Tahmin 2025: Kükreyen mi yoksa donuk mı?

2025'te dünya ekonomisine ve başlıca ülkelere ne olacağına dair bazı tahminler yapmanın zamanı geldi. Birçok kişi bu tür tahminler yapmanın zaman kaybı olduğunu düşünür çünkü bu tahminler hiçbir zaman doğru çıkmaz ve çoğu zaman tam tersi olur. Elbette, ekonomileri yönlendiren birçok değişken göz önüne alındığında, tahminler hatalarla doludur. Hava tahminleri yapmak hala zordur ve meteorologlar insan eylemleriyle değil (en azından doğrudan) fiziksel olaylarla ilgilenmektedir. Bununla birlikte, üç gün sonrasına kadar olan hava tahminleri artık oldukça doğru. Ve uzun vadeli iklim değişikliği tahminleri de son birkaç on yıldır büyük ölçüde doğru çıkmaktadır. Dolayısıyla, ekonominin bir bilim (sosyal bilim de olsa) olduğunu düşünürsek ki ben öyle düşünüyorum, o zaman tahminlerde bulunmak (uzun ve kısa) ekonomideki teorileri ve kanıtları test etmenin de bir parçasıdır. 2024 tahmini için bir yazımda şöyle demiştim: "Özetle, 2024 çoğu ülke için ekonomik büyümenin yavaşladığı ve muhtemelen Avrupa, Latin Amerika ve Asya'da daha fazla durgunluğa girildiği bir yıl olacak gibi görünüyor. Küresel güney olarak adlandırılan ve satacak enerji ya da madeni olmayan ülkelerdeki borç krizi daha da kötüleşecek. Dolayısıyla ABD bu yıl da bir çöküşten kaçınsa bile, bu dünyadaki çoğu insan için 'yumuşak iniş' gibi hissettirmeyecek." Sanırım bu genel olarak doğru çıktı (bir değişiklik için!).

SEÇİMLER YILI

2024 seçimler yılı oldu. Dünya nüfusunun yüzde 41'ini kapsayan ve küresel GSYH'nin yüzde 42'sini temsil eden 40 ulusal seçim vardı. Bunların sonuçlarına ilişkin tahminlerim de oldukça isabetliydi. En önemlisi olan ABD başkanlık seçimleriyle ilgili olarak şunları söyledim: "Kimin kazanacağı, Biden'ın yeniden aday olup olmayacağı ya da Trump veya Biden'ın bir dönem daha görev yapıp yapmayacağı konusunda kesin bir şey yok." Yani çok net değil ama en azından yanlış da değil. Biden aday olmadı, Trump kazandı (halk oylamasında kıl payı) ve tam dönem görev yapıp yapmayacağını bilmiyoruz. Diğer seçimlerin sonuçları çok daha kolay tahmin edildi: İngiltere, Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Tayvan, Güney Afrika tahmin edildiği gibi çıktı. Sürprizler ise Sri Lanka'da sol bir partinin zaferi ve Fransa'daki erken seçimde solun en büyük parti olarak zaferi oldu. Neredeyse her yerde, görevdeki hükümetler oy oranlarını kaybetti ve/veya yenilgiye uğradı; ve seçime katılım oranı düşerek vatandaşların tüm ana akım siyasi partilere karşı hayal kırıklığını ortaya koydu. Bu eğilimin 2025 yılında Almanya, Kanada, Avustralya, Çek Cumhuriyeti ve Norveç'te ve Latin Amerika'da (Ekvator, Şili ve Bolivya) yapılacak seçimlerde de devam etmesi muhtemeldir.

DURGUN EKONOMİLER

Peki ya ekonomi? 2024 yılı, GSYH bazında ölçüldüğünde, en büyük yedi kapitalist ekonomiden altısının durgunluk ya da düpedüz resesyon içinde olmasıyla sona erdi. Kişi başına düşen GSYH'ye göre ölçüldüğünde ise G7 ekonomileri arasında en iyi performansa sahip olan ABD'nin bile durumu pek iyi değilken, geri kalanların hepsi en iyi ihtimalle durgunluk içindeydi. Bunun nedeni doğumlar ve ölümler yoluyla nüfusun artması değil, net göçtü. Göç, 2024 yılında ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Kanada'da işgücünü ve ulusal üretimi artırdı. 2008-9'daki Büyük Durgunluk'tan sonra başlayan uzun depresyon, 2020'deki pandemi çöküşünden sonra yeniden başladı ve 2024'te de devam etti.

Dünya Bankası, dünyadaki çoğu insan için durumun iç karartıcı bir tablosunu sundu. 2024 yılında, "Küresel aşırı yoksulluğun azaltılması neredeyse durma noktasına geldi ve 2020-30 kayıp bir on yıl olacak." Yaklaşık 3,5 milyar insan günde 6,85 doların altında bir gelirle yaşamaktadır ki bu yoksulluk sınırı dünya nüfusunun dörtte üçüne ev sahipliği yapan orta gelirli ülkeler için daha uygundur. "Ciddi adımlar atılmadığı takdirde, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması on yıllar, dünyanın neredeyse yarısı için tanımlandığı şekliyle yoksulluğun ortadan kaldırılması ise bir yüzyıldan fazla sürebilir." Küresel ısınmanın kontrol altına alınması konusunda çok az ilerleme kaydedilmesiyle birlikte, "1,2 milyar insan iklimle ilgili tehlikelerle ve yüksek kırılganlıkla karşı karşıya kalırken, Güney Asya ve Sahra Altı Afrika en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor."

Bir de “gelişmekte olan ülkeler” olarak adlandırılan ülkelerin borç yükü var ki, 2024 yılında daha da kötüleşeceğini iddia etmiştim. Yine Dünya Bankası: "Kovid-19 salgını tüm gelişmekte olan ülkelerin borç yükünü keskin bir şekilde artırdı ve bunu takiben küresel faiz oranlarındaki artış, birçok ülkenin yeniden ayağa kalkmasını zorlaştırdı. 2023 yılı sonunda, düşük ve orta gelirli ülkelerin toplam dış borcu 2020 yılına göre yüzde 8'lik bir artışla 8,8 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Gelişmekte olan ülkeler için faiz ödemeleri neredeyse üçte bir oranında artarak 406 milyar dolara yükseldi ve bu da ülkelere sağlık, eğitim ve çevre gibi kritik alanlara yatırım yapmak için daha az fon bıraktı."

GELİR EŞİTSİZLİĞİ

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024 yılında çalışan insanların çoğunun enflasyon hesaba katıldıktan sonra ücretlerinde azalma olduğunu ya da hiç iyileşme olmadığını ve bu durumun 2025 yılında da pek düzelmeyeceğini ortaya koymuştur. Reel ücretler dünyanın pek çok yerinde salgın öncesi seviyelerinin altında kalmaya devam ediyor. Ve dünyanın en iyi ve en kötü ücret alan çalışanları arasındaki kazanç uçurumu genişliğini koruyor. ILO, 2021 yılında (satın alma gücüne göre ayarlanmış) çalışanların en alttaki yüzde 10'unun ayda 250 dolar, en üstteki yüzde 10'unun ise tam zamanlı çalışma karşılığında ayda 4.199 dolar kazandığını hesaplamıştır. "Bu, düşük gelirli ülkelerdeki medyan ücretlinin satın alma gücünün, yüksek gelirli ülkelerdeki medyan ücretlinin satın alma gücünün yaklaşık yüzde 6'sı olduğu anlamına gelmektedir." Küresel olarak, çalışanların en düşük ücretli yüzde 10'u toplam ücretlerin sadece yüzde 0,5'ini kazanırken, en yüksek ücretli yüzde 10'luk kesim küresel ücret faturasının yüzde 38'ini aldı. 2024'ün ilk yarısında, reel ücretler Almanya, Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık'ın yanı sıra Japonya ve Güney Kore'de pandemi öncesi 2019 yılına göre daha düşük kaldı. ABD'de reel ücretler sadece yüzde 1,4 oranında artmıştır. Gerçekten de İngiltere, Japonya ve İtalya gibi bazı ülkelerde reel ücretler, Büyük Durgunluk yılı olan 2008'de kaydedilen seviyelerin altında kalmaya devam ediyor! Buna karşın Çin'de reel ücretler 2019'a göre yüzde 27 artarken Brezilya'da da büyük bir artış kaydedildi.

Dünya Eşitsizlik Laboratuarı, küresel gelir ve servet eşitsizliğine ilişkin son tahminini güncelledi. ABD, milli gelirin yüzde 21'inin en zengin yüzde 1'lik kesime gitmesiyle OECD'nin en eşitsiz ülkesi konumunda; bu oran Meksika'dakiyle (yüzde 21) aynı ve Güney Afrika'dakinden (yüzde 19) biraz daha fazla. Milyarlarca insanın reel gelirleri durgun seyrederken ya da çok az artarken, süper zenginlerin gelirleri ve servetleri rekor bir hızla arttı. ABD borsası yeni zirvelere ulaştı ve Elon Musk ve Jeff Bezos gibi ABD'li oligarklar net servetlerinin milyarlarca dolar artarak yeni acayip zirvelere ulaştığını gördü.

BÜYÜMEDEKİ ZAYIFLIK

2024 yılında ABD ekonomisi reel GSYH'de yaklaşık yüzde 2,5 oranında büyüyerek ABD'nin “istisnailiği” imajını yarattı: güçlü bir ekonomi, güçlü bir dolar, fosil yakıt ve yapay zeka odaklı büyüme. ABD ekonomisinin bu şekilde devam edeceğinden o kadar eminler ki, dünyanın en büyük yatırım fonu BlackRock, 2025 tahmininde "kapitalizmde patlama ve çöküş döngülerinin sona erdiğini" düşünüyor. BlackRock, dünya ekonomisinin şu anda net sıfır karbon emisyonuna geçiş, jeopolitik parçalanma, demografik eğilimler, finansın dijitalleşmesi ve yapay zeka dahil olmak üzere beş yeni "mega gücün" ortaya çıkmasıyla tamamen "yeniden şekillenme" sürecinde olduğuna inanıyor. Görünüşe göre bu, küresel ekonominin yüzyıllardır piyasaların patlama ve çöküş döngülerinden geçtiğini gören "tarihsel eğilimlerden" kopacağı anlamına geliyor. BlackRock'ın iyimserliği, 2024'te yararlandıkları finansal varlık fiyatlarındaki büyük artışlar göz önüne alındığında pek de şaşırtıcı değil.