Türk- Etrüsk bağı
Etrüskler, Trüskiler, Türkalar, Türksakalar, Türsenler Anadolu’da ve Ege de eskiden beri oturmuş kavimlerdir. Onlara Akalar, Ekeler ve Etiler de denir (T.T.T. Cemiyeti, 1932:263). Bodrumlu tarihçimiz Herodot’a göre Etrüskler Lidya halkından olup, Truva Savaşı sırasında kuzeyden (MÖ 1000) ve daha sonra kıtlık nedeniyle Ege kıyılarımızdan İtalya’ya göç ederler. Bu bağı bilimsel olarak kuran çağdaş araştırmacılarımız Türkoğlu’na göre (2002:46) Hitit ve Asurlardan kültürel olarak etkilenen Urartuların maden işleme sanatı Etrüsklere ulaşır.
TÜRKOLOJİ ve ETRÜSKOLOJİ
Kazan Türklerinden tarihçi, hukukçu ve dilci Sadri Maksudi Arsal’ın kızı olan St. Petersburg doğumlu (1912-1992) akademisyen, diplomat ve senatör Adile Ayda İtalya’da orta elçilik yaptı. Babasının vefatı üzerine onun gibi Etrüsklerle ilgilendi ve zamanın bütün yayınlarını inceledi. Bu araştırmada, Türk soyundan olan denizci sahil kavimleri Pelasglar (Gür 2012), Balkanların Kuzeyini ve bugünkü Makedonya aşıp, Mora yarım adası ve çevresindeki topraklarda henüz Yunanlılar yokken M.Ö. 3000 yıllarında güçlü bir devlet kurmuşlardır. Bölgeye sonra gelen Yunanlılar ise Pelasglardan çok şey öğrenir. Bu halk daha sonra İtalya, Ege Adaları ve Anadolu’ya da göç eder (Ayda, 1992:3). Ayda, Sakalar’ın ve Tursakalar’ın kökenini Türklerle birleştirir (Gürsoy, 2008:45). Ayda’ya göre “MÖ 753-509 arasında Roma tahtında hüküm süren kralların hepsi Etrüsk, yani Tursakalar’dandır (1992:9) ve Etrüskçe’nin, Türkçenin çok eski bir şekli olduğundan bahseder (1992:340, Gürsoy, 2008: 45). Cambridge Üniversitesinden emekli arkeolog ve dilbilimci Prof. Dr Colin Renfrew de İsimleri Gaius ile başlayan Kralların Kayı boyundan olduğunu söylemektedir.
ETRÜSK UYGARLIĞI
Alp Hamuroğlu, Avrupa’nın Aydınlanma (Rönesans) devrini başlatan Endülüs, Sicilya’daki İtalyan Müslümanlığı, Haçlı Seferleri etkenlerinden birinin Etrüskler olduğunu “Doğudan Batıya Uygarlık Kapıları” adlı kitabında yazmıştır. (2016, Bilim ve Gelecek Kitapları). İtalyan resminin ve alfabesinin kaynağı, Etrüsk kurganlarının duvarlarındaki resimler ile Türk Alfabesidir çünkü eski yurtları Türkiye’deki Friglerin ve Lidlerin alfabeleri vardır. Duvar resimlerinde kullanılan turkuaz edinmesi çok pahalı bir renktir, gözde renk ise Türk kırmızısıdır. Antik Anadolu’daki Foça’dan gelen ustalar tarafından elde edilir (Ergenekon, Tarqunia Kurgan Mezarlığı gezisi, 2015) Roma şehrinin kurucusu olan Etrüskler 12 şehir devletinden meydana gelmekteydi. Onlar olmasa “Batı uygarlığının temel taşlarından olduğu kabul edilen Roma İmparatorluğu’nun da ortaya çıkmamış olacağı hemen hemen tüm tarih kitaplarında ima edilerek yazılıdır. Bu uygarlığın tarıma ve çok canlı bir ticarete dayalı bir topluluk olduğu; duvarlar resimleri ve mezarlarında bulunan gerçek boyutlu terakota portreleri ve 10.000 kadar yazı tabletleri bırakmış oldukları; Etrüsklerin yazı sisteminin Latin alfabesi dahil, İtalya’da bir dizi alfabeye temel oluşturduğu ve sonunda Latin alfabesinin onun yerine geçtiği bilinir (Gürsoy:43). Ordusu olmadığı için Etrüsk halkının kendisini koruyamadağı; eserlerinin, kitaplıklarının ve şehirlerinin de Doğu sınır komşuları olan Latin Kavmi tarafından yok edildiği rivayet edilir. Bilim insanları Etrüsklerle ilgili bilgilerini onların kent duvarları, ev ve anıt kalıntılarından, taştan ve tunçtan yaptıkları heykellerden, terakotalardan öğrenmişlerdir. Ayrıca Etrüsklerin İtalya’ya atı, arabayı ve at kültürünü getirdikleri de malumdur. İnsanlar ve dil bakımından biricik (eşsiz) oldukları belirtilir (Hamori, 2005).