TİM'den bankalara teminat sitemi!

RECEP ERÇİN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Design Week Turkey etkinliği kapsamında gazete ve dergilerin ekonomi müdürlerine açıklamalarda bulundu. Konuşmasında ihracatçıların son dönemde yaşadığı finansman zorluğuna dikkat çeken İsmail Gülle, bu dönemde en çok desteklenmesi gereken kesimin ihracatçılar olması gerektiğini savundu.

ON İHRACATÇIDAN BEŞİ FİNANSMAN DERDİNDE

Göreve geldikten sonra ihracatçılarla çok sıkı bir diyalog içerisinde olduğunu anlatan TİM Başkanı Gülle, "Benimle konuşan her on ihracatçıdan beşi finansman sıkıntısından söz ediyor. Fakat bunun yanında diğer beşi de yeni pazarlara nasıl gireceğini soruyor. Bir yandan sıkıntılı bir durum varken diğer yandan olumlu gelişmeler oluyor" dedi.

Bankaların kredi isteyen ihracatçıyı, yüksek teminat mektubu oranları ve yüksek teminat tutarları ile adeta kredi alamaz hale getirmesine tepki gösteren İsmail Gülle, "Yüzde 1'i aşan orandaki teminat mektubu istenmesi kabul edilemez. Kredinin yüzde 100'ünü aşan oranda varlığın teminat gösterilmesi yazıktır. Kredi kullandırmada bu kadar tutucu olmamak lazım" ifadelerini kullandı.

KUR DAHA DÜŞERSE SIKINTI!

Dolar kurunda gelinen 5.40 seviyelerinin olumlu olduğunu ancak kurun bu seviyenin altına inmesi durumunda ihracatçının maliyet sıkıntı yaşacağını kaydeden Gülle, kurun hızlı arttığı dönemde enerji gibi birçok giderde artış olduğunu, bu maliyet artışlarının gerilemediğini hatırlattı.

KONKORDATO UYARISI

Konkordato salgınına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Gülle, şunları söyledi: "Daha önce iflas erteleme vardı. Bu tür müesseseler emniyet supabı görevi görüyor. Bunu iyi niyetli kullanmak lazım. Bu sistemi korumak lazım. Konkordato ilan eden; işçisini, alacaklılarını da düşünmeli. Kulağımıza kötü niyetli kullanımların da olduğu geliyor. Yargısal bir süreç tabii."

İRAN'A ON TANE AÇILABİLİR

ABD'nin komşumuz İran'a yönelik başlattığı yeni yaptırımlar sonrası bu ülke ile ticaretimizdeki gelişmeleri sorduğumuz İsmail Gülle, şu anda ticarette herhangi bir sıkıntı olmadığını, daha önce yaşanan finans alanındaki sorunun da ortadan kalktığını bildirdi. İran'daki Türk Ticaret Merkezi'ne (TTM) ilişkin bir soruyu cevaplandıran Gülle, "Oradaki merkezimiz ticaret alanlarına uzak kaldığı için başarılı olmadı. İlişkilerin de sıkıntılı olduğunu döneme denk geldiği için böyle bir durum yaşandı ama İran çok önemli bir pazar. Orada bir değil on TTM açılsa yeridir" diye konuştu.

RUSYA'DAN UMUTLU DÖNDÜ

Geçen hafta yaptıkları Rusya ziyaretini değerlendiren Gülle, 290 milyar dolara varan Rus ithalat pazarından Türkiye'nin sadece 3 milyar dolar pay alabildiğini hatırlattı. Karşılığında Rusya'dan 20 milyar doları aşan tutarda ithalat yaptığımızı kaydeden Gülle, "Rusların hiç olmadıkları kadar istekli olmaları bizi memnun etti. Çin'de de ithalat fuarı yapıldı. Orada da anlaşmalar imzalandı. Böyle bir tarafın çalkantılı olduğu dönemlerde diğer alanlarda iyi gelişmeler oluyor" yorumunda bulundu.

THY'ye kargo uyarısı

İstanbul Havalimanı'nın Türk ihracatçısına dünya ölçeğinde büyük bir lojistik avantajı sağladığını vurgulayan TİM Başkanı Gülle, ancak bu avantajın kaybedilmemesi için taşımacılıktaki bir takım uygulamalara dikkat edilmesini istedi. Kargo fiyatlarının Türk ihracatçısının rekabet avantantajını koruyacak şekilde olması gerektiğini anlatan Gülle, Türk Hava Yolları yönetimine hitaben şunları söyledi: "Önce giden suyu içer. Önde gider sıranın başına geçer. Bunu unutmayalım!"

'Hayalleri paraya çevirmeliyiz'

TİM Başkanı Gülle, uluslararası arenada öncü ülkelerden biri olabilmek için tasarımın ülkemizdeki konumunu güçlendirmek, tasarım ve endüstri entegrasyonunu sağlamak amacıyla Design Week Turkey'i düzenlediklerini anlattı. Bu yıl üçüncüsü yapılan etkinliğin İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 18 kasıma kadar süreceğini kaydeden Gülle, "3 gün boyunca, 22 panel ve konferans, 50'den fazla konuşmacı, 19 sergi ve enstalasyon, 16 atölye çalışması, 100'ün üzerinde tasarımcı ve binlerce izleyici bir araya gelecek" dedi. Geçen yıl 5 gün boyunca 40 bin ziyaretçinin ağırlandığını belirten Gülle, Londra, New York gibi şehirlerde sayıların 400 binleri bulduğunu söyledi.

Yüksek teknolojili ihracatta dünya ile aramızdaki farkı kapatana kadar Türk insanının yaratıcı ruhunu kullanarak tasarımla üretime katma değer ekleyebileceğimi söyleyen Gülle, "İnsanların hayallerini paraya çevirmemiz lazım" diye konuştu. Gülle, Türkiye'nin 200 milyar dolarlık ihracat potansiyeline bir 200 daha eklemesinin yakın vadede mümkün olmadığını ancak 400 milyar dolarlık ihracatın tasarımla başarılabileceğini söyledi.