gibi ülkelerde devlet garantör oluyor bu modele bakılabilir. Bir de kredi kuruluşlarının haksızca ve siyasi nedenlerle düşürdüğü kredi notumuzu yeniden artırmak için çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

DIŞ POLİTİKADAN MEMNUN

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi enerji zengini ülkelerden önemli yatırım haberlerinin gelmeye başladığına da dikkat çeken Turhan, ayrıca "Milyonlarca hatta milyarlarca dolarlık varlığını zararına satarak uluslararası şirketlerin Rusya’dan çekilmesi, Türk şirketleri ve Türkiye için bir fırsat oluşturuyor. Uluslararası şirketlerin yatırım yapabileceği, güçlü ülke konumunda tek devlet Türkiye Cumhuriyetidir. Onların Türkiye’ye gelmesi için ikna turları yapılmalı. Bu konuda yeni stratejiler oluşturmak durumundayız." görüşünü dile getirdi.

Tevkifat ve KDV konusunun kangren haline geldiğini savunan Turhan, KDV sisteminin baştan aşağı değişmesi gerektiğini öne sürdü.