Tahıl faydalıdır, buğdaydan, yulaftan, pirinçten korkmayın!

Ne yiyeceğimize kendimiz değil üretici firmalar karar veriyor. Birlikler kurarak güçlenen büyük şirketler yazılı ve görsel basını kullanarak ürünlerinin sağlıklı olduğu imajını yayıyor, sizi pahalı ürünlerine yönlendiriyorlar. Farkındaysanız son derecede ucuz ve besleyici olan tahılı daha az tüketir olduk çünkü ekmeğin insanı aptallaştıracağına inandırıldık, yulaf yemiyoruz çünkü bize hayvan yemi olduğu öğretiliyor, pirinç yemiyoruz çünkü bizi şişmanlattığına inandırıldık. Bu arada bütün Çin'in pirinç yediği halde şişmanlık oranının gayet düşük olduğu aklımıza gelmiyor.

Türkiye bir tarım ülkesidir. Devletin tarım ürünlerinde kendi kendimize yetecek üretimi sağlamak için tedbir alması, teşviklerle üreticiyi cesaretlendirmesi şarttır. İşlenmemiş (tam tahıl) olması kaydıyla tüm tahıllar hem vitamin hem protein hem de antioksidanlar açısından son derece zengidir. Tam tahıl tüketen kişilerde hem tansiyon daha düşük olur hem de kalp damar hastalığı görülme riski azalır (1). Tek yapmamız gereken işlenmiş tahılla işlenmemiş tahıl arasındaki farkı bilmek, ekmekte tam buğday unu kullanmak, pilav yaparken beyaz pirinci değil kepekli pirinci tercih etmek, işlenmiş yulaf unu değil kepeğiyle birlikte yulaf ezmesi yemektir.

Tahılların kof yiyecekler değil faydalı besinler olduğunu görmek için bir orta boy yumurtayı 4 kaşık yulafla karşılaştırmak yeterlidir. Yumurtada sadece threonin, lysine ve methionin yulaftan fazla bulunurken diğer amino asitlerin hepsi yulafta yumurtadan daha fazladır. Toplam protein miktarı bir orta boy yumurtada 6 gram iken 4 kaşık yulaf yediğinizde 8.14 gram protein alırsınız. Bu açıdan kas gücüyle çalışan işçi kardeşlerimizin, vücut geliştirme sporu ile uğraşan gençlerin yulafı ihmal etmemelerini tavsiye ederim.

Yulaf yalnız amino asit değil mineraller açısından da daha zengindir. Yumurtanın açık ara önde olduğu tek mineral insan vücuduna zararlı olan sodyumdur.

Dostlarım, işlenmiş, kepeği ayrılmış, paketlenmiş yiyeceklerden uzak durun. Tam tahılların hepsi, tam buğday unu, çavdar, arpa, kepekli pirinç ve yulaf sağlığınızın bekçisidir.

KAHVALTIDA SOĞUK YULAF EZMESİ TARİFİ

6 kaşık yulaf ezmesi (miktarı doyma derecenize göre artırıp azaltabilirsiniz)

1 kaşık buğday kepeği (şart değil, varsa ilave edin)

1 dolu çorba kaşık çekirdeksiz kuru üzüm

½ doğranmış muz, elma veya bir başka meyve

1 çorba kaşığı kuru dut

1 tatlı kaşığı çekilmiş keten tohumu

1 çay kaşığı tarçın

1 çorba kaşığı kabak çekirdeği

½ bardak soya sütü veya taze sıkılmış meyve suyu. Ben kolay bulunması açısından portakal suyunu tercih ediyorum, havuç, elma veya taze sıkılmış başka bir meyve suyu olabilir.

Yapılışı:

Bir kabın içine tüm malzemeleri koyun, en son soya sütünü veya meyve (veya sebze) suyunu ilave edip bekletmeden yiyin.

(1) Kirwan JP, Malin SK, Scelsi AR, et al. A whole-grain diet reduces cardiovascular risk factors in overweight and obese adults: a randomized controlled trial. J Nutr. Published online October 19, 2016.