Tapuda dublör, sınavda joker sahteciliği bitirecek

Ülkemizde ve dünyada hemen her dönem sahte kimliklerle yapılan dolandırıcılık faaliyetlerine denk geliyoruz. Vatandaşların kimlik bilgileri kullanılarak adlarına telefon hattı, banka hesabı vd. açılarak çeşitli dolandırıcılık işlemleri yapılıyor. Bundan sonra adına sahtecilik yapılan kişiler ancak uzun yargı süreçleri sonunda kendilerini aklayabiliyorlar. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte buna bir son vermek mümkün hale geldi. Hatta tapuda dublör kullanılarak yapılan işlemler de tarihe karışacak. İkiziniz dahi olsa sizin kimliğinizle işlem yapamayacak. Çünkü herkesin biyometrik verisi farklı. Önceki günlerde bir araya geldiğimiz Bionay Genel Müdürü Ümit Yaşar Usta, kamudan özel sektöre kimlik doğrulamanın gerekli olduğu tüm işlemlerde güvenliği sağlayan Türkiye'nin yerli ilk mobil kart erişim cihazını ürettiklerini söyledi.

BİR MİLYON CİHAZ OLACAK

Elektronik Güvenlik Altyapısı A.Ş. (EGA)'nın sağladığı Bionay Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcı (KDHS) platform yazılımlarıyla son dönemde Ziraat Bankası, Tapu Müdürlükleri ve noterlerle anlaşmalar yaparak yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçtiklerini anlatan Usta, “Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde iki bin, Ziraat Bankası şubelerinde ise bin cihazımızla hizmet veriyoruz. Tapu müdürlüklerinde bir yıllık sürede üç milyonun üzerinde kimlik doğrulama işlemi yaptık. İş Bankası da yakın zamanda sahada yeni müşteri edinimi için Bionay’ı kullanmaya başladı. Bunlar yanında sağlık sektöründe, ziyaretçi kabul noktalarında, sigorta ve araç kiralama şirketlerinde de kimlik doğrulama işleminin yapılmaya başlanması bekleniyor. Yaygınlaşmayla birlikte Türkiye’de bir milyonun üzerinde kimlik doğrulama cihazı ihtiyacının olacağı öngörülüyor.” dedi.

Ümit Yaşar Usta

PARMAK İZİ ONAYI KRİTİK

Bionay cihazlarının son dönemde tapu müdürlükleri, noterler, bankalar, belediyeler, sınav merkezleri ve ziyaretçi kabul noktalarında çipli kimlik kartı ile kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılmaya başladığını belirten Usta, “Parmak izi doğrulamasıyla sahte kimlik ile yapılan işlemlerin önüne geçmek için kullanılan BiOnay’ın önümüzdeki günlerde SGK, ÖSYM, Milli Eğitim ve kolluk kuvvetleri içerisinde kullanımının yaygınlaşması bekleniyor. 2000'li yılların başında sahte kimliklerle yapılan işlemlerin önlenmesi için TÜBİTAK ile başlatılan sağlık kartı projesi, daha sonrasında yeni vatandaşlık kimlik kartları olarak Nüfus Vatandaşlık İşleri tarafından devam ettirilmişti. Bu sayede parmak izi içeren çipli kimlik kartlarıyla tüm kurumlarda sahtecilik işlemlerinin önlenmesi hedeflendi.” bilgilerini aktardı.

AMAÇ SAHTECİLİĞİ ÖNLEMEK

Devlet tarafından oluşturulan projede uygulayıcı olarak yer aldıklarını ifade eden Usta, “Dünyanın her yerinde çipli kartlar var. Bundaki en büyük amaç kimlik sahteciliğini önlemek. GSM hatlarının sahte kimlikle çıkarılıp kullanılması örnekler var. Artık çipli kimler zaruri. Bu teknoloji sayesinde tapuda bir işlem yapmaya kalktığınızda kurum kimlik onayı istediğinde cihaza kimliğiniz takılıyor. Çipler birbirini tanıyor. Sonra parmak izi onayı da alındığında o işlemi sizin yaptığınız doğrulanıyor. Kimlik doğrulama cihazlarının standardı belirlendi. Yazılım güvenliği cihaza müdahale vs. durumları için TÜBİTAK standartları koydu. TSE yazılı olarak sertifika belirliyor.cOndan sonra nüfusa başvurup yetkilendirilmiş cihaz onayı alınıyor. Biz bu cihazları üretip yazılımları geliştiriyoruz. Kimlik doğrulama hizmet sağlayıcısıyız...” diye konuştu.

TÜRKİYE ÖNCÜ OLABİLİR

Usta'nın verdiği bilgilere göre dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşan çipli kimlik kartları sayesinde sahteciliğin önüne geçmek mümkün. Ancak bunun için kimlik doğrulama hizmeti sağlayıcılarının cihazlarının da sahada yaygınlaşması ve işlemlerde kullanılması gerekiyor. Nüfus Müdürlüğü ve SGK sayesinde Türkiye TÜBİTAK'ın da teknik desteğiyle bu alanda öncü olmayı başardı. Bundan sonra hızlıca yaygılaşmayı sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve sistem Türkiye'de oturduktan sonra bu hizmeti yakın coğrafyalara ihraç edebilir. Özellikle sağlık hizmetlerinde yapılan sahtecilik, yine tapuda başkası adına yapılan işlemler vd. dikkate alındığında hem vatandaşı koruyan hem de devletin muhtemel zararlarının önüne geçecek olan kimlik doğrulama sistemi yeni bir alan da yaratarak ekonomiye katma değer sağlayacak.

DEVLET ZARARDAN KURTULACAK

Zorunlu kimlik doğrulama hizmeti ne getirecek? Yukarıda aktardığımız gibi yaşlı insanların kimlikleri kopyalanarak adlarına noterlerde, tapularda işlem yapılamayacak. Hastanelerde, eczanelerde sahte işlem yapılarak SGK milyonlarca lira zarara uğratılamayacak. Kredi kartı kopyalanarak hesaplarınız boşaltılamayacak. Veya kötü niyetli kimseler de yaptıkları işlemlerden “ben yapmadım” diyerek sıyrılamayacak. Yani iki taraflı bir koruma sağlanacak. Mesela ehliyet sınavlarında joker de (para vererek adınıza başkasının sınava girmesi) kullanılamayacak. Yine sosyal yardımlar da doğrudan sahibine teslim edilebilecek. Kentsel dönüşümde adınıza birileri evraklara imza atamayacak. Evlendirme dairelerinde sahte evlilikler yapılamayacak. Sadece sağlık alanında 50 milyar liralık kayıp kaçağın önüne geçilebilecek. Esasen her alanda bu onay sürecinin olması gerekiyor. Hatta belki sosyal medya hesabı açarken bile!