Türk imalat sanayiinde çifte güç birliği

Malatyalı iş insanı, makine mühendisi Rıdvan Mertöz imalat sanayii alanında iki firmaya hakim ortak oldu. Yarattığı Mesan Kilit markası ile endüstriyel kilitler üreten ve bu bu firmayı uluslararası tedarikçi haline getiren Rıdvan Mertöz, iki yeni alana yatırım yaptı. İDDMİB Başkanlığı döneminde “kilitçi başkan” olarak anılan Mertöz'ün yönetim kurulu başkanı olduğu RSM Grup, sırasıyla ambalaj makineleri ve elektrik malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren Beta-Park ve Bimed firmalarının çoğunluk hisselerini alarak ortak oldu.

MESAN İLE İLİŞKİ SÜRÜYOR

Satın almalara ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Mertöz, “Mesan'ı İngilizler'e devrettik. Üç yıl yönetin dediler. Sonra üç yıl daha yönettik. Yeni firmalar almakta geciktik. Firmanın büyük yöneticilerine ayrılacağız, dedik. Teklifler sundular. Ama biz yokuz dedik. Sonra pandemi başladı. İnsanları da yüzüstü bırakmak olmaz. Mesan ile ilişkimizi koparmaya çalıştık ama olmadı. Danışman olarak devam ediyoruz.” bilgisini verdi. RSM Grup Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Mertöz de, “Artık bir aile olduk. Birçok firma inceledik. Karlı ve teknolojik işler yapan firmalar vardı ama ortaklarla kimyanın uyması ve gelecekte beraber hareket ederken sorun yaşamayacağımız insanlar olması kararda etkili oldu.” diye konuştu.

SIKINTILI SÜRECE DENK GELDİ

Yeni yatırım yapmaya karar verdiklerinde danışman firmanın 20 ayrı şirket önerisi yaptığını belirten Rıdvan Mertöz, süreci şöyle anlattı: “Sonra 6'ya düştü. Görüşmeler başladı. Firma 2'ye düştü. Ama ikisinden de vazgeçemedik. Satın alma bürokratik süreçler yüzünden uzadı ve Türkiye'nin sıkıntılı dönemine denk geldi. Yılın son çeyreğinde oldu. Faizler yükseliyordu. Ekonomide bocalama dönemine düştü. Yatırımın bir kısmını banka finansmanı ile yapacaktık. Bankalar kredileri durduruyordu. Merkez Bankası faizleri düşürse de ters orantılı giderek bankalar faizleri yükseltiyordu. Akbank ile yolumuza devam ettik. Onlara teşekkür ediyorum.”

YABANCILARA GİTMESİN DİYE...

İki firmanın da açık ara kendi sektörlerinde öncü olduğunu ifade eden Rıdvan Mertöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkisinde de yabancıların gözü var. Yabancılar alınca ikisini de kapatıp gidecek sonunda. Bimed'de 650 çalışan var. 150 çalışan da Beta-Park'da var. Biraz da sosyal bir anlayışla aldık. Bizim ihtiyacımız da yoktu. Zor dönemde bunu yaptık. Son 6 ay zor bir süreçti. Bu bir makine alımına veya herhangi başka bir şeye benzemiyor. İki firmada da ortalama yüzde 48 zam yaptık işçilerimize. Bimed yüzde 90 ihracat yapıyor. Bunun yüzde 85'i Avrupa'ya. İhracatta 598'inci sırada. İkinci 500'de yer alan bir firma. Beta-Park, termoform ambalaj, bu bardak suyu yapan bunu paketleyen makineleri yapıyor. Gıda firmalarına ambalaj makinası yapıyor. O reçeller vs.'ler, süt ürünlerinin paketlemesini yapan makineler yapıyor. İlerde et ürünleri paketleme makinelerine de girmek istiyoruz. İhracatın büyük kısmı komşu ülkelere. ABD yeni hedef ülkeler arasında.”

İHRACAT 52 MİLYON DOLARI AŞTI

Beta-Park'ı endüstri bölgesine taşıyacaklarını, Bimed'i de yeni bir fabrikaya taşıyacaklarını açıklayan Rıdvan Mertöz, “Yeni modern bir tesis kuruyoruz. Arnavutköy – Hadımköy'de bu iki firmamızı bir araya getireceğiz. İki firmanın değeri 70 milyon doların üzerinde. RSM Grup bünyesinde dokuz şirketimiz var. 2021'de toplam ihracatımız bu iki firma ile birlikte 52 milyon doların üzerinde. Biz Almanya'da da bir şirket kurduk. Bu pandemi mi bizi rahatsız etti biz mi onu rahatsız ettik bilmiyorum. Almanya yatırımı da Türkiye için yapıldı. İhracatçı arkadaşlarımıza bir ofis bir yer olsun diye.” bilgilerini verdi. RSM Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eğin de, “Yerli ve milli firmalarımız yerli ve milli sermaye ile yoluna devam ediyor.” dedi.

'SATMADIK ORTAK ALDIK'

Beta-Park'ın hissedarlarından Cengiz Karagülle, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “85 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hindistan'dan tutun Amerika'ya kadar makineler satıyoruz. İhracatta ilk beşe giriyoruz. Yeni ortaklarımızın bilgi ve tecrübesinden faydalanarak, ihracatta kendi kategorimizde ikinci sıradan birinci sıraya yerleşmek istiyoruz. 'Fabrikayı satmışsınız' diyorlar biz satmadık, ortak aldık, büyümek için el ele verdik.”

'DÜNYADA İLK ONDAYIZ'

Bimed Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Yakup Gülnihal de şu bilgileri aktardı: “94'te ilk ihracatımızı yaptık. O zamanlar binlerle ifade ettiğimiz üretim şu anda on milyonlar seviyesinde. Entegre imalat yapıyoruz. Avrupa'daki müşterilerimize diyoruz ki; biz sizin fabrikanızız. Kablo aksesuarı dediğimiz ürünler kendi içinde basit gibi görünse de onlara katma değer sağlayan Ar-Ge faaliyetlerimiz var. Kendi sektörümüzde dünyada ilk on içerisindeyiz. Türkiye'de birinciyiz. Solar endüstrisi ve rüzgar enerjisi alanında tedarik sağlıyoruz.”