TEMSA-43 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi

7 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı'nın 43 Sayılı Kararnamesi yayınlandı, bu kararnamede özetle; “1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 217'nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendine “yapmak” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Hazine'nin Cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkranın (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (i) bendi eklenmiş ve sonraki bentler buna göre teselsül ettirilmiş……….” denmektedir.
Bu kararnamenin amacı; Hazinenin, kamu adına özel şirketlere iştirak (Ortak) olabilmesinin önünü açmaktadır. Pekiyi hangi şirketlere ortak olmaktadır Hazine, hangi amaçla ortak olmaktadır.
İŞTE TEMSA, BU KARARNAMENİN ÇIKARILMA AMACININ EN AÇIK ÖRNEĞİ OLMALIDIR.
TEMSA; kuruluş yılı 1968, Adana’da kurulu, otobüs ve midibüs üretimi yapıyor. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında 100-200. sıralar arasında yer alıyor. 70 dolayında ülkeye ihracat yapıyor. 1500 - 2000 arası çalışanı var. İki çeşitte elektrikli otobüsün seri üretimini yapabiliyor. Yeni modelin seri üretimi için 2022 yılı hedefleniyor.
Bu tür şirketlerin kendi etrafında oluşturduğu çok ciddi boyutta yan sanayi tesisleri de mevcuttur. Genelde bu tesisler KOBİ niteliğindedir.
TEMSA sadece kendi çalıştırdığı 1500-2000 kişi için değil, 5000-10.000 kişi dolayında, yan sanayide çalışan insanın da ekmek teknesidir (aileleri haricinde).
Türkiye bugün yüzde 13.8'i 15 yaş ve üstü işsiz, yüzde 27 genç işsiz olmak üzere 4.500.000 milyon işsizi olan bir ülkedir. Bugün Türkiye’de “EKMEK TEKNESİNİN KORUNMASI ZAMANIDIR”. HİÇ KİMSENİN BU ÜLKENİN BİRİKİMİNİ ÇÖPE ATMA HAKKI YOKTUR.
Bu kararname, eğer yandaş koruma için değil de, gerçekten insanımızın iş kapısını açık tutma amacı ile çıktı ise TEMSA’ya zaman kaybetmeden el konulmalıdır.
İşletmenin çalışması sağlanmalı, çalışanların ödemeleri yerine getirilmelidir.
BU TİP KAMULAŞTIRMA TÜRKİYE’DE İLK KEZ YAPILMAYACAKTIR.
DAHA ÖNCE DE YAPILMIŞTIR.

Hakim kurucu ortağı Koç Grubu olan ASİL ÇELİK fabrikasının 31 Temmuz1981 tarih ve 17417 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile hisselerinin yüzde 77.9'u Hazine tarafından satın alınmıştır.
TEMSA gelişmiş teknoloji ile imalat yapan, kendi ARGE’si olan, piyasada kabul gören, üretimine talep olan bir işletmedir. İçindeki sorunun ne olduğu; para kaçırma, alacak sorunu, yönetim hatası vb. gibi her ne ise tespit edilip bunun önlemi de alınmalıdır.
Doğal olarak bu tür bir kamulaştırmanın hukuki birçok problemi olacaktır. Örneğin borçların geri ödemesi, eski hakim ortağın hukuki statüsü vb gibi. Ama, her şeyden önemlisi, çok ciddi birikimi olan bir işletmeyi dağıtmak yerine, devamlılığını sağlayıp, ekonomiye katkısını sürdürmektir.
Ayrıca TEMSA çalışanları da işletmeye Hazine ile birlikte bedelsiz olarak ortak edilmelidir.
Türkiye’nin işletmeleri, bu ülkenin birikimleri ile yapılmıştır. Onların bugün özel şirket statüsünde olmaları, kolayca heba edilebilecekleri anlamına gelmez.